Linda Stuhaug

Annonse

1. desember 2020

Slik lager du sprø pepperkaker uten sukker!

Slik lager du sprø pepperkaker uten sukker!
  • Heisann alle sammen!
(Dette innlegget er delt før (2016), men det er idag oppdatert då nokon av ingrediensane var utgått av produksjon etc).
Pepperkaker er vell den oppskrifta eg forbinder best med desember og jula. Det er liksom umulig å unngå pepperkaker, det blir servert over alt og er en klassiker for både store og små. Men så har vi dei som ikkje kan forsyne seg med pepperkaker når det blir servert på butikken eller i selskaper, og til dokke har eg oppskrifta! Desse er nemlig sukkerfri, og kan med eit par justeringer lages både melkefri og glutenfri. Til dei som må, eller til dei som ønsker eit litt sunnare alternativ 🙂
Sprø pepperkaker uten sukker 80 g ekte meierismør 30 g sukrinsirup gold eller fibersirup gold 40 g sukrin gold* 25 g sukrin+ * 1/2 ts bakepulver 2 ts kanel + 1 ts kardemomme + 1/2 ts nellik + 1/2 ts ingefær → eller 3 ts pepperkakekrydder 1 egg ca. 180 g sikta kveitemjøl eller speltmjøl
Slik gjer du: 1. Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Smelt sammen smør, sirup, sukrin gold og sukrin+ på svak varme. La blandinga avkjøle seg litt.
2. Tilsett bakepulver, krydder og egg. Bland godt før du tilsetter litt og litt mjøl til en jevn og relativt fast deig.
3. La gjerne pepperkakedeiga stå eit par timer eller natta over i kjøleskap, da er den enklare å jobbe med. Nødløsning: 20 minutter i fryseren til deiga er kald.
4. Kjevle ut deiga så tynt som mulig og stikk ut pepperkaker med ønskede former. Fordel på 2 steikebrett med bakepapir. Steik pepperkakene midt i ovnen 8-10 minutter. Steiketida vil variere fra ovn til ovn, så følg med underveis til kantane er godt gylne.
5. La pepperkakene stå litt på steikebrettet, avkjøl deretter på rist. Når pepperkakene er avkjølt blir dei sprø. Oppbevar i kakeboks.
Pynt er på ingen måte nødvendig. Pepperkakene kan nytes som dei er, eller gjer som meg: pynt med melisglasur og atkins nonstop.
Gjett om eg kosa meg på kjøkkenet når eg styrte på med skjørt på damene og slips på mennene!
Tips og alternativer til oppskrifta* ♦ Bytt gjerne ut litt av mjølet med fiberfin for å få enda meir fiber i pepperkakene.
♦ Sukrin gold og sukrin+ kan byttast med anna søtning tilsvarande 90 g sukker, men eg anbefaler som vanlig ikkje vanlig sukrin.
For melkeri pepperkaker: bytt smør med melkefri margarin.
For glutenfri pepperkaker: etter min erfaring blir ikkje pepperkakene like sprø når dei lages glutenfri. Deiga er også litt vanskeligare å jobbe med. Min anbefaling er rett og slett å bruke den mjøltypen du pleier å bruke som erstatning for kveitemjøl. Lyst jyttemjøl og glutenfri, lys mjølblanding veit eg mange har hatt suksess med 🙂
Håper du er frista!
Har du spørsmål til oppskrifta, ingredienser, bytting eller lignande – ta gjerne kontakt i kommentarfeltet 🙂 Setter også stor pris på tilbakemelding om du prøver deg på oppskrifta!
*

  • Heisann alle sammen!

(Dette innlegget er delt før (2016), men det er idag oppdatert då nokon av ingrediensane var utgått av produksjon etc).

Pepperkaker er vell den oppskrifta eg forbinder best med desember og jula. Det er liksom umulig å unngå pepperkaker, det blir servert over alt og er en klassiker for både store og små. Men så har vi dei som ikkje kan forsyne seg med pepperkaker når det blir servert på butikken eller i selskaper, og til dokke har eg oppskrifta! Desse er nemlig sukkerfri, og kan med eit par justeringer lages både melkefri og glutenfri. Til dei som må, eller til dei som ønsker eit litt sunnare alternativ 🙂

Sprø pepperkaker uten sukker
80 g ekte meierismør
30 g sukrinsirup gold eller fibersirup gold
40 g sukrin gold*
25 g sukrin+ *
1/2 ts bakepulver
2 ts kanel + 1 ts kardemomme + 1/2 ts nellik + 1/2 ts ingefær
→ eller 3 ts pepperkakekrydder
1 egg
ca. 180 g sikta kveitemjøl eller speltmjøl

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Smelt sammen smør, sirup, sukrin gold og sukrin+ på svak varme. La blandinga avkjøle seg litt.

2. Tilsett bakepulver, krydder og egg. Bland godt før du tilsetter litt og litt mjøl til en jevn og relativt fast deig.

3. La gjerne pepperkakedeiga stå eit par timer eller natta over i kjøleskap, da er den enklare å jobbe med. Nødløsning: 20 minutter i fryseren til deiga er kald.

4. Kjevle ut deiga så tynt som mulig og stikk ut pepperkaker med ønskede former. Fordel på 2 steikebrett med bakepapir. Steik pepperkakene midt i ovnen 8-10 minutter. Steiketida vil variere fra ovn til ovn, så følg med underveis til kantane er godt gylne.

5. La pepperkakene stå litt på steikebrettet, avkjøl deretter på rist. Når pepperkakene er avkjølt blir dei sprø. Oppbevar i kakeboks.

Pynt er på ingen måte nødvendig. Pepperkakene kan nytes som dei er, eller gjer som meg: pynt med melisglasur og atkins nonstop.

Gjett om eg kosa meg på kjøkkenet når eg styrte på med skjørt på damene og slips på mennene!

Tips og alternativer til oppskrifta*
♦ Bytt gjerne ut litt av mjølet med fiberfin for å få enda meir fiber i pepperkakene.

♦ Sukrin gold og sukrin+ kan byttast med anna søtning tilsvarande 90 g sukker, men eg anbefaler som vanlig ikkje vanlig sukrin.

For melkeri pepperkaker: bytt smør med melkefri margarin.

For glutenfri pepperkaker: etter min erfaring blir ikkje pepperkakene like sprø når dei lages glutenfri. Deiga er også litt vanskeligare å jobbe med. Min anbefaling er rett og slett å bruke den mjøltypen du pleier å bruke som erstatning for kveitemjøl. Lyst jyttemjøl og glutenfri, lys mjølblanding veit eg mange har hatt suksess med 🙂

Håper du er frista!

Har du spørsmål til oppskrifta, ingredienser, bytting eller lignande – ta gjerne kontakt i kommentarfeltet 🙂 Setter også stor pris på tilbakemelding om du prøver deg på oppskrifta!

*

Annonse

36 Kommentarer

R

Rannveig Dahl

11. desember 2018

Må bare melde om at deigen er laget og godgjør seg i kjøleskapet. Men, det forsvinner litt og litt av den med gjevne mellomrom.. lurer på hva det kan komme av må vel lage en ny runde! takk for super oppskrift. Lagde de i fjor, så vet allerede at de faller i smak ♥️

Linda Stuhaug

12. desember 2018

Så hyggelig å lese, Rannveig 😀 Kjekt du liker oppskrifta!!

M

Margrethe Mykland

8. desember 2018

Hei Jeg lagde disse i går, men fikk de ikke sprø. Brukte Melange margarin uten melk, salt og soya og hadde litt fiberfin som erstatning 1/1-forhold for siktet speltmel. Brukte fibersirup gold. Hva tror du årsaken kan være?

