Saftig sjokoladekake – sukkerfri, glutenfri, melkefri

Det er Torsdag, sol og eg har tatt tidlig helg! Stort bedre kan det ikkje bli 🙂
Idag er det på tide med denne sukkerfrie sjokoladekaka som blei laga for sikkert en måned siden.. Fordelen med denne er at den er også glutenfri og laktosefri. Eg tenkte egentlig å kalle den kokos-sjokoladekake, men eg har laga den i to varianter så eg kunne også kalt den søtpotet-sjokoladekake. Begge variantane er veldig gode på to forskjellige måter!

For ei lita stund tilbake fekk eg denne hyggelige mailen i innboksen min: " Hei Linda 🙂 Datteren min på snart 10 år ønsker å bake en kake og/eller muffins. Hun har laktoseintoleranse, og kan derfor ikke spise mager kesam ellr smøreost, men laktosefri yoghurt/melk går fint. Jeg ønsker meg derfor ett blogginnlegg med en enkel og sunn, laktosefri kake/muffins meg glasur som er så lett at til og med kidsa kan bake. Er det mulig?"

Selfølgelig er det mulig! Utrulig kjekt å få ønsker fra dere – og ikkje minst at eg også kan inspirere unge til å bake sunnere. Som nevnt ovenfor har eg laga to varianter – i eine brukte eg kokosmelk, og i andre bruke eg søtpotetmos. Ellers er oppskrifta akkurat den samme – men smak og sluttresultat blir selfølgelig litt forskjell på.

Eg har tatt utgangspunk i oppskrifta mi på sukkerfri sjokoladekake / saftig brownies som eg har laga mange ganger før, både naturell, med innbakt ostekrem, innbakt peanøttglasur og som nøttebrownies. Gjorde små endringer for å få den glutenfri og laktosefri med ingredienser man finner på butikken, i tillegg til en enklere framgangsmetode –

Saftig, mørk sjokoladekake
2 egg
150 g fullfett kokosmelk – den stive delen..
.. eller søtpotetmos *
35 g sukringold*
30 g sukrin+*
1 ts bakepulver
25- 35 g kakao
40 g havremel / peanøttmel*
1 ts ekte vaniljepulver, om du har
En klype salt
Evt. ev skvett melk/vatn

*Søtpotetmos lager eg ved å dele søtpotet i 3 store biter og koker møre med skall. Kok dei akkurat gjennomkokt – dei mister masse smak om du ihjelkoker dei. Sol godt av vatnet, fjern skallet og mos med stavmikser til en jevn masse.

* Du kan bruke den søtningen du har som tilsvarer ca 95 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke kun sukrin. Du kan bruke det melet du har og foretrekker, tidligere har eg laga den med speltmel og sjokoladeproteinpulver som gir ett godt resultat, men då blir den ikkje glutenfri. Havremel (mal glutenfrie havregryn til mel) og peanøttmel er begge glutenfrie og gir ett godt resultat. Du kan evt. mikse to meltyper – eksempel havremel med kokosmel.

Framgangsmetode
Ha alle ingrediensene i en bolle og miks med en handmikser til jevn og glatt røre. Juster evt. med litt væske om røra er veldig tjukk. Hell røra i bakepapirkledd form av eget ønske – eg brukte rund kakeform på 22 cm i diameter. Steik sjokoladekaka midt i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter.

Enkel, rask, sunn, allergivennlig, mektig, kalorilett. Denne kan også 10åringer lage og spise med den beste samvittighet 🙂
Som glasur lagde eg sjokado – men ett anna laktosefritt alternativ er kokos-sjokoladekrem. Sistnevte trur eg passa perfekt på denne kaka, spesielt om den også er laga med kokosmelk – da går smakene igjen i kaka og glasuren. Ostekrem eller peanøttglasur er også gode alternativer, eller du kan bruke kreativiteten å lage en egen variant!


Eg liker at den smaker skikkelig sjokolade og brukte 35 g kakao. Dere ser den er mørk – reduser gjerne litt om du ønsker en mildere versjon.

Eg blir meir og meir obs på dere med intoleranser / allergier. Eg lager en den glutenfritt, men kan absolutt bli flinkere på laktosefritt. Egg og nøtter er også noke eg tenker å ta meir hensyn til etterkvart. Når det er sagt så har eg nettopp tatt en omfattende intoleransetest og venter virkelig i spenning på svaret. Eg har masse problem med magen og det er garantert noke eg spiser som eg ikkje tåler. Så, eg er skikkelig spent og lurer så inderlig på kva det er!

