Linda Stuhaug

Annonse

1. februar 2021

#MATREDDING MED LINDA

#MATREDDING MED LINDA
Som mange av dåkke allerede veit, så er eg en virkelig stor motstander av å kaste mat. Eg lager støtt og stadig oppskrifter av restemat her heime, og lar aldri mat gå i bosset uansett kor lite det er igjen. Eg ser-lukter-smaker på matvarer som har passert «Best før»datoen, og daglig ete eg mat som er utgått på dato, med både dager, veker og måneder. Fordi det smaker like godt!
Eg er egentlig ganske heldig, for eg har på en måte vokse opp på denne måten. Vi kasta aldri mat heime, vi stolte på sansane våre uansett kva dato det var på stempelet. Var det rester igjen etter middagen gjekk det i frysaren eller blei restemiddag dagen etterpå. Det er slik eg har hatt det i oppveksten, og det har eg virkelig tatt med meg inn i voksen alder.
Eg er også skikkelig fan av matredding. Eg går bevisst på butikken og jakter datovarer! Eg kan innrømme at frysaren min ikkje inneholder noko anna enn utgåtte matredder-matvarer, og at minst halvparten av matvarene i kjøleskapet mitt til einkvar tid har røde, nedprisa lapper på seg. Dette starta eg for fullt med i 2015 når eg flytta for meg sjølv, så dette har eg faktisk holdt på med i årevis. Dei første åra litt flaut og beskjedent, deretter med rak rygg og full stolthet av å vere med matredder♥
Dette med matredding, datovarer på butikken, utgåtte matvarer og det å stole på sansane sine blei en ganske stor mediesak for ei par veker sidan, der eg hadde en sentral rolle. Det starta med eit radiointervju på butikken, fortsatte med at NRK kom på besøk til meg og filma både i kjøleskap og frysar, når eg lagde bananpannekaker av brune bananer og med intervju om temaet. Dette blei sendt på både vestlandsrevyen, dagsrevyen, det blei nettsaker og overskrifter på fleire nyhetssider.
Eg var absolutt ikkje forberedt på at det skulle bli en så stor greie, men matsvinn er åpenbart en sak som engasjerer. Eg fekk så enormt mykje positiv respons, og ikkje minst fekk eg hundrevis av tilbakemeldinger fra folk som tok seg sjølv i å kaste for mykje spisbar mat, som hadde lyst til å gjere en endring. Både for lommeboka og for miljøet.
Matsvinnet er enormt stort hos oss forbrukere – og det kan vi alle faktisk gjere noko med!
Idag er det mandag 1.februar, og denne måneden har eg lyst å ha dåkke med på en skikkelig matredder-utfordring. Utfordringa går rett og slett ut på å vere en meir bevisst matredder! Og det å vere matredder kan ein vere på utrulig mange forskjellige måter:
STOL PÅ SANSANE DINE♥ Har du matvarer som har passert «Best før» datoen? Då kan du sjå-lukte-smake på produktet. Mykje mat blir kasta berre fordi datoen er passert, men utrulig mykje mat står seg leeenge etter utløpsdatoen.
UNNGÅ Å KASTE MAT OG MATRESTER♥ Har du litt salat igjen etter middagen? Nokon kokte poteter? Pasta? Eller kva som helst anna? Unngå å kaste mat og matrester! Frys ned, lag restemiddag dagen etterpå, ha med i matpakken eller lag noko nytt og spennande med det. Ein «restedag» i veka kan og vere eit godt alternativ. Restemiddager er ofte dei beste middagane spørr du meg!
PLUKK MED DEG NEDSATTE DATOVARER PÅ BUTIKKEN♥ Fleire og fleire butikker blir bedre på å nedprise varer som nærmer seg utløpsdato. Her er det mange skatter å finne! Eg kjøper alt fra kjøtt, fisk, kylling (dette går i frysaren om eg ikkje bruker det samme dagen) til melk, meieriprodukt og pålegg (dette står seg som regel lenge etter utløpsdato), frukt og grønnsaker, tørrvarer m.m. Kjøp matvarer du kan bruke, så redder du mat som potensielt kunne gått i bosset på butikken. På denne måten her har eg faktisk funne fram til mange nye favoritt matvarer, og ikkje minst brukt kreativiteten på heilt nye måter for å forme nye oppskrifter.
Den kommande måneden vil eg virkelig ha dåkke med på matredder-laget, og eg skal gjere mitt for å bidra til at dåkke får eit ekstra push! Eg vil ha eit ekstra stort fokus på matredding og matsvinn på bloggen og mine sosiale kanaler. Det vil bli enda meir restemat-oppskrifter, det vil bli tips og triks, eg vil lære dåkke meir om riktig oppbevaring, dele fakta, det blir generelt mykje om temaet matredding for å unngå matsvinn.
På instagram vil eg gjerne at de bruker hashtaggen #matreddingmedlinda slik at vi kan ha ein samleknagg der vi kan bli inspirert av kvarandre, dele oppskrifter, tips og triks. Visst det er ønskelig så kan eg gjerne opprette ein facebook-side også, men det må dåkke gi en tilbakemelding på♥
KVEN ER MED PÅ DENNE UTFORDRINGA? Sammen kan vi virkelig utgjere en stor forskjell, både for lommeboka og miljøet.
Og ikkje minst: følg meg på instagram på @lindastuhaug og facebook-sida mi HER

Som mange av dåkke allerede veit, så er eg en virkelig stor motstander av å kaste mat. Eg lager støtt og stadig oppskrifter av restemat her heime, og lar aldri mat gå i bosset uansett kor lite det er igjen. Eg ser-lukter-smaker på matvarer som har passert «Best før»datoen, og daglig ete eg mat som er utgått på dato, med både dager, veker og måneder. Fordi det smaker like godt!

Eg er egentlig ganske heldig, for eg har på en måte vokse opp på denne måten. Vi kasta aldri mat heime, vi stolte på sansane våre uansett kva dato det var på stempelet. Var det rester igjen etter middagen gjekk det i frysaren eller blei restemiddag dagen etterpå. Det er slik eg har hatt det i oppveksten, og det har eg virkelig tatt med meg inn i voksen alder.

Eg er også skikkelig fan av matredding. Eg går bevisst på butikken og jakter datovarer!
Eg kan innrømme at frysaren min ikkje inneholder noko anna enn utgåtte matredder-matvarer, og at minst halvparten av matvarene i kjøleskapet mitt til einkvar tid har røde, nedprisa lapper på seg. Dette starta eg for fullt med i 2015 når eg flytta for meg sjølv, så dette har eg faktisk holdt på med i årevis. Dei første åra litt flaut og beskjedent, deretter med rak rygg og full stolthet av å vere med matredder♥

Dette med matredding, datovarer på butikken, utgåtte matvarer og det å stole på sansane sine blei en ganske stor mediesak for ei par veker sidan, der eg hadde en sentral rolle. Det starta med eit radiointervju på butikken, fortsatte med at NRK kom på besøk til meg og filma både i kjøleskap og frysar, når eg lagde bananpannekaker av brune bananer og med intervju om temaet. Dette blei sendt på både vestlandsrevyen, dagsrevyen, det blei nettsaker og overskrifter på fleire nyhetssider.

Eg var absolutt ikkje forberedt på at det skulle bli en så stor greie, men matsvinn er åpenbart en sak som engasjerer. Eg fekk så enormt mykje positiv respons, og ikkje minst fekk eg hundrevis av tilbakemeldinger fra folk som tok seg sjølv i å kaste for mykje spisbar mat, som hadde lyst til å gjere en endring. Både for lommeboka og for miljøet.

Matsvinnet er enormt stort hos oss forbrukere – og det kan vi alle faktisk gjere noko med!

Idag er det mandag 1.februar, og denne måneden har eg lyst å ha dåkke med på en skikkelig matredder-utfordring. Utfordringa går rett og slett ut på å vere en meir bevisst matredder! Og det å vere matredder kan ein vere på utrulig mange forskjellige måter:

STOL PÅ SANSANE DINE♥
Har du matvarer som har passert «Best før» datoen? Då kan du sjå-lukte-smake på produktet. Mykje mat blir kasta berre fordi datoen er passert, men utrulig mykje mat står seg leeenge etter utløpsdatoen.

UNNGÅ Å KASTE MAT OG MATRESTER♥
Har du litt salat igjen etter middagen? Nokon kokte poteter? Pasta? Eller kva som helst anna? Unngå å kaste mat og matrester! Frys ned, lag restemiddag dagen etterpå, ha med i matpakken eller lag noko nytt og spennande med det. Ein «restedag» i veka kan og vere eit godt alternativ. Restemiddager er ofte dei beste middagane spørr du meg!

PLUKK MED DEG NEDSATTE DATOVARER PÅ BUTIKKEN♥
Fleire og fleire butikker blir bedre på å nedprise varer som nærmer seg utløpsdato. Her er det mange skatter å finne! Eg kjøper alt fra kjøtt, fisk, kylling (dette går i frysaren om eg ikkje bruker det samme dagen) til melk, meieriprodukt og pålegg (dette står seg som regel lenge etter utløpsdato), frukt og grønnsaker, tørrvarer m.m. Kjøp matvarer du kan bruke, så redder du mat som potensielt kunne gått i bosset på butikken. På denne måten her har eg faktisk funne fram til mange nye favoritt matvarer, og ikkje minst brukt kreativiteten på heilt nye måter for å forme nye oppskrifter.

Den kommande måneden vil eg virkelig ha dåkke med på matredder-laget, og eg skal gjere mitt for å bidra til at dåkke får eit ekstra push! Eg vil ha eit ekstra stort fokus på matredding og matsvinn på bloggen og mine sosiale kanaler. Det vil bli enda meir restemat-oppskrifter, det vil bli tips og triks, eg vil lære dåkke meir om riktig oppbevaring, dele fakta, det blir generelt mykje om temaet matredding for å unngå matsvinn.

På instagram vil eg gjerne at de bruker hashtaggen #matreddingmedlinda slik at vi kan ha ein samleknagg der vi kan bli inspirert av kvarandre, dele oppskrifter, tips og triks. Visst det er ønskelig så kan eg gjerne opprette ein facebook-side også, men det må dåkke gi en tilbakemelding på♥

KVEN ER MED PÅ DENNE UTFORDRINGA? Sammen kan vi virkelig utgjere en stor forskjell, både for lommeboka og miljøet.

Og ikkje minst: følg meg på instagram på @lindastuhaug og facebook-sida mi HER

Annonse

2 Kommentarer

M

Malene

2. februar 2021

Veldig spennende prosjekt! Her på Island er det desverre ofte litt vanskeligere. Ikke alle butikker har egne hyller med matvarer som er i ferd med å gå ut på dato, men jeg sjekker alltid der det finnes! Og jeg er ganske streng på at vi kaster minst mulig mat i heimen, det blir en del middagsrester til lunsj.

Linda Stuhaug

3. februar 2021

Er ikkje alle butikker her i Norge heller som har så mykje. Men heldigvis er det mange andre måter å vere matredder på 😀 Deilig med middagsrester til lunsj!

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg