Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblande og bakeklar!

Hei alle sammen!

Dåkke som har fulgt meg på Instagram ei stund veit at eg i oktober/november fekk min første surdeigsstarter i hus. Sida det har eg vert ein ivrig surdeigsbaker, og baker for eksempel surdeigsbrød kvar einaste veke. Etter å ha holdt på med surdeigsbaking ei stund føler eg meg no rutta og erfaren nok til å starte å dele oppskrifter med dåkke. Det har tatt litt tid å bli kjent med surdeigsbaking og forstå livet i ein surdeigsstarter, men no sitter det godt – noke eg synes er veldig kjekt – fordi eg har virkelig sett fram til å dele litt surdeigsglede med dåkke!

Og via min blogg og sosiale kanaler skal du få den informasjonen du virkelig trenger for å lykkast med surdeigsbaking. Når eg fekk min surdeigsstarter i hus og skulle ta fatt på dette prosjektet, så skjønte eg INGENTING. Eg googla meg ihjel for å skjønne kva alle ord og uttrykk betydde. Mate surdeigsstarter, happy surdeigsstarter, surdeigsstarer i dvale, bakeklar surdeigsstarter… HÆ?

Eg synes heilt ærlig at informasjonen på nettet var rotete og uten heilheten i framgangsmetoden for korleis surdeigsstarteren skulle sjå ut når den var bakeklar. Så dette vil eg vise og fortelle dåkke idag: steg-for-steg korleis du mater og gjer surdeigsstarteren din bakeklar. Surdeigsstarteren din må nemlig vere boblande og happy før du baker med den. Så idag blir det litt detaljer rundt dette – så starter eg å dele oppskrifter med surdeig etterkvart 🙂 I tillegg får du i dette innlegget litt ekstra informasjon rundt dette med oppbevaring, lage/få surdeigsstarter og ikkje minst kva mjøl du kan bruke.

Så det første du trenger er naturligvis ein surdeigsstarter.
Eg har ikkje oppskrift på dette. Det går sjølvsagt an å lage surdeigsstarter, men har du muligheten til å få med noken andre, så er det absolutt det beste. Visst du ikkje veit om nokon i din krets som driver med surdeigsbaking; legg ut ein status på Facebook, skriv i ei lukka Facebook-gruppe eller spørr en kafe du veit har surdeigsbakst. Det går også an å sende i posten fra nokon som har starter 🙂 Eg fekk surdeigsstarter med min kompis Thomas, og eg min starter har fått navnet Sure-Thomas oppkalt etter han. Hehe.

Kva mjøl du bruker til å mate surdeigsstarteren kjem an på kva surdeigsstarter du har.
Har du surdeigsstarter av speltmjøl trivast den best å bli mata med speltmjøl. Har du surdeigsstarter av kveitemjøl trivast den best å bli mata med kveitemjøl. Samme gjelder om du har starter av rug, bygg eller glutenfritt mjøl. Eg mater min starter med sikta, fint mjøl, men eg veit mange også bruker grove varianter 🙂

Når eg ikkje skal bake så oppbevarer eg surdeigsstarteren min i kjøleskap. Då ligger den i dvale.
I kjøleskapet kan den ligge i vekesvis- eller månedsvis. Visst eg lar den ligge i meir en 1-2 veker uten å bake, så pleier eg å ta ut halvparten av starteren og mate (blande inn) like mengder mjøl og vatn. F.eks 30 gram mjøl, 30 gram vatn. Då kan starteren ligge i 1-2 veker til før eg gjentar det samme. Det er for å holde litt liv i starteren sjølv om den er i dvale. Og når eg då skal bake med den, så tar eg starteren ut fra dvalen for å gjere den boblende, happy og bakeklar ↓

PS! Det går og an å oppbevare surdeigsstarteren på kjøkkenbenken, men det anbefaler eg egentlig visst du skal bake daglig/annakvar dag. Då må den også matast daglig. Du følger uansett samme framgangsmetode når det kjem til mating!

Så slik går du fram når du skal mate surdeigsstarteren din og gjere den bakeklar!

1. Ta surdeigsstarteren din ut av kjøleskapet. No ser starteren litt slapp ut, uten bobler eller futt i. Eg pleier å ha 2-3 ss starter i glasset.

2. Mat starteren din med like deler mjøl og vatn. Kor mykje du burde mate kjem an på kor mykje starter du skal bruke i oppskrifta di. I mine oppskrifter har eg stort sett brukt 2-4 ss boblende starter, og då mater eg med 30-40 g mjøl og samme mengde vatn.

3. Bland det godt inn med skei eller gaffel til en klumpfri røre.

4. Sett lokk på glasset. Sett og gjerne en strikk rundt der surdeigsstarteren går opp på glasset, så kan du følge med på kor mykje den bobler og vokser. Sett på kjøkkenbenken.

5. Etter 5-10 timer skal starteren ha vokse, blitt boblande og bakeklar*. Kor lang tid det tar kan variere. Ideelt sett er starteren dobla eller tripla.

6. Når du no åpner glasset skal det komme eit lite poff. Konsistensen på starteren skal  vere luftig og boblande. For å dobbeltsjekke at starteren er 100% bakeklar, så kan du ta ei ts starter oppi ei skål med lunka vatn. Visst starteren flyter på toppen, så er den klar.

→ Visst starteren ikkje har vokse/ikkje har blitt boblande/ikkje flyter gjentar du heile prosessen fra start. Hell vekk en del starter så du sitter igjen med 2-3 ss og fortsett på punkt 2. Dette kan skje visst det er lenge sida du har baka, visst du har venta for lenge (og den har mista futten) eller visst surdeigsstarteren rett og slett trenger litt ekstra pleie.

7. Så er det berre å bake! I oppskriftene på surdeigsbakst står det kor mykje happy surdeigsstarter du skal bruke, kortid du skal blande det inn og ellers det du trenger å vite. Det viktigaste er at du alltid passer på å ha litt starter igjen i glasset. Det som er igjen kan du enten sette i kjøleskapet i dvale, eller mate opp på nytt om du ønsker å bake enda meir samme dag/dagen etterpå 🙂

Det kan virke litt overveldande når man leser gjennom innlegget her, men eg lover dåkke: dette er superenkelt og skjer på 1-2-3 når du er inni det!

Så som du sikkert skjønner, så må det planleggast litt når du skal bake. Surdeigsbakst skal som oftast stå i en del timer når deiga er satt også. Når eg skal lage surdeigsbrød, rundstykker eller lignende så ser min framgangsmåte slik ut:

→ Mater surdeigsstarter på kvelden
→ Setter deiga neste morning
→ Steiker brød/rundstykke på kvelden igjen

I starten synes eg dette var litt knotete, men det er virkelig null stress. Deiga røres sammen på eit par minutter (vertfall mine oppskrifter, eg orka ikkje lang eltetid, kjøkkensmaskiner og hurra-meg-rundt), og på kveldane er eg heime uansett 🙂

Så, eg håper dette var oppklarande og at innlegget kjem til nytte framover når eg skal begynne å dele oppskrifter med surdeig! Eg kjem alltid til å linke tilbake til dette innlegget for dei som vil ha det detaljert. No er det berre å glede seg til surdeigsoppskrifter framover! Har du tips/ønsker til oppskrift? Eller kanskje du sitter med en oppskrift du har lyst å dele? Det er berre å dele i kommentarfeltet – då blir eg kjempeglad!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 kommentarer

 1. Yes, endelig en forståelig fremgangsmåte tusen takk!

  1. Berre hyggelig Mathilde 😀

  1. Takk for tips 😀

 2. Jeg har vært veldig fornøyd med oppskrifter herfra: https://solgava.no/category/surdeig/ Særlig surdeigsbrødet som skal heves rett i forma, enkelt og greit. Har tilsatt litt frø for variasjon i blant. Digger surdeigsbaking!

  1. Det er så gøy! Takk for tips, Mia 😀

 3. Solveig Kalberg

  Hvordan lage surdeigstartar fra begynnelsen av ? 🙂 Så lyst å teste men aner ikke hvordan begynne

  1. Som det står i innlegget: dette har eg ikkje oppskrift på 🙂

  2. Du kan prøve denne enkle framgongsmåten om du vil lage surdeigstartar frå grunnen:
   https://solgava.no/surdeigstartar-stell-og-mating/

 4. Kari Gomnæs

  Har akkurat fått meg surdeigstarter. Hva gjør jeg med det som er igjen i den starteren jeg fikk? Tømmer den ut eller lar den stå i kjøleskapet, og ta ut mer og mate den slik du skriver neste gang jeg skal bake? Jeg finner ikke noen oppskrift på surdeigsbrød i bloggen din? Er glad i grytebrødene dine, kan jeg bare bruke en av de oppskriftene?

  1. Veldig mange «kaster» det som er igjen. Som det står i innlegget er ikkje eg noke fan av å kaste, så eg mater kun opp det eg skal bruke og trenger til etterpå 🙂 Oppskrifter på brød kjem 😀

   1. Carina

    Ke gjere du med det du ikkje matar når du bakar? Den matar du ein gang i veka?

   2. Eg pleier ikkje å trenge det ettersom eg baker meir enn en gang i veka 🙂 Men dei få gangane det blir, så blir det ikkje brukt til noke.