Har du matallergier / intoleranser? Fortell meg gjerne om din situasjon – problemer, korleis du fant ut av det, kva som endra seg etter du kutta det i kosten… Eg synes nemlig slike ting er utrulig spennande, og eg veit mange av dere som lesere er i ulike situasjoner!

93 kommentarer

 1. MariHalvorsen

  Den så helt fantastisk ut 🙂

 2. Ina Kristin Vonstad

  det så utrolig godt ut!

 3. Johanne

  Åh den så fantastisk ut! Hva er det i glasuren? 🙂

 4. cathrinehenriksen

  Saft suse , så deilig kake 🙂 Har lyst på en med sjokoladeproteinpulver og speltmel ! Er bra du har det så oversiktlig her at jeg lett kan fine fram til de fine oppskriftene dine . Og takk nok en gang for en super herlig oppskrift flinke du :)))

 5. Denne skal jeg definitivt prøve i helgen! 🙂 har allergi mot alle typer nøtter, belgfrukter og hvete…

 6. Janne Elisabeth

  Den så nydelig ut! Må nesten bare prøve denne i nærmeste framtid!

 7. Som jente er dette veldig kjedelig allergi. Jeg er allergisk mot sjokolade. Jeg har ikke fått det påvist hos legen, men det er fordi det ikke finnes noe allergitest mot sjokolade. Jeg får migrene hver gang jeg spiser sjokolade, spesielt hvis jeg er aktiv etterpå. Jeg er veldig glad i kjeks, og den beste kjeksen er selvsagt med sjokolade. Så det hadde vært fint om du kunne lagt ut en oppskrift på kjeks uten sjokolade.

 8. Den så utrolig god ut 🙂 Jeg er så glad for at jeg helt tilfeldig oppdaget bloggen din forrige måned! Endelig en blogg som ikke fokuserer på lavkarbo med uoverkommelige mengder kalorier (noen av oss må dessverre tenke litt på disse kjedelige kaloriene for å nå våre mål). Og veldig praktisk med ingredienser man får tak i uten for mye stress og leting! Det er utrolig hvordan man lærer seg å leve med allergier og intoleranser. Det er iallefall mye enklere i dag enn da jeg var lita jenta på åtti-tallet (var så og si født allergisk mot altfor mye). Da var allergivennlig mat stort sett soyaprodukter, og den dag i dag blir jeg uvel bare av tanken på soyapølser, soyasjokopålegg, soyamelk osv. Det jeg savner mest i oppskriftsverden, er alternativer til nøtter og mandler – noen kaker «må» jo lages med nøtter. Takk for flotte oppskrifter og inspirerende kokkelering 🙂

 9. Violetta Olkhova

  åånam, det så jo super digg ut!

 10. å, kaken ser nydelig ut! skal helt klart prøves 🙂 jeg har også hatt en del vondt i magen og har nå prøvd å kutte ut gluten, noe som har hjulpet. det som er litt dumt er at den vanlige blodprøven man tar hos legen ikke tester all slik allergi. tester man på gluten med den vanlige blodprøven tester man mot cøliaki og hos meg viste denne prøven at jeg ikke hadde det. i tillegg til denne prøven tok jeg en IgG-test som ga mer svar på om jeg hadde intoleranse for noe, her fikk jeg svar på at jeg ikke tålte kornsortene med gluten. så det er lurt å ta flere tester, ihvertfall ikke bare den vanlige blodprøven hos legen 😉 en annen måte man kan teste seg selv for ulik mat er å holde seg helt unna det i 10 dager også spise den maten du har holdt deg unna neste dag, og følge med på om du merker at du f.eks. for vondt i magen 🙂

 11. Hei! Jeg har fulgt bloggen din noen måneder nå, etter jeg så at NRK hadde omtalt deg (tror jeg). Har prøvd ut mange ulike oppskrifter og liker dem virkelig godt! Det er gøy å se at du er så kreativ med ingrediensene, tar imot ønsker og utfordringer, og ikke minst at du løser så mange kostholds»problemstillinger» for folk. Alt fra middags- og frokosttips til sunnere godbiter. Du er dessuten veldig flink til å balansere de ulike søtstoffene, slik at man ikke merker stort av den «kalde» smaken de kan gi. For en drøy uke siden fikk jeg beskjed om at jeg må gå på en eliminasjonsdiett pga en kronisk betennelse jeg har. Jeg må kutte ut egg, melk og hvete fra kostholdet – sannsynligvis mer eller mindre for alltid. Det er ikke alltid så lett å vite hva jeg kan bruke i stedet for f.eks. mager kesam og egg i oppskriftene dine. Og til min store skuffelse er f.eks. speltlomper bakt ut med hvetemel. Hell i uhell så liker jeg «alt» av mat, og jeg spiser kjøtt, fisk og andre kornsorter enn hvete (foreløpig i hvert fall). Hvis du har lyst og kapasitet til å teste og foreslå alternativer til meieriprodukter og egg i oppskriftene dine, hadde det vært helt topp. En god oppskrift på speltlomper og tortillalefser etc. (for allergikere) hadde heller ikke vært å forakte. Vi er mange allergikere her ute – mange (de fleste?) av oss vet det ikke engang selv. For min del tok det over 23 år å finne ut at jeg var syk. Stå på videre! Du utretter mirakler på kjøkkenet og samtidig virker du motiverende, glad og veldig hyggelig mot dine medmennesker – fortsett med det! 🙂 Jeg har anbefalt bloggen din til venner, familie og kolleger. Alle har skrytt av det jeg har laget (av dine oppskrifter). Du er en kjempegod inspirasjonskilde!

 12. Kjernesunn mat

  Denne sjokoladekaken må jeg virkelig prøve! 😀 Jeg har også cøliaki/glutenallergi og fant det ut for nesten ett år siden. Jeg hadde aldri tenkt så mye på det før, men fikk litt vondt i magen av for mye pannekaker, boller og lignende. I tillegg ble jeg nærmest kvalm av hvetebollene man kjøper i butikken. Tok en blodprøve hos legen som var litt usikker og jeg ble sendt videre for å ta biopsi (slange ned til magen gjennom munnen). Da fant de det ut. Hadde visst også tatt en test for noen år siden som ikke slo ut, så blodprøven er ikke alltid sann. Har heldigvis ikke en så ekstremt sterk allergi da.

 13. julie Kippersund

  Herlighet ! Dette såg super godt ut !

 14. Karina Larsen

  Det så helt fantastisk ut! Du er veldig flink og en stor inspirasjon 🙂

 15. Kristine

  Hei Linda! 🙂 Så supert at du tenker på oss med matvareallergier/intoleranser. Det er helt fantastisk, og jeg vet du gjør veldig mange glad for at du forsøker å endre oppskriftene dine. Jeg har selv en laktoseintoleranse og en viss reaksjon på gluten. Sistnevnte har kommet de senere årene, og er nok av at vi i Norge har 50% mer gluten i brød/pasta osv. enn tidligere. Min mage merker ihvertfall det! Tidligere har jeg spist tonnevis av hvetemel uten å reagere. Dette kan jo selvfølgelig også komme av at fordøyelsen før fikk så mye hvetemel daglig, at den ble vant med det.. Det er ikke et enkelt svar på det! Men, jeg har merket enormt forskjell ved å spise gluten- og laktosefri kost. Fordøyelsen er normal, energinivået er betydelig høyere og jeg føler meg mye bedre enn tidligere. Det er også et stort pluss at jeg ikke ser ut som at jeg er gravid i sjette måned. Jeg, som mange andre, har vært hos legen uten at blodprøver viser noen form for allergier eller intoleranser. Men livet mitt er betydelig forandret etter at jeg endret kostholdet, og heldigvis idag, og takket være deg også 🙂 går det ann å ha matallergier uten problemer. Man må bare se mulighetene av alt man faktisk kan spise, istedet for å fokusere på det man ikke kan spise. Man må bare åpne øynene 🙂 Masse lykke til med svar på prøvene dine! Uansett resultat så tror jeg det vil bli fortsatt like godt matinntak som før. Stay positive! 😀

 16. Kitt Helen Aasen Hole

  Jeg fant ut at jeg ikke tålte laktose for 3-4 år siden. I begynnelsen gikk det fint å spise mat med lite laktose som smør og ost. Men nå har det blitt verre, så nå tålet jeg ikke smør, ost, sjokoladeplater eller det som inneholder melkepulver. Det går ganske greit å være hjemme og spise, for da vet jeg hva jeg må unngå og lager det meste selv. Men når jeg skal ut og spise, føler jeg at jeg ikke kan spise noe lenger. Det meste er jo melk eller noen andre former for melkeprodukter i. Og man vet jo aldri hva f.eks. kjøttet blir stekt i. Så i det siste har laktoseintoleransen hindret meg i å gå ut og spise. Både fordi det er mye jeg ikke tåler, og fordi jeg blir misunnelig når jeg ser alt alle andre kan stappe i seg uten bivirkninger.

