Linda Stuhaug

Annonse

10. september 2021

Saftig, enkelt surdeigsbrød med havre og spelt

Saftig, enkelt surdeigsbrød med havre og spelt
Dette her er definitivt mitt favoritt surdeigsbrød!
No har eg holdt på med surdeigsbaking i snart eit år, og dette er den oppskrifta eg lager oftast. Her trenger du verken å elte eller kna, du rører berre sammen ingrediensane, har deiga i to brødformer og steiker etter en del timer på kjøkkenbenken. Superenkel oppskrift som gir vellykka brød gang på gang 😀 Så, er du ein av dei som har surdeigsstarter i hus – prøv deg på dette brødet!
… For ja, dette er en oppskrift for deg med surdeigsstarter. Har du ikkje surdeigsstarter, men har lyst på det, så kan du enten lage sjølv eller få surdeigsstarter med nokon andre. Eg anbefaler å få med nokon andre. Det er heilt sikker ein eller anna i din krets som har surdeigsstarter i kjøleskapet – legg for eksempel ut en status på Facebook og spørre, så får du kanskje napp! Eg har dessverre ikkje oppskrift på suredeigsstarter, eg fekk med ein kompis for snart eit år sidan 🙂
No, over til oppskrifta! Du kan sjølvsagt bytte ut speltmjøl med kveitemjøl. Samme mengde med sikta og sammalt 🙂
Til 2 brød:
  • 400 g sikta speltmjøl
  • 300 g sammalt speltmjøl
  • 100 g havregryn
  • 100 g havremjøl
  • 100 g frø/kjerner – eg bruker sesamfrø, solsikkekjerner og linfrø
  • 1,5 ts salt
  • 3 ss boblande, bakeklar surdeigsstarter
  • 1 liter lunka vatn
Slik gjer du: Ha alle ingrediensane i ein stor bakebolle og rør sammen med ein slikkepott. Fordel i to brødformer. Du må såklart bruke bakepapir om du ikkje har smørefrie former. La stå på kjøkkenbenken med plast over i 12-20 timer.
Sett steikeovnen på 250 grader, over-undervarme. Steik brødapå nederste rille i 10 minutter, slå ned varmen til 210 grader og steik vidare i 35-45 minutt til. Brøda skal bli godt gylne og lage en «hul» lyd når du banker lett på dei på undersida. Steik litt til uten brødformer om det trengst.
Avkjøl uten formene på rist. Brøda holder seg ferske i fleire dager (eg oppbevarer i kjøkkenhandle) og kan fint frysast 🙂
PS! Er du nybegynner med surdeig og surdeigsstarter så kan du lese blogginnlegget mitt «Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblende og bakeklar». Der får du detaljert og god informasjonen du trenger om dette 🙂 Når du har gjort det eit par ganger så går denne prosessen av seg sjølv! Surdeigsstarteren må møtast 8-12 timer før du skal sette deiga slik at den nettopp rekker å bli bakeklar 🙂
Håper du har lyst til å prøve deg på dette brødet! Har du ein favorittoppskrift med surdeig, del den gjerne i kommentarfeltet 🙂
God helg alle sammen♥

Dette her er definitivt mitt favoritt surdeigsbrød!

No har eg holdt på med surdeigsbaking i snart eit år, og dette er den oppskrifta eg lager oftast. Her trenger du verken å elte eller kna, du rører berre sammen ingrediensane, har deiga i to brødformer og steiker etter en del timer på kjøkkenbenken. Superenkel oppskrift som gir vellykka brød gang på gang 😀 Så, er du ein av dei som har surdeigsstarter i hus – prøv deg på dette brødet!

… For ja, dette er en oppskrift for deg med surdeigsstarter. Har du ikkje surdeigsstarter, men har lyst på det, så kan du enten lage sjølv eller få surdeigsstarter med nokon andre. Eg anbefaler å få med nokon andre. Det er heilt sikker ein eller anna i din krets som har surdeigsstarter i kjøleskapet – legg for eksempel ut en status på Facebook og spørre, så får du kanskje napp! Eg har dessverre ikkje oppskrift på suredeigsstarter, eg fekk med ein kompis for snart eit år sidan 🙂

No, over til oppskrifta! Du kan sjølvsagt bytte ut speltmjøl med kveitemjøl. Samme mengde med sikta og sammalt 🙂

Til 2 brød:

  • 400 g sikta speltmjøl

  • 300 g sammalt speltmjøl

  • 100 g havregryn

  • 100 g havremjøl

  • 100 g frø/kjerner – eg bruker sesamfrø, solsikkekjerner og linfrø

  • 1,5 ts salt

  • 3 ss boblande, bakeklar surdeigsstarter

  • 1 liter lunka vatn

Slik gjer du:
Ha alle ingrediensane i ein stor bakebolle og rør sammen med ein slikkepott. Fordel i to brødformer. Du må såklart bruke bakepapir om du ikkje har smørefrie former. La stå på kjøkkenbenken med plast over i 12-20 timer.

Sett steikeovnen på 250 grader, over-undervarme. Steik brødapå nederste rille i 10 minutter, slå ned varmen til 210 grader og steik vidare i 35-45 minutt til. Brøda skal bli godt gylne og lage en «hul» lyd når du banker lett på dei på undersida. Steik litt til uten brødformer om det trengst.

Avkjøl uten formene på rist. Brøda holder seg ferske i fleire dager (eg oppbevarer i kjøkkenhandle) og kan fint frysast 🙂

PS! Er du nybegynner med surdeig og surdeigsstarter så kan du lese blogginnlegget mitt «Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblende og bakeklar». Der får du detaljert og god informasjonen du trenger om dette 🙂 Når du har gjort det eit par ganger så går denne prosessen av seg sjølv! Surdeigsstarteren må møtast 8-12 timer før du skal sette deiga slik at den nettopp rekker å bli bakeklar 🙂

Håper du har lyst til å prøve deg på dette brødet!
Har du ein favorittoppskrift med surdeig, del den gjerne i kommentarfeltet 🙂

God helg alle sammen♥

Annonse

24 Kommentarer

A

AnnElin

2. februar 2022

Hvor store brødformer bruker du til dette brødet?😊

Linda Stuhaug

3. februar 2022

Hei Ann Elin 🙂 Dei er 1,5 liter!

A

Anita

26. januar 2022

Hva skal jeg se etter for å vite når brødet har stått lenge nok på benken. Det står 12-20 timer, som er et ganske langt spenn 🙂

Linda Stuhaug

27. januar 2022

Spennet er fordi det kjem an på kva som passer deg best 🙂 Går fint med både 12 og 20 timer 🙂

R

Randi

25. januar 2022

Hvis man kun vil bage 1 brød, skal man så stadig bruge 3 spsk surdej?

Linda Stuhaug

26. januar 2022

Halverer du oppskrifta så kan du halvere mengden surdeig også 🙂

B

Birthe

14. april 2022

Kan jeg bruke varmluft? Det eneste som fungerer på ovnen min.. XD

Linda Stuhaug

18. april 2022

Ja, berre reduser steiketida litt :)

E

Eirin

24. april 2023

Hei! Har du tips til hvordan unngå store sprekker i brødet? Mine hever mye på midten, blir ikke flate, og sprekker opp en god del. Vanskelige å snitte deigen når den er så våt. Hva pleier du å gjøre? :)

Linda Stuhaug

24. april 2023

Eg pleier ikkje gjere noke anna enn det som står i oppskrifta! Får litt sprekker eg også, men synes ikkje det gjer noke😃

R

Roger

30. april 2022

Jeg tenkte kanskje at det ikke var nødvendig å smøre formen på forhånd siden du ikke har nevnt det. Det gikk dårlig, men reddet brødet sånn noenlunde. Kanskje du kan ta med en kommentar om det. Ellers var brødet veldig bra.

Linda Stuhaug

1. mai 2022

Eg har smørefrie former, men bakepapir må man såklart bruke om nødvendig :) Kjekt det smakte!

S

Stine

2. juni 2022

Opplever at jo lenger deigen står jo surere blir brødene. Har du noen tips til hva jeg evu. gjør feil?

Linda Stuhaug

2. juni 2022

Det er sånn surdeigsbakst fungerer. Jo lenge det står, jo surare blir det :) Du gjer ingenting feil!

K

Kristin

1. mai 2022

Veldig gode brød. Jeg har to nye brød til heving no.

Linda Stuhaug

1. mai 2022

Så bra 🤩

K

Karoline

16. januar 2023

Kan brødet lages i gryte i ovnen?

Linda Stuhaug

17. januar 2023

Ja :)

L

Linds

7. mars 2022

Kan man bruke ferdig starter fra butikk?

Linda Stuhaug

7. mars 2022

Eg har ingen erfaring med ferdig starter. Men godt mulig at det går😊

r

ragnhild

22. april 2023

Brødene ble litt hardt stekt, brukte varmluft og stekte minner. Kansje det er lurt og ha over/under varme. Stekte de kortere. La bakepapir i slutten oppå brødene så de ikke vle brent oppå. Hvordan brødformer bruker du. Mine er over 30 cm. Noen bruker glass med lokk. anbefaler du de å bruke lokk. hvor stor skal former være ca. Brødene ble litt hardt steikt og ikke så høye. Hvordan form kan jeg kjøpe??? Takker for svar Du kan sv meg på mail ravnatorg@gmail.com

Linda Stuhaug

23. april 2023

Hei! Ja, eg bruker over-undervarme. Det anbefaler eg når du steike brød😊 Eg bruker smørefrie 1,5 liters brødformer. Kjøpt på Kitchen/tilbords😃

B

Barbro

5. mars 2022

Har du forsøkt gulrot i denne blandingen?

Linda Stuhaug

6. mars 2022

Nei, det har eg ikkje :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg