Tynne, sukkerfri havrekjeks – nydelig med ost!

Det er ny mandag!
Idag har eg dessverre ikkje ei ny, kjøttfri middagsoppskrift til dere, så derfor vil eg heller gi en populær og nydelig oppskrift i reprise: sukkerfri havrekjeks! 

Desse er litt søte med god smak av kanel, kardemomme og vanilje. Tynne, sprø havrekjeks som smaker hakket bedre med pålegg på, perfekt å ta med på tur, spise som mellommåltid, ha til kaffikoppen eller som kveldskos:

Uten tilsatt sukker, kan fint lages uten melk og gluten (bruk da glutenfri havregryn):


1713031-9-1426267809035

/sponsorlink

Sukkerfri havrekjeks, 15-20 stk
3 dl havregryn
1 dl valgfri melk
40 g ekte smør, evt. melkefri margarin eller cocosa
1 ts bakepulver
2 ss sukrin goldeller anna søtning
1 ss valgfritt mel, spelt, kveite, kokosmel, mandelmel…
1/4 ts salt
Kanel, kardemomme og/eller ekte vaniljepulver

Slik gjer du: 
1. Slå melka over havregrynene og la trekke 5 minutter. Bland så inn smelta smør og resten av ingrediensane. Bruk litt ekstra mel til utbaking på kjøkkenbenken, kjevle deiga forsiktig ut i 2-4 mm tjukkelse og stikk/ skjær ut former.

2. Bruk en steikespade eller lignande for å flytte kjeksene fra kjøkkenbenken til en bakepapirkledd langpanne. Steik på 180 grader i ca. 15 minutter, eller til kjeksene er blitt godt gylne i kantane.

3. Lat opp døra, slipp ut varme og la deretter kjeksene stå i ettervarmen 1 times tid. Da sikrer du deg sprøere kjeks. Avkjøl og oppbevar i en boks romtemperatur.


1713031-9-1426267846227

Havrekjeksene er spesielt gode med ulike typer ost som pålegg. Brunost, kvitost, cottage cheese eller philadelphia / ulike typer kremoster.


1713031-9-1426267870233

Havrekjeksene står seg i vekesvis, så lag gjerne dobbel oppskrift når du først er i gang, så har du ei stund 🙂 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

28 kommentarer

  1. Hei- kan du prøve å lage oppskrift til en sunnere/magrere utgave av vestlandslefser? (Det fins utrolig mange varianter, selvsagt)… Jeg vet ikke hvordan jeg skal greie meg uten til jul… (beste lefsefyll: smør, kulturmelk, melis og kanel… Nam.. )

    1. Hei! Eg veit knapt på vestlandslefse er eg…
      Men eg skal skrive det på lista mi, så får vi sjå kva eg får til 🙂

  2. Nam! lagde de akkurat med kokosmel og de ble nydelige 🙂

    1. Så bra! Da er det berre å nyte dei 🙂

  3. Karoline

    Åå, for noken nydelige kjeks! Dei står egentlig i ovnen på ettervarmen, men eg måtte smake etter at de var stekt og dei var heilt nydelig 🙂 Bytta ut deler av havregrynene med hirseflak og litt spelt, og brukte sukrin+, heilt topp! Skal definitivt lage dei igjen 🙂 Ha ein fin kveld, Linda!

    1. Så hyggelig med tilbakemelding, Karoline! Lurt å bytte på tørrvarene, det skal eg prøve en gang sjølv 🙂
      Ha en super veke vidare – nyt kjeksene 🙂

  4. Dissa må prøves, ser kjempegode ut! Hvilken søtning anbefaler du om man ikkje har tilgang på sukrin gold? 🙂

    1. Sukrin +, men hugs å halvere mengden 🙂

  5. Tipper disse er gode til blåmuggost! Skal prøves 🙂

    1. Så bra! Dei er virkelig knallgode til ost – så det tviler eg ikkje på 🙂

  6. Hei. Prøvde å lage kjeksene etter oppskrifta og måtte bruke mye mere mel enn d som sto i oppskrifta. Ka har eg gjort feil? Ellers går d ikkje ann å kjevle de ut :/

    1. Så du har brukt så masse mel at det ikkje går an å kjevle ut deiga?
      Kvifor brukte du så masse i utgangspunket? Aldri hørt det problemet før, så det høres litt merkelig ut.

      1. Marte Kristina

        Tror hun mente at hun måtte ha i mer mel for å få deigen mindre klissete for å få til å kjevle den. Jeg brukte så mye mel som det stod i oppskriften og min ble veldig klissete, så jeg formet bare kjeksene med en skje istedenfor. 🙂 Mine står i ovnen nå og gleeeder meg til å smake! Skal døra stå oppe når de er ferdig stekt?

      2. Det er også en mulighet 🙂
        Ellers er det ingen problem å bruke litt ekstra mel for å få til å kjevle kjeksene.
        Lat opp døra og slipp ut en del varme, lat igjen døra og la kjeksene stå i ettervarmen. Da blir dei sprø 🙂

    2. Hei! Nydelige kjekser! Men jeg måtte også ha i mye mer mel enn det som stod… Deigen ble for klissete til å kjevles med den mengden mel som stod, hva gikk galt tro??

      1. Hei! Trur ikkje noke har gått galt, litt ekstra mel skal ikkje ha så masse betydning (med mindre det er snakk om veldig store mengder).
        Det vil jo komme litt an på meltypen blant anna 🙂

  7. Gluten- og melkefri inspirasjon

    Lagde nett disse med glutenfritt mel og havregryn samt berit-nordstrand smøremyk rapskokos. Knallgode!

    1. Så kjekt å lese! Takk for tilbakemelding 🙂

  8. Shit, disse var jo kjempegode! pleier ikke alltid å være like godt med kunstig søtning, men disse var perf.

    1. Kjekt å lese, Marit! MEN – sukrin er IKKJE kunstig søtning. Viktig viktig 😉 Sukrin er 100% naturlig.

  9. Ja, nå har jeg bakt dobbel oppskrift på disse nydelige havrekjeksene og dobbel oppskrift på de søte havrekjeksene! For noen gode oppskrifter!!
    I går bakte jeg og ungene sukkerfrie kakemenn og pepperkaker- ingen dårlig samvittighet overfor unga denne julen. Endelig sunne alternativer!
    Ellers har jeg bakt kokosmakronene og risbollene dine – så nå blir det ei sunnere jul i vente på oss alle!!
    Takket være bloggen din har bakelysten blitt vekket! Har alltid vegret meg for å bake kaker, fordi jeg alltid har følt meg oppblåst og i dårlig form etter inntak av for mye sukker og usunne karbohydrater!
    Så stå på videre i utviklingen av nye oppskrifter! Jeg skal prøve meg på andre oppskrifter enn baking framover også da de er så lette å følge:)
    En riktig god jul til deg Linda

    1. Hei! For en utrulig hyggelig tilbakemelding, tusen takk Katrine 🙂 Det gleder meg virkelig at du har funne inspirasjon i bloggen og fått gode resultat med oppskriftene mine. Håper eg kan fortsette med det på nyåret 🙂 God jul til deg og dine!

  10. Mari Thorstvedt

    Hei, baker disse nå. nå har døra stått oppe en stund å slippet ut litt varme. sikkert ett rart spørsmål men hva mener du med ettervarmen? altså skal de stå på 180 grader etter du har sluppet ut litt av varmen, eller sette ned tempen til 100 grader? aldri hørt om det før…

    1. Hei! Du skal slå av ovnen når dei ser ferdige ut, slippe ut litt varme, og deretter la kjeksene stå i ettervarmen 🙂

  11. Hei!
    Gleder meg til å prøve oppskriften
    Jeg forstod ikke helt hvor mye kanel, kardemomme etc man skal ha oppi? Kan du si noe om det?
    Marit

    1. Hei!

      Det er berre å ta eit godt dryss av kvar, litt etter kor mykje smak du liker. 1/4 – 1/3 ts av kvar kanskje 🙂

  12. Hei
    Har nettopp laget dine havrekjeks og de ble sååå innmari gode.
    Har faktisk ikke smakt så gode kjeks før.
    Takk for at du deler dine oppskrifter med oss.

    1. Så hyggelig, Irene! Takk for tilbakemelding – det er en glede å dele når oppskriftene blir tatt så godt imot 🙂