 17. Denne kaken kunne jeg spist om det ikke var egg. Har du noe alternativ? Tåler ikke egg, hvete, meieriprodukter eller gjær 🙁

 18. Karianne

  Jeg har hele livet slitt med ekstrem eksem, heavy medisiner og inn og ut av sykehus, nå kutter jeg ut egg, meieriprodukter, gluten og sukker fra kosten. Jeg følte i starten at jeg ikke kunne spise noe som helst, men nå er det faktisk ikke vanskelig i det hele tatt. Bloggen din er virkelig en kjempeinspirasjon med strålende oppskrifter! 🙂 🙂

 19. Martine

  Det ser nydelig ut! Jeg lurer på om du en dag kunne prøvd å lage eggfri bakst? Jeg er veganer og tåler heller ikke egg, så det er sååå mye fristende her som jeg ikke kan spise 🙁 Du er kjempeflink! Stor klem fra Martine <3

 20. Nina Bakke

  Super fristende 🙂

 21. Aleksandra

  Große Post 🙂 Ich lade Sie zu seinem Blog <3

 22. momoiro-chan (@jannemnaess)

  Takk for en kjempefin oppskrift! Jeg har hatt lyst på en skikkelig sjokoladekake en stund, som samtidig er allergivennlig og sunn. Mistet en tidligere veldig fin oppskrift, men nå skal jeg prøve meg på din variant! 🙂

 23. Gikk på folkehøyskole i fjor og der var alt laget med hvetemel, og fikk i meg så mye hver eneste dag! men etter et halvt år med dette begynte kroppen å reagere kraftig, kastet opp, fikk ikke i meg stort og konstant mageknip! Så når jeg kom hjem til trondheim tok jeg intoleransetest, og det visste seg at jeg hadde cølliaki! Den omvendingen når du er 20 år var vanskelig i starten, men nå har jeg et sukkerfritt og glutenfritt kosthold og er sunnere og friskere enn noen gang. Prøvd ut noen av oppskriftene dine, og jeg må si jeg er virkelig imponert! Du er så flink,! Veldig mange i min familie og vennekrets spørr om jeg i det hele tatt kan spise kaker osv, men det er jo 0 problem nå! finnes jo en haug av alternativ og jeg ser egentlig bare lyst på det! glutenallergi fører jo til et litt sunnere kosthold! Så tusen takk for at du har reddet uttallige bursdager der andre sitter og hiver i seg glutenbomber, jul og generelt hverdagen min! Verdens beste blogg!

 24. Tusen takk for et herlig tips og oppskrift ! <3

 25. Denne så god ut, må prøves! Hva er grunnen til at man ikke bør bruke kun sukrin? Gir det veldig stor smaksforskjell om man f.eks blander sukrin+ og sukrin i generelt alle oppskrifter, kontra bare sukrin?

 26. Jenyfer

  Hei 🙂 Jeg har fulgt bloggen din ca. en mnd nå og har allerede prøvd mange av oppskriftene dine! 😀 Det har vært mange gode opplevelser med mat som er sunt og som smaker godt! Det jeg lurer på er om du bruker vanlig bake kako i oppskriftene dine eller om du bruker cacao pulver som fåes kjøpt i helsebutikk? Synes fargen på bildene dine er mørkere enn hva jeg får hjemme hos meg selv, jeg bruker da cacao pulver fra sunkost 😉

 27. Kaka står i ovnen nå.. ser super ut.. 🙂

 28. Hei Linda!! Jeg skal bake kaken din på søndag, gleder meg! Men hva har du i fyllet?:-) håper på svar. Stor klem 🙂

 29. Linda Marie Stuhaug

  Hilde: Heisann 🙂 Så hyggelig! Det står i innlegget kva fyllet er – linka til «sjokado». Der står også kva andre alternativ man kan bruke som fyll, kokos-sjokoladekrem eller peanøttglasur er også to gode alternativer 🙂

 30. Linda Marie Stuhaug

  Lene: Så kjekt å høre! Håper den faller i smak 🙂

 31. Linda Marie Stuhaug

  Jenyfer: Så hyggelig tilbakemelding, tusen takk for det 🙂 Eg bruker vanlig originalkakao fra dagligvarebutikken foreløpig ja. Den er 100% kakao uten tilsatt sukker. Cacao pulver fra helsekosten er lysere i fargen og litt annerledes smak, så det er naturlig at baksten også blir lysere 🙂

 32. Linda Marie Stuhaug

  Helene: Sukrin er ikkje godt aleine i bakst. Det gir en kjølende, metall-lignende ettersmak, i tillegg så hever baksten dårligere med sukrin. Da vil eg heller anbefale deg å bruke kun sukrin+ ellersom det er en blanding av sukrin og stevia 🙂

 33. Linda Marie Stuhaug

  Astrid: Berre hyggelig, Astrid 🙂

 34. Linda Marie Stuhaug

  Mari: Forstår veldig godt at omvendingen etter 20 år er vanskelig i starten – men så blir jo alt en vane etterkvart 🙂 Så hyggelig at du finner inspirasjon hos meg – det setter eg stor pris på å høre! Det er utrulig mange godsaker man kan lage som både er sukkerfritt og glutenfritt 🙂 Tusen hjertelig takk for fine ord – at du skreiv eg er verdens beste blogg fikk meg virkelig til å dra på smilebandet 🙂 God helg videre!

 35. Linda Marie Stuhaug

  momoiro: Håper den faller i smak hos deg, Janne 🙂 Allergivennlige kaker kan vere vanskelig å få gode, men denne synes eg er nydelig. God helg vidare!

 36. Linda Marie Stuhaug

  Aleksandra: Hehe 🙂

 37. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Så bra 🙂

 38. Linda Marie Stuhaug

  Martine: Ja, som det står i innlegget så skal eg prøve meg meir og meir fram med oppskrifter uten egg også 🙂 Dagens oppskrift på karamelltrøfler er uten egg også! Tusen takk, stor klem tilbake <3

 39. Linda Marie Stuhaug

  Karianne: Å omvende seg fra å spise «normal» kost til ett kosthold uten både sukker, egg, gluten og meieriprodukter forstår eg er vanskelig i starten. Men når man kommer meir inni det så er det plutselig ikkje så vanskelig lenger 🙂 Så kjekt å lese at eg er inspirasjon for deg, tusen takk!

 40. Linda Marie Stuhaug

  Jane: Nei, eg har ikkje noke alternativ uten egg dessverre… Eg har ikkje erfaring nok til å sei at du berre kan droppe eggene heller, for dei er jo med på å binde sammen røra. Men fleire som etterspørr kake uten egg, så det kommer det også etterkvart 🙂

  1. Mali Nikoline

   «No egg» fungerer helt fint i oppskrifter der egg bare er bindemiddel 🙂
   Jeg lagde denne kaka til min mor og gudmor, vi syns alle 3 at den var aldeles nydelig :))

   1. Så kjekt å lese, Mali! Da brukte du «no egg» i denne oppskrifta? 🙂

 41. Linda Marie Stuhaug

  Kitt Helen Aasen Hole: Forstår veldig godt situasjonen din! Det går greit å vere heime når man veit kva maten inneholdet – men selfølgelig verrre når man skal ut å spise. Det er nok en vanskelig situasjon å vere i – men det viktigaste er jo at du lytter til kroppen og dens intoleranse mot laktose. Det er heldigvis mange gode erstatninger for melkeprodukter 🙂 Eg er litt nysgjerrig på kva slags bivirkninger du får? Visst du spiser kjøtt som f.eks er stekt i smør, korleis meker du det på kroppen? 🙂

 42. Linda Marie Stuhaug

  Kristine: Takk for at du deler din situasjon, Kristine! Det er sant som du skriver med gluten – mange av oss spiser ekstremt masse glutenrike matvarer og det er ikkje rart fleire og fleire får glutenintoleranse. Kroppen blir vant med kosten man spiser, og det er nok mange som går rundt med glutenintoleranse uten at man egentlig veit det sjølv. Eg har ikkje tatt test hos legen – eg tok matintoleransetest hos Clinique og resultata blir sendt til USA for sjekk. Håper på positive svar selfølgelig, men det er eit eller anna som kommer til å løyse ut, det er eg sikker på. Takk for lykkeønskinger 🙂

 43. Linda Marie Stuhaug

  Karina Larsen: Tusen takk, Kristine 🙂

 44. Linda Marie Stuhaug

  julie Kippersund: Kaka er aldeles nydelig 🙂

 45. Linda Marie Stuhaug

  Kjernesunn mat: Så kjekt å lese litt om din situasjon! Det er nok mange som går rundt med glutenintoleranse uten at man veit om det sjølv. Du har vell mest sannsynlig hatt det i mange år – men bra dei fant ut av det til slutt 🙂 Ikkje minst at du ikkje er hyperallergisk – det er verre når man faktisk ikkje kan spise smuler uten å bli dårlig av det!

 46. Linda Marie Stuhaug

  Silje: Tusen takk for lang, hyggelig og utfyllande kommentar Silje 🙂 Oppskrifter uten egg skal eg bli flinkare på – men egg har en ganske stor og sentral rolle i mange av oppskriftene, så man kan på en måte ikkje erstatte det på en måte. Da må heller oppskriftene lages uten egg, og eg må vere sikker på ett godt resultat 🙂 Melkefritt kommer også meir av. Dagens oppskrift på seige karamelltrøfler / browniestrøfler er uten både sukker, egg, melk og gluten – kanskje denne er noke for deg? Så utrulig hyggelige ord, det setter eg enormt stor pris på å høre 🙂 Tusen hjertelig takk, håper eg kan fortsette å inspirere deg masse framover!

 47. Linda Marie Stuhaug

  Marie: Så bra du fant ut av matallergien din til slutt! Eg har ikkje tatt blodprøve hos legen, eg har tatt en matallergitest som sendes til USA for sjekk. Dette resultatet skal vere ganske nøyaktig, så eg får nok svar på det eg ikkje tåler 🙂 Håper kaka faller i smak!

 48. Linda Marie Stuhaug

  Violetta Olkhova: Utrulig god 🙂

 49. Linda Marie Stuhaug

  Myrte: Tusen takk, Myrte 🙂 Så utrulig hyggelig med slik tilbakemelding, tusen takk! Eg prøver å forholde meg til mest mulig dagligvare-ingredienser, så flest mulig får utbytte av bloggen og oppskriftene mine 🙂 Det er heilt sant som du skriver, man lærer seg å leve med en allergi / intoleranse. En stor og gjerne vanskelig omvending i starten, men så går det seg til etterkvart 🙂 Har du nøtteallergi? Med tanke på at du savner oppskrifter uten mandler. Ett alternativ er å bruke solsikkerkjerner, i mange oppskrifter går det fint å bytte mandler med solsikkekjerner og likevell få godt resultat 🙂 Håper eg kan fortsette å inspirere deg! God helg vidare 🙂

 50. Linda Marie Stuhaug

  Marthe: Når du seier sjokolade – meiner du da platesjokoladen? Eller får du migrene av oppskrifter der man bruker vanlig originalkakao – slik som i denne sjokoladekaka? 😉

 51. Linda Marie Stuhaug

  Janne Elisabeth Sørensen: Håper den faller i smak! Eg synes den er nydelig i begge variantane 🙂

 52. Linda Marie Stuhaug

  Navn: Da passer jo denne kaka perfekt til deg, uten dine allergier som du skriver 🙂

 53. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tusen takk, Cathrine 🙂 Håper den faller i smak! Kaka er veldig god når den blir bakt med spelt og sjokoladeprotein 🙂

 54. Linda Marie Stuhaug

  Johanne: Det står i innlegget – brukt sjokado som glasur 🙂 Det er linka!

 55. Linda Marie Stuhaug

  Ina Kristin Vonsstad: Absoltut nydelig 🙂

 56. Linda Marie Stuhaug

  MariHalvorsen: Så hyggelig, takk for det 🙂

 57. Ingvild Sætherbø

  Jeg er allergisk mot nøtter, noe som kan være en utfordring i et sunt kosthold. Har kryssaølergier som og gjør at jeg ikke tåler diverse krydder eller belgfrukter, som linser, bønner og erter og slikt. Det som er litt vanskelig for meg er kanskje den delen med å få i seg nok sunt fett. Det er liksom kokosfett og fisk det går i, avokado er jeg ikke så veldig glad i… Kanskje du har noen tips? Hadde også blitt veldig glad om du i oppskrifter der du bruker nøtter kunne skrevet om det var noe det var mulig å erstatte det med. Kanskje havregryn går iblant? Skjønner jo såklart at det ikke går med alt da:-D Liker veldig godt at du tar hensyn til allergier, da både jeg og søsteren min har mye av det!

 58. Imponerende at du tar deg tid til å svare hver og en 🙂 Ja, jeg har nøtteallergi, blant annet. Og alvorlig kryssallergi, så jeg sliter med å finne alternativer til nøtter og mandler (mandler kan jeg heldigvis spise utenom pollensesongen), spesielt i pollensesongen når kryssallergiene herjer som verst. Takk for tips om solsikkefrø, det skal jeg prøve ut 🙂 Ha en fortsatt strålende helg 🙂

 59. cathrinehenriksen

  Så bra , skal jeg bake kake så blir det absolutt en slik . Kanskje jeg kan overaske typen med bursdagskake på bursdagen hans , det hadde jo vært en god ide ` og da må det bli denne ! Ønsker deg en herlig helg videre <3

 60. Elisabeth

  Denne oppskriften ser veldig god ut, men i skapet mitt nå harjeg bare vanlig sukrin. Jeg har lenge lurt på hva som er forskjellen på vanlig sukrin, sukrin+ og sukringold. Kan du lage et innlegg på det? Og alle de ulike meltypene og? Hvordan vet jeg hva jeg kan bruke til hva og hvor mye i stedet for vanlig mel/sukker? Blir helt forvirret :/ Tusen takk for mange fine oppskrifter! 🙂

 61. Linda Marie Stuhaug

  Elisabeth: Heisann Elisabeth 🙂 Eg holder på med ett slikt innlegg, så det kommer. Eg har ganske mange andre baller i lufta no, men eg skal prøve å få det ferdig snart 🙂

 62. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Spørst det! Ikkje verst å få kake som overraskelse på bursdagen, som man også kan spise med god samvittighet 🙂 God helg vidare til deg også <3

 63. Linda Marie Stuhaug

  Myrte: Eg tar med tid til å svare leserene mine, det er veldig viktig for meg 🙂 Prøv deg fram med solsikkekjerner, det skal kunne gå å bytte det i mange oppskrifter – men selfølgelig ikkje alle. Berre hyggelig å komme med nyttige tips! God helg vidare til deg også 🙂

 64. cathrinehenriksen

  Takker , ja han trener jo også så da hører det med at det blir en litt sunnere versjon 🙂

 65. Linda Marie Stuhaug

  Ingvild Sætherbø: Forstår at det er en utfordring som nøtteallergiker og med kryssallergier når man ønsker å leve ett sunt og variert kosthold, men samtidig så må man fokusere på alle mulighetane man faktisk har utenom 🙂 Sjølv spise eg lite nøtter og får heller sunt fett fra kokosmelk (fungerer til veldig masse – lag havregrøt, bruk som saus i wok, lag desserter osv) , kokosolje, egg, laks, makrell og anna feit fisk, avokado (reint, som tilbehød, guacamole eller som «sjokado»), litt nøtter, frø og kjerner (masse sunt fett i kjerner, supert å strø over havregrøt, smoothie, bake med osv). Velger sjelden light produkter når det kommer til for eksempel cottage cheese og ost. Håper du fikk noken tips her! Når det kommer til erstatning for nøtter så skal eg huske på å skrive det i oppskriftene når det er mulighet for det 🙂 I mange oppskrifter går det an å bruke solsikkekjerner istedenfor f.eks mandler, sånn at du kan huske på det 🙂 Håper det var litt til hjelp for deg, Ingvild! God helg vidare!

 66. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tommel opp 😀

 67. cathrinehenriksen

  😀

 68. Johanne

  Jeg laget kaken din idag og den ble helt fantastisk! Åh herregud så glad jeg er nå, tusen takk!!! Jeg laget sjokado som glasur men ble litt for mye avokadosmak for min del(og jeg brukte faktisk 40g mindre enn oppskrifta). Men jeg kan vel finne en glasur som funker, uansett så var kaken kjempegod uten! TUSEN TAKK! gleder meg til å prøve flere oppskrifter! Stor klem!

 69. Den så helt fantastisk ut og skal definitivt prøves! Jeg håper det er greit at jeg delte den med leserne mine på https://www.facebook.com/MatForMannfolk/posts/442433219223920?stream_ref=10

 70. Ingvild Sætherbø

  Takk for rådene! Ha ei fin uke:)

 71. Linda Marie Stuhaug

  Ingvild Sætherbø: Berre hyggelig 🙂 Ha ei knall veke du også!

 72. Linda Marie Stuhaug

  Lars: Så hyggelig, det er selfølgelig greit 🙂 Berre kjekt å kunne spre oppskriftene til enda fleire! Håper du får en knall start på den nye veka 🙂

 73. Linda Marie Stuhaug

  Johanne: Så utrulig hyggelig Johanne! Tusen takk for tilbakemelding, det setter eg stor pris på 🙂 «Sjokadoen» kan bli litt voldsom for mange – men er du glad i kokossmak så kan eg anbefale kokos-sjokoladekremen 🙂 Som nevnt i innlegget kan man også lage peanøttglasr, osteglasur eller det man måtte ønske! Stor klem tilbake 🙂

 74. Hei Linda! Har lest igjennom alle kommentarene her nå, og mange lurer på hva de kan bruke i stedet for egg.. De kan bruke eggerstatning! Det er pulver som fåes kjøpt på velassosierte, vanlige matbutikker 🙂 Funker greit! Tok en sånn test du nå har tatt, og fikk påvist 14 (!) matintoleranser i høst! Ikke noe kjekt, men nå kan jeg spise noe av det igjen – heldigvis!

 75. Linda Marie Stuhaug

  Vibeke: Tusen takk for tipset, Vibeke! Veit du dosering med eggerstatning i forhold til ett egg? 🙂 Huff, ikkje greit med heile 14 matintoleranser! Eg har sjølv tatt test og venter i spenning på resultatet… håper ikkje på så drastiske resultat som deg, men uansett kva det er så skal eg no kunne klare å omstille meg 🙂

 76. Hei! Er det fint å bruke kokosmel i kaken? Vil det evt bli samme mål? Gleder meg til å prøve kaken! 🙂

 77. Linda Marie Stuhaug

  Maria: Eg ville kanskje ha brukt 50/50 med havregryn og kokosmel i tilfelle. Kan hende det går å ertsatte alt, men eg har egentlig ingen erfaring med kokosmel i kaker – så eg veit ikkje korleis det er i forhold til andre typer mel… Har du laga kake med kun kokosmel før og fått godt resultat, så går det nok heilt fint 🙂

 78. Christine

  Jeg har intolleranse for melk (alt av melk, også laktose), gluten, egg, gjær, ris og mandler. Vanskelig med variert mat. Hatt det i tre år og enda ikke bedre.

 79. Linda Marie Stuhaug

  Christine: Oi, såpass! Da forstår eg at mat er en utfordring for deg. No framover vil eg komme med fleire tips og oppskrifter til melk- og glutenfri mat 🙂 Mange av desse er også uten egg og dine andre intoleranser, så håper eg kan inspirere deg!

 80. Christine

  Så spennende 🙂 du er en stor inspirasjon! Jeg ser alltid muligheter istedet for begrensninger! Så moro at du skal det! Jeg følger med 😀

 81. Linda Marie Stuhaug

  Christine: Tusen takk! Ja, det gjelder å fokusere på mulighetane man har 🙂

 82. Hei 🙂 tenkte jeg skulle lage denne, men ble så usikker på hva «fullfett kokosmelk – den tykke delen» er fornoe ? 🙂 er det bare vanlig kokosmelk ?

 83. Linda Marie Stuhaug

  sandra: Det er den stive delen av kokosmelka du får når du lar den stå kaldt ei stund 🙂 Du må ikkje bruke light-varianten, det vil gjere kaka tørr. Den stive delen er veldig stiv, sp og sei smør-konsistens 🙂

 84. Cathrine

  Hei! Kjempegod kake:) Men jeg lurer på om du har prøvd å lage denne med melkeprodukter i stedet for kokos? Fløte, eller rømme for eks? Jeg bruker mye kokosmelk, å har av og til lyst på noe som ikke smaker fullt så mye kokos;-)

 85. Linda Marie Stuhaug

  Cathrine: Hei! Ja, du kan fint bruke kesam istedenfor kokosmelk (som er i originaloppskrifta mi). Da smaker den meir nøytralt også 🙂

 86. Er det meningen at man skal ha 150 gr. søtpotet her, eller kommer mengden an på hvor stor poteten er? Kaka ble litt flat, men jeg brukte 1/2 ts natron istedet for bakepulver – så det er nok litt av grunnen.

 87. Linda Marie Stuhaug

  Anette: 150 g søtpotet blir ikkje 150 g søtpotetmos, så du skulle nok hatt meir. I tillegg kan natron/bakepulver ha betydning for sluttresultatet, for denne blir absolutt ikkje flat! Bedre lykke neste gang 🙂

 88. Henriette

  Jeg brukte bakepulver og følgte oppskriften helt. Men kaka blei kjempe flat ?? 🙁

  1. Å? Så merkelig! Brukte du kokosmelk eller søtpotetmos? Er bakepulveret veldig gammalt?

 89. Hei!
  Går det fint å lage denne kaken dagen i forveien? Tenkte jeg velger varianten uten søtpotet denne gangen, men hvor mye søtpotet skal jeg bruke hvis jeg lager med det en annen gang? Blir kaken best med eller uten søtpotet og hvor lenge holder den seg?

  1. Hei! Ja, det gåt fint å lage den uten søtpotet. Du skal bruke 150 g søtpotetmos visst du ikkje bruka kokoskrem. Mengden er den samme 😉 Kaka holder seg nok 3-4 dager 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *