Linda Stuhaug

Annonse

26. juli 2021

Eltefrie surdeigsrundstykke av spelt

Eltefrie surdeigsrundstykke av spelt
Heisann!
Har du surdeigsstarter i hus? Då kan eg i tilfelle anbefale deg denne oppskrifta på surdeigsrundstykker! Dei er skikkelig saftige, luftige og gode, ikkje minst er dei superenkle å lage. Du rører berre sammen ingrediensane, lar deiga stå i +/- 12 timer, former til rundstykker og deretter steiker 🙂
Du trenger, 9 store stk (kan med fordel lagast mindre): ♦ 300 g sikta speltmjøl ♦ 300 g sammalt speltmjøl ♦ 40 g sesamfrø + 40 g gresskarkjerner → eller bruk 80 g andre frø/kjerner ♦ 2 ss happy, boblende og bakeklar surdeigsstarter (les HER korleis du gjer det om du er nybegynner) ♦ 1 ts salt ♦ 4,5 dl lunka vatn
Slik gjer du: 1. I forveien må du naturligvis mate surdeigsstarteren din så den blir happy, boblande og bakeklar.
2. Rør surdeigsstarteren ut i vatnet. Tilsett mjøl og salt, rør godt til en deig med en slikkepott eller hendene. Deiga skal vere litt fuktig. Dekk til bakebollen med plastfolie, og la den heve i 10-15 timer på kjøkkenbenken.
3. Sett steikeovnen på 225 grader. Form rundstykker ved hjelp av ei stor skei og ein slikkepott. Strø gjerne over litt frø/kjerner på toppen.
4. Steik rundstykka i 15-20 minutter, eller til dei er gylne (også på undersida). Avkjøl på rist.
Rundstykka passer like godt med søtt som salt pålegg, og dei egner seg godt til frysing 🙂
Så, når eg skal lage desse rundstykka, så ser kabalen slik ut: → Kveld, dag 1: tar surdeigsstarteren ut av kjøleskapet og mater den. → Morgen, dag 2: surdeigsstarteren er happy, boblende og bakeklar. Setter deiga. → Kveld, dag 2: steiker rundstykkene.
Lite jobb, men det krever naturligvis litt planlegging. Men på morgon og kveld er eg alltid heime uansett, så då er det ikkje noke stress å gjere desse stega som berre tar noken minutter tilsammen!
Godt og enkelt! Vil du heller bruke kveitemjøl framfor speltmjøl, så kan du sjølvsagt gjere det.
Er du nybegynner med surdeig og surdeigsstarter så kan du lese blogginnlegget mitt «Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblende og bakeklar». Der får du informasjonen du trenger om dette 🙂 Når du har skjønt prinsippet og baka nokon ganger, så går det av seg sjølv!
God bakst♥

Heisann!

Har du surdeigsstarter i hus? Då kan eg i tilfelle anbefale deg denne oppskrifta på surdeigsrundstykker! Dei er skikkelig saftige, luftige og gode, ikkje minst er dei superenkle å lage. Du rører berre sammen ingrediensane, lar deiga stå i +/- 12 timer, former til rundstykker og deretter steiker 🙂

Du trenger, 9 store stk (kan med fordel lagast mindre):
♦ 300 g sikta speltmjøl
♦ 300 g sammalt speltmjøl
♦ 40 g sesamfrø + 40 g gresskarkjerner
→ eller bruk 80 g andre frø/kjerner
♦ 2 ss happy, boblende og bakeklar surdeigsstarter (les HER korleis du gjer det om du er nybegynner)
♦ 1 ts salt
♦ 4,5 dl lunka vatn

Slik gjer du:
1. I forveien må du naturligvis mate surdeigsstarteren din så den blir happy, boblande og bakeklar.

2. Rør surdeigsstarteren ut i vatnet. Tilsett mjøl og salt, rør godt til en deig med en slikkepott eller hendene. Deiga skal vere litt fuktig. Dekk til bakebollen med plastfolie, og la den heve i 10-15 timer på kjøkkenbenken.

3. Sett steikeovnen på 225 grader. Form rundstykker ved hjelp av ei stor skei og ein slikkepott. Strø gjerne over litt frø/kjerner på toppen.

4. Steik rundstykka i 15-20 minutter, eller til dei er gylne (også på undersida). Avkjøl på rist.

Rundstykka passer like godt med søtt som salt pålegg, og dei egner seg godt til frysing 🙂

Så, når eg skal lage desse rundstykka, så ser kabalen slik ut:
→ Kveld, dag 1: tar surdeigsstarteren ut av kjøleskapet og mater den.
→ Morgen, dag 2: surdeigsstarteren er happy, boblende og bakeklar. Setter deiga.
→ Kveld, dag 2: steiker rundstykkene.

Lite jobb, men det krever naturligvis litt planlegging. Men på morgon og kveld er eg alltid heime uansett, så då er det ikkje noke stress å gjere desse stega som berre tar noken minutter tilsammen!

Godt og enkelt! Vil du heller bruke kveitemjøl framfor speltmjøl, så kan du sjølvsagt gjere det.

Er du nybegynner med surdeig og surdeigsstarter så kan du lese blogginnlegget mitt «Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblende og bakeklar». Der får du informasjonen du trenger om dette 🙂 Når du har skjønt prinsippet og baka nokon ganger, så går det av seg sjølv!

God bakst♥

Annonse

8 Kommentarer

A

Ada Maria Ådna

22. august 2021

Hei! Skal rundstykkene stekes midt i ovnen? ☺️

Linda Stuhaug

23. august 2021

Ja 🙂

T

Tove

16. september 2023

Jeg synes det er gjennomgående at eltefrie rundstykker bare flyter utover på bakepapir og ikke hever når de steker. Hever kjempefint første runde over natta, men så fort de «formes» og kommer på bakepapir flyter de bare utover. Skal de være så klissete at de gjør dette? Eller skal det være mer mel i deigen så det er mulig å forme dem?

Linda Stuhaug

18. september 2023

Dei flyter naturligvis litt utover, men ikkje på den måten du beskriver. Dette skjer ikkje med meg, det skal vere nok ved å følge oppskrift, men prøv gjerne litt meir mjøl i deiga evt☺️

H

Halgeir

26. april 2023

Ser ut som deigen blir for bløt. Rundstykkene flyter utover når jeg former de på bakepapiret. Skal jeg forsøke med litt mindre vann i deigen? Surdeigsstarteren er i overkant "happy" og jeg tar alltid en skei eller to ekstra. Lurt eller?

Linda Stuhaug

28. april 2023

Ja, prøv det! Du trenger nok ikkje ekstra surdeigsstarter, kan vere derfor og!

S

Stina austheim

8. juli 2022

Kan det være skrive feil på antall dl vann? Mine ble kompakte første gang jeg laget disse nå prøvde jeg med 1 dl mer vann å de ble perfekte 😍

Linda Stuhaug

8. juli 2022

Hm, det skal ikkje vere det altså! Laga desse sjølv fleire ganger. Men så bra dei blei bra😍

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg