Personer som MEG og DEG kan utgjere ein forskjell!

Er du klar over at 1/3 av maten vi produserer i verden går rett i søpla? At berre i Norge ender 417 000 tonn (!) mat opp som svinn årlig, som tilsvarer eit økonomisk tap på rundt 21 milliarder kroner? 

Talla er heilt enorme! Faktisk så store at det er vanskelig å ta inn over seg…

Og veit du kva? Tall fra 2019 viser at husholdningsleddet står for minst 55% av det kartlagte matsvinnet. Altså personer som MEG og DEG! Kvar og ein av oss kaster i gjennomsnitt 43 kilo mat heime kvart einaste år, som tilsvarer ca 820 g mat i veka. Tenk litt på dette tallet her? 

Og dette skjer altså i siste ledd av verdikjeden. Etter produksjon, håndtering, foredling, lagring og distribusjon er maten komt inn i vår heim. Mat kan ha blitt transportert fra andre sida av jorda. Alle ressurser er brukt, og maten går i boss… Kva gjer dette med økonomien, klimaet og samfunnet vårt❓

Det er en ting som vertfall er sikkert: det er ikkje bra! MEN – det går faktisk an å gjere noke med♥

FN’s bærekraftsmål er å halvere matsvinnet innen 2030, for å skape ein bedre og meir bærekraftig framtid for alle. Personer som MEG og DEG kan faktisk ta i eit tak, og gjere ein vanvittig stor forskjell? Klarer du å følge desse råda her, så er du langt på vei!

  • Ha oversikt i kjøleskapet ditt og ikkje handle meir enn du trenger!
  • Sjå-lukte-smake på matvarer som har passert «best før» dato. Det aller meste holder seg gjerne dager og måneder etter utløpsdatoen! 
  • Vær kreativ med rester, slappe grønnsaker og tørt brød. Oppsøk inspirasjon, lag noke nytt og kreativt – frisk opp dei slappe grønnsakene i isvatn og lag krutonger av tørt brød!

Det kan vere lettare sagt enn gjort, men alle monner drar og erfaring er læring? Så er det berre å følge med på det eg deler, mitt engasjement for matsvinn med tips, triks, oppskrifter og inspirasjon deler eg kvar einaste veke – og det kjem eg aldri til å slutte med? Dette er og forblir min hjertesak, og eg gjer det eg kan for at fleire kan få augene opp for det samme♥

#matreddingmedlinda

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *