Annonse
26. februar 2021
8 spørsmål & svar om matredding!
Då folkens – då er det på tide å ta resten av spørsmåla som eg stilte til Mette bak @spisoppmaten på instagram i forrige veke 🙂 Eller, det var ikkje eg som stilte dei – eg spurt rett og slett følgarane mine kva spørsmål dei/dåkke hadde om matredding og matsvinn, og sendte over dei mest spurte spørsmåla til Mette, så sendte ho svar tilbake. Mette har skrevet boka «Spis opp maten» og er Norges matredder-dronning, så veldig kjekt at ho ville stille opp♥
PS! Visst du var ein av dei som lurte på dette med forskjellen på «Best før» og «Siste forbruksdag», så skreiv eg eit utfyllande innlegg om det på mandag. Du kan lese det her 🙂 Der får du både svar på forskjellen, men også kva som er trygt å ete etter utløpsdato, sjølv om det er merka med «Siste forbruksdag». Eg deler også mine erfaringer i innlegget.
Dagens spørsmål er en blanding av litt forskjellig, med veldig nyttige svar fra Mette 🙂
1: Korleis vite om en matvare inneholder ”usynlige bakterier” som f.eks listeria?
Det er vanskelig for oss «vanlige» å vite om noe inneholder listeria eller andre bakterier. Husk at matsikkerheten er stor i Norge. Her stoler jeg på produsentene, men passer også på at jeg steiker maten godt. Har jeg rester av pasta og ris så setter jeg det alltid kaldt rett etter at vi har spist. Spesielt risen kan være en utfordring. Der kan en bakterie utvikle seg som heter bacillus cereus om man feks oppbevarer resterisen i pannen på komfyren over natten. Sett restene kaldt og steik maten godt, er min oppfordring!
2: Kva er riktig kjøleksapstemperatur? Har det noko for seg å ”sortere” matvarer i kjøleskapet, og korleis gjere det riktig i tilfelle?
Maten i kjøleskapet liker seg best om den oppbevares på 2-4 grader. Sett gjerne et termometer i kjøleskapet og sjekk. Maten holder seg mye lenger på riktig temperatur. Melken pleier vi å sette i døren på kjøleskapet, men den holder seg best om den legges i en hylle midt i kjøleskapet. Og ja, det har noe for seg å soneinndele kjøleskapet. Grønnsaker i egne skuffer. Fisk og kjøttpålegg nederst. Der er det kaldest. Restemat og mat som snart bør spises er lurt å ha i egen hylle.
3: Visst det er litt mugg i desse matvarene, skal dei då kastast? Eller holde det å fjerne/skjære vekk muggen og deretter ete resten?
– Kvitost – vanlig har kvitost kan du kutte av 1-2 cm og spise resten.
– Syltetøy – må kastes. Soppsporer kan ha spredd seg.
– Tacosaus – må kastes. Soppsporer kan ha spredd seg.
– Frukt og grønnsaker – grønnsaker med små, avgrensede områder med mugg, kan kuttes bort og så spiser du resten. Frukt med mugg kastes.
– Kesam/rømme/yoghurt og lignande meieriprodukter – må kastes. Soppsporene kan ha spredd seg.
Mette sender også med en link som er nyttig her. Sjekk ut DENNE sida for å lese meir om mugg i mat!
4: Kor lenge kan eit fryst produkt av kjøtt/fisk/kylling ligge i kjøleskapet før det bør tilberedast?
Har du fryst ned et produkt, tint det og lagt det i kjøleskapet, så er regelen at produktet ikke har lenger holdbarhet enn det hadde da du fryste det ned. La du det feks i frysen en dag før dato så har det holdbarhet en dag før det bør spises. Et tips – som er viktig – er derfor å merke det du fryser med dato for nedfrysing og holdbarhetsdato for produkt. Da holder du lettere oversikten.
5: Korleis vite om f.eks kylling er godt når det nærmer seg/er på siste forbruksdag? Det lukter jo ikkje godt uansett…
Trikset er å åpne kyllingpakken og sette den til lufting på kjøkkenbenken noen minutter. Så lukter du på den. Da skal den ikke lukte vondt lenger!
6: Korleis ta vare på middagsrester på best mulig måte? Avkjølast først, deretter i kjøleskapet?
Middagsrestene blir stort sett avkjølt nok i løpet av tiden de står på bordet under middagen. Så legger jeg dem i bokser eller glass-skåler og setter i kjøleskapet. Ingen krise om det fortsatt er litt lunk i maten. Men husk: Setter du varme ting i kjøleskapet så går temperaturen opp i kjøleskapet. Da går det ut over alle matvarene. Det tar tid å komme seg ned igjen til riktig temperatur.
7: Er det sant at ris og pasta ikkje burde varmast opp igjen? Og kor lenge kan det ligge i kjøleskapet?
Det er ikke riktig. Ris og pasta er topp restemat! Men som jeg skrev over: Pass på at du setter dette kaldt rett etter middag. Du kan fint oppbevare det tre dager i kjøleskap. Men jeg oppfordrer alltid til å prøve å spise restemat en eller to dager etter det er laget.
8: Kor lenge tåler kjøtt, fisk og kylling å ligge i frysaren?
– Reinsdyrkjøtt: over ett år
– Storfekjøtt og lammekjøtt: ca ett år
– Svinekjøtt og kalvekjøtt: ca 6 mnd
– Kylling: 4-6 mnd
– Fet fisk: 3 mnd
– Mager fisk: 6 mnd
Det viktigste å si her er at du kan ikke redde mat ved å fryse det. Pass på at du fryser det ned litt før eller senest på dato. Når du tiner det så har det like lang holdbarhet igjen som det hadde da du frøs det ned. Fryser du noe på dato, så spis det den dagen du tiner det!
Håper dette innlegget var nyttig og klarerande for dåkke! Eg har vertfall lært noko nytt; blant anna at frukt med mugg burde kastast, og kor lenge ulike produkt tåler å ligge i frysaren 🙂 Ellers må eg tipse dåkke om å følge @spisoppmaten på instagram, og ikkje minst så håper eg at dåkke er flinke til å redde mat, unngå å kaste mat og stoler på sansane dåkkas. Matsvinn er i alt for mange tilfeller fullstendig unødvendig, og det er trist for både lommeboka og miljøet av så mykje spisbar mat havner i bosset. Tenk litt ekstra på det♥
Annonse
4 Kommentarer
Silje N
26. februar 2021
Linda Stuhaug
28. februar 2021
Birgitte
26. februar 2021
Linda Stuhaug
28. februar 2021
SKRIV EN KOMMENTAR