Kjøleskapsgraut med karamelliserte eplebiter

Hei godtfolk!

Håper alle har ein fin start på den nye veka 🙂 Eg har batteria fullt opplada etter ei aktiv tur- og sykkelhelg på Gol i nydelig høstvær, og det er så deilig!

Men, det er mandag idag – og som alltid er det fokus på kjøttfritt på mandager. Stort sett er det middagsoppskrifter i fokus, men idag blir det ein deilig frukostoppskrift: kjøleskapsgraut med karamelliserte epler♥

Ser det ikkje godt ut? Kjøleskapsgrauten lager du på 1 minutt: det er berre å røre sammen ingrediensane og sette i kjøleskapet over natta, eller nokre timer. Dette passer like godt til lunsj eller kveldsmat også, må så absolutt ikkje vere til frukost 🙂

Deretter er det berre å steike eplebiter med litt søtning og kanel, så dei blir møre, varme og karamelliserte. Fantastisk godt som topping på kjøleskapsgrauten, og ikkje minst perfekt no på høsten med dei norske eplene♥

Du trenger, 1 porsjon
1 dl havregryn
1,5 dl valgfri melk
100 g valgfri yoghurt
1 ss chiafrø (evt. 0,5 dl ekstra havregryn eller 0,5 dl mindre melk)
evt. litt søtning (smak til)

Karamellisert eple
1 eple
1-2 ss sukrin gold eller anna valgfri søtning
eit godt dryss kanel

Slik gjer du:
Bland sammen ingrediensane til kjøleskapsgrauten og sett kaldt i kjøleskap over natta, eller minst 3-4 timer.

Rør lett i grauten og lag til karamelliserte epler. Her er det berre å steike eplebiter med søtning på middels varme til eplebitane blir møre og karamelliserte. Ha over kanel heilt på slutten, og legg eplebitane over kjøleskapsgrauten. Topp gjerne med litt nøtter også, eg hadde over litt skivede, brente mandler. Nyt mens eplebitane fortsatt er varme♥

Karamelliserte eplebiter er noko eg har laga i årevis, og det funker like fint å lage det i mikrobølgeovnen som på steikepanna. Det er også nydelig som topping på vanlig havregraut, yoghurt, pannekaker, vafler, som ein dessert med ein klatt vaniljekesam på sida m.m 🙂 

Og når det kjem til kjøleskapsgrauten: den kan fint lagast akkurat slik du vil/må ha den. Glutenfri? Bruk glutenfri havregryn. Melkefri eller vegansk? Bruk plantebasert melk og yoghurt (derfor eg alltid skriver valgfri). Sukkerfri? Pass på at ingrediensane du bruker ikkje er tilsatt sukker, og bruk alternativ søtning. Personilg bruker eg som regel 1/2-1 ts sukrin+, alt etter kva yoghurt eg bruker 🙂

Og eplebitane kan karamelliserast med akkurat det du vil. Sukrin gold, sukker, kokosblomstsukker, honning, sukrinsirup….

Skikkelig, skikkelig godt! Karamelliserte eplebiter er ein av mine desidert største eple-favoritter no på høsten 🙂 Håper du har lyst til å prøve!

4 kommentarer

  1. Dette har jeg spist mye av, det var så ille på jobb at folk kjente meg igjen på lukten av varme epler og kanel!

    1. Hahah, fantastisk!!

  2. Jeg elsker denne varianten. Jeg har lagd med kardemomme og kanel,tilsatt litt valnøtter når jeg ikke har hatt de stekte mandlene. Nektarin topping begynner å bli ny favoritt har også prøvd med plommer. Blir godt å syrlig. Det er jo så lett å lage og smaker så godt. Dette blir noe annet enn kjedelige Knekkebrød. Tusen takk for inspirasjon.

    1. Det høyres veldig godt ut 😀 Kjekt å inspirere, Lene!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *