Slik lager du sprø pepperkaker uten sukker!

Heisann alle sammen!

(Dette innlegget er delt før (2016), men det er idag oppdatert då nokon av ingrediensane var utgått av produksjon etc). 

Pepperkaker er vell den oppskrifta eg forbinder best med desember og jula. Det er liksom umulig å unngå pepperkaker, det blir servert over alt og er en klassiker for både store og små. Men så har vi dei som ikkje kan forsyne seg med pepperkaker når det blir servert på butikken eller i selskaper, og til dokke har eg oppskrifta! Desse er nemlig sukkerfri, og kan med eit par justeringer lages både melkefri og glutenfri. Til dei som må, eller til dei som ønsker eit litt sunnare alternativ 🙂

IMG_3748

Sprø pepperkaker uten sukker
80 g ekte meierismør
30 g sukrinsirup gold eller fibersirup gold
40 g sukrin gold*
25 g sukrin+ *
1/2 ts bakepulver
2 ts kanel + 1 ts kardemomme + 1/2 ts nellik + 1/2 ts ingefær
→ eller 3 ts pepperkakekrydder
1 egg
ca. 180 g sikta kveitemjøl eller speltmjøl

Slik gjer du: 
1. Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Smelt sammen smør, sirup, sukrin gold og sukrin+ på svak varme. La blandinga avkjøle seg litt.

2. Tilsett bakepulver, krydder og egg. Bland godt før du tilsetter litt og litt mjøl til en jevn og relativt fast deig.

3. 

La gjerne pepperkakedeiga stå eit par timer eller natta over i kjøleskap, da er den enklare å jobbe med. Nødløsning: 20 minutter i fryseren til deiga er kald.

4. Kjevle ut deiga så tynt som mulig og stikk ut pepperkaker med ønskede former. Fordel på 2 steikebrett med bakepapir. Steik pepperkakene midt i ovnen 8-10 minutter. Steiketida vil variere fra ovn til ovn, så følg med underveis til kantane er godt gylne.

5. La pepperkakene stå litt på steikebrettet, avkjøl deretter på rist. Når pepperkakene er avkjølt blir dei sprø. Oppbevar i kakeboks.

IMG_3707

Pynt er på ingen måte nødvendig. Pepperkakene kan nytes som dei er, eller gjer som meg: pynt med melisglasur og atkins nonstop.

Gjett om eg kosa meg på kjøkkenet når eg styrte på med skjørt på damene og slips på mennene!

IMG_3758

Tips og alternativer til oppskrifta*
♦ Bytt gjerne ut litt av mjølet med fiberfin for å få enda meir fiber i pepperkakene.

♦ Sukrin gold og sukrin+ kan byttast med anna søtning tilsvarande 90 g sukker, men eg anbefaler som vanlig ikkje vanlig sukrin.

For melkeri pepperkaker: bytt smør med melkefri margarin.

For glutenfri pepperkaker: etter min erfaring blir ikkje pepperkakene like sprø når dei lages glutenfri. Deiga er også litt vanskeligare å jobbe med. Min anbefaling er rett og slett å bruke den mjøltypen du pleier å bruke som erstatning for kveitemjøl. Lyst jyttemjøl og glutenfri, lys mjølblanding veit eg mange har hatt suksess med 🙂

IMG_3759IMG_3747

Håper du er frista!

Har du spørsmål til oppskrifta, ingredienser, bytting eller lignande – ta gjerne kontakt i kommentarfeltet 🙂 Setter også stor pris på tilbakemelding om du prøver deg på oppskrifta!

*

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

85 kommentarer

 1. Syntes du bidrar til at man ikke kan kose seg med vanlig pepperkaker . Kan ikke julen få være jul uten at kroppen skal involveres . Det er jul 1 gang i året. Du som blogger bør være bevisst på hvilke signaler du sender.

  1. Haha, dummaste eg har hørt. Selføgelig skal man kose seg med ekte vare, det handler ikkje om det. Kvifor skal eg unngå å dele oppskrift på sukkerfri alternativ til poulære julekaker i desember, når eg deler oppskrifter på sukkerfri alternativ til søtsaker resten av året?

   Eg oppfordrer ikkje til noke som helst, og eg har fleire ganger presisert at sukkerfir julekaker ikkje trenger være en erstatning, men komme i tillegg til det andre. Så du som leser burde på samme måte lese gjennom fleire innlegg før du slenger ut en sånn kommentar 😉

   1. Såpass til svar. Dummeste du har hørt faktisk. Tydelig at du er umoden for å høre andres opplevelser og tanker.

   2. Det er kanskje ikkje det dummaste eg har hørt, men hallo – skal eg nevne i kvart einaste innlegg eg legger ut av sukkerfri bakst ikkje skal være en erstatning? Eg har nevnt MANGE ganger før at det er eit sunnere/sukkerfritt alternativ for dei som MÅ ha det, eller ØNSKER å ha det. Kan ikkje påstå at kommentaren din var særlig moden heller, akkurat – for har du lest gjennom fleie innlegg her på bloggen, så hadde du visst at det ikkje var det eg oppfordra til 😉

  2. Elin, du må ikke bare tenke på deg selv!! Her er det masse fine oppskrifter for oss som ikke tåler sukker!!! Nå kan vi endelig kose oss med julekaker, og andre gode kaker ellers i året vi og!!!

   1. Ja takk begge deler! Det har eg presisert såpass mange ganger på bloggen tidligere og 😉

   2. Karoline

    Da må eg stille meg bak deg Linda og være like umoden, for det må være noe av det dummeste eg også har hørt! 😛 Elsker bloggen din, og bruker masse av dine oppskrifter. Tror ikke det er mange som tenker på at det faktisk er folk der ute som ikke tåler sukker. I kveld skal eg bake sukkerfrie pepperkaker!! 😀

   3. Tusen takk for hyggelig kommentar, Karoline 🙂 Det er ekstremt mange av mine lesere som ikkje tåler sukker/er diabetikere, så det handler jo på ingen måte berre om å skulle velge eit sunnare alternativ, sjølv om det også burde respekteres. Kjekt du baker pepperkakee mine i kveld – håper dei blir bra 😀 riktig god adventstid vidare!

  3. Hva i alle dager? Du må gjøre det du selv vil, ingen tvinger deg til noe, Elin. Men for mange andre her ute så er ikke det «normale» et alternativ. For meg så er karbohydrater min fiende pga en sykdom jeg har, og må derfor finne en annen løsning for å fungere mest mulig «normalt» i sosiale sammenhenger. Mange av Linda sine innlegg passer meg ypperlig 🙂

   Lurer også på om denne oppskriften kan erstattes med Mandelmel, Linda? xD

   1. Takk for hyggelige ord, Lilli 🙂
    Eg trur dessverre ikkje pepperkakene blir sprø med berre mandelmel. Men du kan jo prøve – i verste fall blir det mjukere pannekaker, men med pepperkakesmak 🙂

  4. Malin Pedersen

   Nå må du gi deg Elin!!! Vi er alle voksne folk som selv velger om vi ønsker å spise pepperkaker med eller uten sukker. Ja, det er jul en gang i året, men det er jo ufattelig store mengder med sukker vi spiser akkurat da! De fleste begynner sikkert i beg av des. Alle kakene og dessertene som skal spises.. så hvorfor kan ikke vi ha en sunnere alternativ i tillegg eller istedenfor??????? Ikke minst barna som får i seg unødvendig mye sukker i løpet av mnd. Håper du bruker Fluor daglig
   For min del skal jeg lage både med og uten sukker og spise begge deler og skal kose meg like mye!

  5. Inger Kjærstad jensen

   Kjære Elin. Jeg forstår din tanke og før sommerfeiren tenkte jeg også ganske likt som deg, men så fikk jeg diabetes. Jeg ble så trist fordi jeg tenkte at all denne julekosen jeg tidligere har nytt er en sagablott nå. Jeg ELSKER pepperkaker, men kan ikek spise disse lenger da de inneholder noe som er FARLIG for kroppen min – sukker. Jeg vet ikke om du kan forestille deg hvor glad jeg ble da jeg fant denne oppskriften – Pepperkaker som jeg kan spise uten å bli redd for om jeg ble syk av å spise de:-) JA det er Jul en gang i året og nå kan jeg som diabetiker også glede meg til et fat fullt av pepperkaker som jeg ikke blir syk av å spise

   1. Veldig, veldig kjekt å kunne inspirere med oppskrifter, Inger! Håper du finner mange fristande jule-oppskrifter på bloggen min, både i arkivet og nye oppskrifter eg deler når desember er starta 🙂

 2. Kan man bytte yaconsirup ud med noget andet end fibersirup gold, hvis man ikke har nogen af delene?

  1. Kva tenker du på da? Må nesten ha en slags type sirup for at resultatet skal bli bra. Har du andre typer kan du nok fint prøve det 🙂

   1. Okay. Det var mere fordi at i nogle af dine opskrifter kan det byttes ud med mere sukrin, honning eller nogey lignende. Jeg må vist bare have fat i noget fibersirup gold så. Jeg skal ihvertfald prøve dem

   2. Ja, det kan man i nokon oppskrifter, men ikkje der sirup er en såpass viktig ingrediens for resultatet 🙂 Det vil ikkje bli det samme, men kan godt hende resultatet blir veldig godt på en anna måte! Så berre å prøve seg. Gi meg gjerne en tilbakemelding korleis det blei. God helg, Rikke 🙂

   3. Iligemåde. Det skal jeg helt sikket afprøve 🙂

 3. Hei! Tusen takk for fin oppskrift, skal prøve den!
  kan man bytte ut sukrin + med noe?

  1. Så hyggelig 🙂 Du kan bruke kun sukrin gold, så lenge det tilsvarer samme mengden.

 4. Hvor har du kjøpt pepperkakeformene? 🙂

  1. Det hugser eg dessverre ikkje… hatt dei i årevis.

 5. hvor mange pepperkaker blir det?

  1. Ca. 2 brett 🙂

 6. Supert at du deler slike oppskrifter, godt at man kan bake noen sukkerfrie varianter å kose seg med før jula starter! Mellom jul og nyttår blir det mer enn nåkk sukker uansett!
  Har akkurat bakt de, og de var kjempegode! Hvorfor putta så mye unødvendig sukker i kroppen sin, når man kan kose seg med noe som smaker like godt uten sukker tenker nå jeg

  1. Takk for det, Hanne! Eg koser meg med begge deler gjennom heile jula, men i moderate mengder 😉 Kjekt du likte oppskrifta 🙂

 7. Disse vil jeg prøve 🙂 Vil fibersirup clear kunne brukes her?

  1. Det vil dessverre ikkje gi den samme effekten, med tanke på at det skal være en erstatning for sirup. Du kan jo prøve, men da ville eg brukt litt meir sukrin gold i tillegg.

 8. Ville bare si at jeg synes det er supert at du deler oppskrifter uten sukker!!! Personlig må jeg holde meg unna sukker pga svangerskapsdiabetes. Det et da kjempe flott å ha alternativer i juleselskap!!!

  1. Takk for tilbakemelding, Anne! Det handler jo ikkje berre om å dele oppskrifter til dei som ønsker eit sunnare alternativ, men også for dei som MÅ ha sukkerfri og/eller glutenfri/melkefri alternativ. Det er en glede å inspirere 🙂

 9. Nysgjerrigper

  Hei av ren nysgjerrighet; kan man/ hva skjer om man bytter ut småørret med kesam/gresk yoghurt eller lettmargarin, som soft flora ? 😛
  Også har jeg et ønske: lussekatter til 13.desember 😀

  1. Hei!
   Du kan ikkje bytte ut smøret med kesam om pepperkakene skal bli sprø… må ha smør til det. Lettmargarin kan funke, men resultatet blir definitivt best på både smak og konsistens med ekte smør 🙂

   Eg har en oppskrift på glutenfri lussekatter eg tenkte å dele, men det er ei oppskrift vi lagde på skulen forrige veke 🙂

 10. Christina

  Jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften! Jeg har prøvd å lage sukkerfri pepperkaker tidligere som ikke smakte noe særlig, så nå krysser jeg fingrene for disse. Flott at du deler oppskrifter som passer diabetikere.

  1. Så hyggelig, Christina! Kjekt å dele når oppskrifter blir tatt så godt imot. Håper du liker dei 🙂

 11. Super oppskrift! 🙂 Vet du hvor mange kcal det blir i deigen tilsammen?

  1. Takk for det 🙂 Nei, kalorier rekner eg ikkje på.

 12. Hei! Jeg lurer på hva du mener/tror er best av yaconsirup eller fibersirup gold i denne oppskriften? Tenkte å lage denne til uka, og har begge deler i skapet, så hadde vært fint med tips 🙂

  1. Hei!
   Da ville eg brukt yaconsirup 🙂 Håper det smaker!

 13. Hei!
  Kan jeg bruke agave sirup, eller blir det stor forskjell?

  1. Eg trur ikkje du vil få den samme runde smaken 😉 Det går jo, men vær obs på at sluttresultatet vil bli annleis.

 14. En skal selvsagt kose seg med vanlige julekaker i julen uten å ha noen som helst dårlig samvittighet for det, helt klart! Personlig er jeg diabetiker og kan desverre ikke kose meg med all julebaksten og søtsakene som julen har å by på uten at blodsukkeret stiger himmelhøyt og det er vanskelig å få det ned igjen. For jeg elsker nemlig julebaksten, og bakst generelt! Da er det godt at Linda deler slike oppskrifter! Litt «vanlig» julebakst blir det her óg, men det er godt å ha noen blodsukkervennlige alternativer opp i alt 😉 Takk for at du deler oppskriftene dine Linda! Mange av de er favoritter her hos meg, gleder meg til å bake&smake disse!!:)

  1. Takk for hyggelige ord, Kine 🙂 Det er en glede å dele og inspirere når oppskriftene blir tatt så godt imot!

 15. Hva brukte du i melisglasuren? Ingredienser? 🙂

  1. Ingenting anna enn sukrinmelis og vatn 😉

   1. Ok 😀 takk for svar!

   2. Skulle berre mangle 🙂

 16. Hei. Jeg har lyst til å prøve oppskriften din, men har en eggallergiker i hus. Min vanlige oppskrift er uten egg, men den er jo hvetebasert. Må jeg bruke egget i din oppskrift som bindemiddel eller har du prøvd uten?
  Og – en siste ting: hva er forskjellen på vanlig sirup og de du bruker?
  Mvh Monica

  1. Hei!
   Eg har aldri baka pepperkaker uten egg, så det kan eg ikkje svare på, dessverre. Du kan jo prøve uten, kan hende det går fint 🙂
   Sirup er sukker og fibersirup er eit sunnare alternativ uten sukker og prebiotiske fibre 🙂

 17. Hei! Lurte på om du har testet å bake pepperkakene med havremel, eller om du vet om det vil funke bra.? Tusen takk for fin oppskrift, gleeeder meg til å smake på disse 😀

  1. Hei! Nei, eg har ikkje prøvd å bruke kun havremel. Eg har alltid brukt speltmel i pepperkaker 🙂 Håper dei smaker, Ida 😀

 18. Kjartan Juul-Røstum

  Syns deigen ble veldig smuldrette.
  Noen tips?

  1. Det høyres veldig rart ut visst du fulgte oppskrifta 100%?

 19. Mariann

  Hei. Håper du ser kommentaren selv om dette er et gammelt innlegg 🙂
  Jeg tenkte å prøve denne i kveld/morgen, og mangler kun sukrin+. Kan det erstattes med mer sukrin gold, og isåfall hvor mye? Har igså Stevia-dråper, hvis det heller bør brukes? Setter stor pris på raskt svar 😉

  1. Hei! Eg har ikkje prioritert å svare på kommentarer den siste veka, då eg har vore midt i heimeeksamen. Men du kan erstatte sukrin+ med dobbel mengde sukrin gold 🙂 Har du kanskje allerede laga pepperkakene? 🙂

 20. Hei! Hva er egentlig forskjellen på vanlig sukrin og sukrin+?

 21. Tusen takk for denne! Googla og fikk opp denne. Nå kan gutten min på 4 år kose seg med pepperkaker hver dag i adventstida 🙂 Kjempestas å kunne ta med til barnehagen også! Og nei det har ingenting med kropp å gjøre, men å begrense sukkerinntaket. Det har alle godt av. Spesielt de små 🙂

  1. Det er heilt sant, det bli mykje sukker i desember, spesielt for dei små kroppane 😉 Kjekt du lagde oppskrifta, AM 😀

 22. Denne gleder jeg meg til å prøve!! Altfor mye sukker tilgjengelig hele året, så sunnere og sukkerfri alternativer er GULL!!!

  1. Håper pepperkakene faller i smak hos deg, Stine 😀

 23. Kan eg lage peppernøtter av denne oppskriften? Tusen takk for så mangen inspirerende og velsmakende oppskrifter.❤️

  1. Hei! Det er godt mulig. Har ikkje prøvd det sjølv, så kan egentlig ikkje svare heilt konkret på det. Men har tenkt å lage peppernøtter og dele oppskrifta ila desember, slik at du veit det 😀

   1. Takk for svar . Så kjekt, da holder eg et øye med oppskriften på peppernøtter

   2. Gjer det 😀

 24. Hei 😀
  Hvordan tror du det blir dersom man blander spelt og bohvete & teff blsnding ilag?
  «Litt sunnere»? Og tror du de blir sprøe?
  Gleder meg til å prøve ut denne oppskriften!

  1. Hei! Ja, eg trur nok dei blir sprø med denne blandinga – uten at eg kan sei det 100% sikkert 🙂 Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver 😀 <3

 25. Margrethe Mykland

  Hei
  Jeg lagde disse i går, men fikk de ikke sprø. Brukte Melange margarin uten melk, salt og soya og hadde litt fiberfin som erstatning 1/1-forhold for siktet speltmel. Brukte fibersirup gold. Hva tror du årsaken kan være?

  1. Hei! Kanksje det berre skulle stekt litt lengre? Høyres ikkje ut som det er noko feil med ingrediensane vertfall 🙂

 26. Rannveig Dahl

  Må bare melde om at deigen er laget og godgjør seg i kjøleskapet. Men, det forsvinner litt og litt av den med gjevne mellomrom.. lurer på hva det kan komme av må vel lage en ny runde! takk for super oppskrift. Lagde de i fjor, så vet allerede at de faller i smak ♥️

  1. Så hyggelig å lese, Rannveig 😀 Kjekt du liker oppskrifta!!

 27. Dagrunn Saksenvik

  Hei på deg , er så utrolig glad for at du ordner oppskrifter uten sukker, vi koser jo oss hele året med sukkerfritt alternativ, jula handler da ikke om å bli syk av sukker, Det finnes så mye godt i sukkerfri alternativer sukker å få kjøp som er fullgo erstatninger, jeg og min datter storkoser oss med dine oppskrifter både av middagsmat og kaker, og ikke minst vegtabilske gode matretter. Har kjøpt bøkerne dine og de brukes flittig. så stå på Linda du er høyt elsket av mange oss som lider av diabets og overvekt.Hilsen Norlandsdama på 64

  1. Tuusen takk for hyggelig tilbakemelding, Dagrunn! Så utrulig fint å lese at eg inspirerer både deg og din datter med matoppskrifter og sukkerfri bakst 🙂 Håper eg kan fortsette med det framover! 😀

 28. Inger Kjærstad jensen

  Nå er det jo leeenge siden du la ut denne, en jeg forsøkte denne idag. Jeg er helt ny med diabetes og takker så mye for denne og andre oppskrifter du har. enedelig gruer jeg meg ikke til jul lenger. De jeg bakte i dag ble ikke sprøe og jeg lurer på hva jeg gjorde galt. Jeg hadde ikke fibersirup gold men sukring gold og brukte den i stedet. Kan det være det som gjorde at de ikke ble sprø?

  1. Hei Inger!

   Så kjekt å vite at eg kan inspirere deg med oppskrifter 🙂
   Når det kjem til pepperkakene så MÅ du bruke Fibersirup (eller Sukrinsirup) for å få sprø pepperkaker. Er det en ingrediens du aldri må bytte for å få eit optimalt resultat, så er det alltid sirup-varianten i oppskrifta 🙂 Sirupen er den ingrediensen som har egenskapen om å gjere oppskrifter sprø, seige eller lignande 🙂

 29. Therese

  Takk for nydelig oppskrift❤️ Denne prøvde jeg meg på i går med det glutenfrie alternativet pga en venn med cøliaki. Men jeg måtte trikse det litt til siden jeg hadde verken fiberfin eller bokhvetemel. Og siden jeg hadde glutenfri kakemiks stående så prøvde jeg meg på det. Og det funket som bare det deigen var vanskelig å jobbe med som du skrev, men etter steking og avkjøling var de sprø som bare det. Og kjempegode på smak Så nå blir det mye pepperkaker i jula❤️ I morgen blir det å lage ny porsjon, denne gang med gluten

  1. Så kjekt at oppskrifta falt i smak, Therese 😀 Deiga er vanskeligare å jobbe med ja, men så lenge sluttresultatet blei bra, så er det viktigast 🙂 Du får vertfall ei mykje bedre deig å jobbe med idag når du ikkje skal lage dei glutenfri 😀 <3

 30. Smaker disse som «vanlige» pepperkaker?

 31. Super oppskrift, Linda! Eg prøver å holde sønnen min på 1,5 år unna raffinert sukker og glutenholdig mat, og når dei skulle lage pepperkake i barnehagen så lagde eg denne oppskrifta så han fikk med seg deig i steden for at han skulle ete den «vanlige» som dei skulle ha der. Denne e jo like søt og god (bedre!) som vanlige pepperkaker, heilt fantastisk! Tusen takk for at du har en sånn fin blogg med så mange alternative gode oppskrifter! Neste som står for tur er luciabollane

  1. Såå hyggelig, Nina! Det er veldig kjekt å lese 😀 Håper eg kan inspirere mykje med fleire oppskrifter framover <3

 32. Ingrid Lovise

  Hei,Linda!
  Lager du melis-glasur av sukrin-melis?
  Har akkurat laget et parti pepperkaker, og har litt lyst til å pynte dem..

  1. Eg brukte sukrinmelis + fibersirup clear + litt vatn når eg lagde denne melis-glasuren før. No finnes jo ikkje fibersirup clear lengre, men det går fint å lage melis-glasur med kun sukrinmelis og vatn også altså 🙂

 33. Hei,
  Jeg har veldig lyst til å teste disse, men magen min tåler dårlig alle varianter av Sukrin og Sukrinsirup. Tror du det går an å erstatte det med kokosblomstsukker og kokosblomstsirup?

  1. Hei! Ja absolutt 🙂