Linda Stuhaug

8. desember 2018

Hei! Kanksje det berre skulle stekt litt lengre? Høyres ikkje ut som det er noko feil med ingrediensane vertfall 🙂

A

Anneli

3. desember 2018

Hei 😀 Hvordan tror du det blir dersom man blander spelt og bohvete & teff blsnding ilag? «Litt sunnere»? Og tror du de blir sprøe? Gleder meg til å prøve ut denne oppskriften!

Linda Stuhaug

3. desember 2018

Hei! Ja, eg trur nok dei blir sprø med denne blandinga – uten at eg kan sei det 100% sikkert 🙂 Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver 😀 <3

E

Ellen

27. november 2018

Kan eg lage peppernøtter av denne oppskriften? Tusen takk for så mangen inspirerende og velsmakende oppskrifter.❤️

Linda Stuhaug

27. november 2018

Hei! Det er godt mulig. Har ikkje prøvd det sjølv, så kan egentlig ikkje svare heilt konkret på det. Men har tenkt å lage peppernøtter og dele oppskrifta ila desember, slik at du veit det 😀

E

Ellen

30. november 2018

Takk for svar . Så kjekt, da holder eg et øye med oppskriften på peppernøtter

Linda Stuhaug

3. desember 2018

Gjer det 😀

S

Stine

11. november 2018

Denne gleder jeg meg til å prøve!! Altfor mye sukker tilgjengelig hele året, så sunnere og sukkerfri alternativer er GULL!!!

Linda Stuhaug

11. november 2018

Håper pepperkakene faller i smak hos deg, Stine 😀

K

Kine Kristoffersen

11. desember 2021

Hei. Eg lurar på kor mange pepperkaker du får ut av ein porsjon?

Linda Stuhaug

12. desember 2021

Har ikkje antall, det vil jo variere etter størrelse. Blei to brett 🙂

V

Vibecke

1. november 2021

Hvordan tror du det hadde blitt å bake pepperkakehus med denne oppskriften? 🙂 Og er den stor nok, kanskje den må dobles? Er så glad i oppskriftene dine, har boken din også- den blir brukt ofte:)

Linda Stuhaug

1. november 2021

Hei! Det går heilt sikkert fint 🙂 Om du må doble oppskrifta eller ikkje kjem an på kor stort hus du vil ha, men ville nok kanskje gjort det for sikkerhets skyld 😀

T

Therese

4. desember 2019

Takk for nydelig oppskrift❤️ Denne prøvde jeg meg på i går med det glutenfrie alternativet pga en venn med cøliaki. Men jeg måtte trikse det litt til siden jeg hadde verken fiberfin eller bokhvetemel. Og siden jeg hadde glutenfri kakemiks stående så prøvde jeg meg på det. Og det funket som bare det deigen var vanskelig å jobbe med som du skrev, men etter steking og avkjøling var de sprø som bare det. Og kjempegode på smak Så nå blir det mye pepperkaker i jula❤️ I morgen blir det å lage ny porsjon, denne gang med gluten

Linda Stuhaug

5. desember 2019

Så kjekt at oppskrifta falt i smak, Therese 😀 Deiga er vanskeligare å jobbe med ja, men så lenge sluttresultatet blei bra, så er det viktigast 🙂 Du får vertfall ei mykje bedre deig å jobbe med idag når du ikkje skal lage dei glutenfri 😀 <3

I

Inger Kjærstad jensen

9. november 2019

Nå er det jo leeenge siden du la ut denne, en jeg forsøkte denne idag. Jeg er helt ny med diabetes og takker så mye for denne og andre oppskrifter du har. enedelig gruer jeg meg ikke til jul lenger. De jeg bakte i dag ble ikke sprøe og jeg lurer på hva jeg gjorde galt. Jeg hadde ikke fibersirup gold men sukring gold og brukte den i stedet. Kan det være det som gjorde at de ikke ble sprø?

Linda Stuhaug

11. november 2019

Hei Inger! Så kjekt å vite at eg kan inspirere deg med oppskrifter 🙂 Når det kjem til pepperkakene så MÅ du bruke Fibersirup (eller Sukrinsirup) for å få sprø pepperkaker. Er det en ingrediens du aldri må bytte for å få eit optimalt resultat, så er det alltid sirup-varianten i oppskrifta 🙂 Sirupen er den ingrediensen som har egenskapen om å gjere oppskrifter sprø, seige eller lignande 🙂

D

Dagrunn Saksenvik

30. oktober 2019

Hei på deg , er så utrolig glad for at du ordner oppskrifter uten sukker, vi koser jo oss hele året med sukkerfritt alternativ, jula handler da ikke om å bli syk av sukker, Det finnes så mye godt i sukkerfri alternativer sukker å få kjøp som er fullgo erstatninger, jeg og min datter storkoser oss med dine oppskrifter både av middagsmat og kaker, og ikke minst vegtabilske gode matretter. Har kjøpt bøkerne dine og de brukes flittig. så stå på Linda du er høyt elsket av mange oss som lider av diabets og overvekt.Hilsen Norlandsdama på 64

Linda Stuhaug

31. oktober 2019

Tuusen takk for hyggelig tilbakemelding, Dagrunn! Så utrulig fint å lese at eg inspirerer både deg og din datter med matoppskrifter og sukkerfri bakst 🙂 Håper eg kan fortsette med det framover! 😀

L

Lena

2. desember 2023

Jeg lagde disse i 2022, kjempegode og sprø, men for en «kamp» for 2 brett😅 tok deigen ut av kjøleskapet( over natta ) og klar med kjevle… STEINhard var den og tilnærmet umulig å jobbe med ( ikke glutenfri ) burde den ikke stått i kjøleskapet ? 🥴. Hadde bestemt meg for at denne jobben tok jeg ikke en gang til, men har jo lyst å få det til uten at det skal timer med lite julehygge😀 tips?

Linda Stuhaug

3. desember 2023

Hei! Den burde nok stå litt i romtemp visst du tar den ut fra kjøleskapet. Då er det enklare😀

S

Sofie

15. desember 2020

Hei, Jeg har veldig lyst til å teste disse, men magen min tåler dårlig alle varianter av Sukrin og Sukrinsirup. Tror du det går an å erstatte det med kokosblomstsukker og kokosblomstsirup?

Linda Stuhaug

16. desember 2020

Hei! Ja absolutt 🙂

I

Ingrid Lovise

10. desember 2020

Hei,Linda! Lager du melis-glasur av sukrin-melis? Har akkurat laget et parti pepperkaker, og har litt lyst til å pynte dem..

Linda Stuhaug

13. desember 2020

Eg brukte sukrinmelis + fibersirup clear + litt vatn når eg lagde denne melis-glasuren før. No finnes jo ikkje fibersirup clear lengre, men det går fint å lage melis-glasur med kun sukrinmelis og vatn også altså 🙂

N

Nina

1. desember 2020

Super oppskrift, Linda! Eg prøver å holde sønnen min på 1,5 år unna raffinert sukker og glutenholdig mat, og når dei skulle lage pepperkake i barnehagen så lagde eg denne oppskrifta så han fikk med seg deig i steden for at han skulle ete den «vanlige» som dei skulle ha der. Denne e jo like søt og god (bedre!) som vanlige pepperkaker, heilt fantastisk! Tusen takk for at du har en sånn fin blogg med så mange alternative gode oppskrifter! Neste som står for tur er luciabollane

Linda Stuhaug

2. desember 2020

Såå hyggelig, Nina! Det er veldig kjekt å lese 😀 Håper eg kan inspirere mykje med fleire oppskrifter framover <3

K

Kristin

5. november 2020

Smaker disse som «vanlige» pepperkaker?

Linda Stuhaug

5. november 2020

Ja.

T

Tale

15. desember 2022

Hei! Kan også denne pepperkakedeigen holdes i kjøleskap i inntil en uke?

Linda Stuhaug

16. desember 2022

Hei! Det vil eg tru😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg