Saftig sjokoladekake – sukkerfri, glutenfri, melkefri

Det er Torsdag, sol og eg har tatt tidlig helg! Stort bedre kan det ikkje bli 🙂
Idag er det på tide med denne sukkerfrie sjokoladekaka som blei laga for sikkert en måned siden.. Fordelen med denne er at den er også glutenfri og laktosefri. Eg tenkte egentlig å kalle den kokos-sjokoladekake, men eg har laga den i to varianter så eg kunne også kalt den søtpotet-sjokoladekake. Begge variantane er veldig gode på to forskjellige måter!

For ei lita stund tilbake fekk eg denne hyggelige mailen i innboksen min: " Hei Linda 🙂 Datteren min på snart 10 år ønsker å bake en kake og/eller muffins. Hun har laktoseintoleranse, og kan derfor ikke spise mager kesam ellr smøreost, men laktosefri yoghurt/melk går fint. Jeg ønsker meg derfor ett blogginnlegg med en enkel og sunn, laktosefri kake/muffins meg glasur som er så lett at til og med kidsa kan bake. Er det mulig?"

Selfølgelig er det mulig! Utrulig kjekt å få ønsker fra dere – og ikkje minst at eg også kan inspirere unge til å bake sunnere. Som nevnt ovenfor har eg laga to varianter – i eine brukte eg kokosmelk, og i andre bruke eg søtpotetmos. Ellers er oppskrifta akkurat den samme – men smak og sluttresultat blir selfølgelig litt forskjell på.

Eg har tatt utgangspunk i oppskrifta mi på sukkerfri sjokoladekake / saftig brownies som eg har laga mange ganger før, både naturell, med innbakt ostekrem, innbakt peanøttglasur og som nøttebrownies. Gjorde små endringer for å få den glutenfri og laktosefri med ingredienser man finner på butikken, i tillegg til en enklere framgangsmetode –

Saftig, mørk sjokoladekake
2 egg
150 g fullfett kokosmelk – den stive delen..
.. eller søtpotetmos *
35 g sukringold*
30 g sukrin+*
1 ts bakepulver
25- 35 g kakao
40 g havremel / peanøttmel*
1 ts ekte vaniljepulver, om du har
En klype salt
Evt. ev skvett melk/vatn

*Søtpotetmos lager eg ved å dele søtpotet i 3 store biter og koker møre med skall. Kok dei akkurat gjennomkokt – dei mister masse smak om du ihjelkoker dei. Sol godt av vatnet, fjern skallet og mos med stavmikser til en jevn masse.

* Du kan bruke den søtningen du har som tilsvarer ca 95 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke kun sukrin. Du kan bruke det melet du har og foretrekker, tidligere har eg laga den med speltmel og sjokoladeproteinpulver som gir ett godt resultat, men då blir den ikkje glutenfri. Havremel (mal glutenfrie havregryn til mel) og peanøttmel er begge glutenfrie og gir ett godt resultat. Du kan evt. mikse to meltyper – eksempel havremel med kokosmel.

Framgangsmetode
Ha alle ingrediensene i en bolle og miks med en handmikser til jevn og glatt røre. Juster evt. med litt væske om røra er veldig tjukk. Hell røra i bakepapirkledd form av eget ønske – eg brukte rund kakeform på 22 cm i diameter. Steik sjokoladekaka midt i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter.

Enkel, rask, sunn, allergivennlig, mektig, kalorilett. Denne kan også 10åringer lage og spise med den beste samvittighet 🙂
Som glasur lagde eg sjokado – men ett anna laktosefritt alternativ er kokos-sjokoladekrem. Sistnevte trur eg passa perfekt på denne kaka, spesielt om den også er laga med kokosmelk – da går smakene igjen i kaka og glasuren. Ostekrem eller peanøttglasur er også gode alternativer, eller du kan bruke kreativiteten å lage en egen variant!


Eg liker at den smaker skikkelig sjokolade og brukte 35 g kakao. Dere ser den er mørk – reduser gjerne litt om du ønsker en mildere versjon.

Eg blir meir og meir obs på dere med intoleranser / allergier. Eg lager en den glutenfritt, men kan absolutt bli flinkere på laktosefritt. Egg og nøtter er også noke eg tenker å ta meir hensyn til etterkvart. Når det er sagt så har eg nettopp tatt en omfattende intoleransetest og venter virkelig i spenning på svaret. Eg har masse problem med magen og det er garantert noke eg spiser som eg ikkje tåler. Så, eg er skikkelig spent og lurer så inderlig på kva det er!

Har du matallergier / intoleranser? Fortell meg gjerne om din situasjon – problemer, korleis du fant ut av det, kva som endra seg etter du kutta det i kosten… Eg synes nemlig slike ting er utrulig spennande, og eg veit mange av dere som lesere er i ulike situasjoner!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

93 kommentarer

 1. Linda Marie Stuhaug

  Janne Elisabeth Sørensen: Håper den faller i smak! Eg synes den er nydelig i begge variantane 🙂

 2. Linda Marie Stuhaug

  Navn: Da passer jo denne kaka perfekt til deg, uten dine allergier som du skriver 🙂

 3. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tusen takk, Cathrine 🙂 Håper den faller i smak! Kaka er veldig god når den blir bakt med spelt og sjokoladeprotein 🙂

 4. Linda Marie Stuhaug

  Johanne: Det står i innlegget – brukt sjokado som glasur 🙂 Det er linka!

 5. Linda Marie Stuhaug

  Ina Kristin Vonsstad: Absoltut nydelig 🙂

 6. Linda Marie Stuhaug

  MariHalvorsen: Så hyggelig, takk for det 🙂

 7. Ingvild Sætherbø

  Jeg er allergisk mot nøtter, noe som kan være en utfordring i et sunt kosthold. Har kryssaølergier som og gjør at jeg ikke tåler diverse krydder eller belgfrukter, som linser, bønner og erter og slikt. Det som er litt vanskelig for meg er kanskje den delen med å få i seg nok sunt fett. Det er liksom kokosfett og fisk det går i, avokado er jeg ikke så veldig glad i… Kanskje du har noen tips? Hadde også blitt veldig glad om du i oppskrifter der du bruker nøtter kunne skrevet om det var noe det var mulig å erstatte det med. Kanskje havregryn går iblant? Skjønner jo såklart at det ikke går med alt da:-D Liker veldig godt at du tar hensyn til allergier, da både jeg og søsteren min har mye av det!

 8. Imponerende at du tar deg tid til å svare hver og en 🙂 Ja, jeg har nøtteallergi, blant annet. Og alvorlig kryssallergi, så jeg sliter med å finne alternativer til nøtter og mandler (mandler kan jeg heldigvis spise utenom pollensesongen), spesielt i pollensesongen når kryssallergiene herjer som verst. Takk for tips om solsikkefrø, det skal jeg prøve ut 🙂 Ha en fortsatt strålende helg 🙂

 9. cathrinehenriksen

  Så bra , skal jeg bake kake så blir det absolutt en slik . Kanskje jeg kan overaske typen med bursdagskake på bursdagen hans , det hadde jo vært en god ide ` og da må det bli denne ! Ønsker deg en herlig helg videre <3

 10. Elisabeth

  Denne oppskriften ser veldig god ut, men i skapet mitt nå harjeg bare vanlig sukrin. Jeg har lenge lurt på hva som er forskjellen på vanlig sukrin, sukrin+ og sukringold. Kan du lage et innlegg på det? Og alle de ulike meltypene og? Hvordan vet jeg hva jeg kan bruke til hva og hvor mye i stedet for vanlig mel/sukker? Blir helt forvirret :/ Tusen takk for mange fine oppskrifter! 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Elisabeth: Heisann Elisabeth 🙂 Eg holder på med ett slikt innlegg, så det kommer. Eg har ganske mange andre baller i lufta no, men eg skal prøve å få det ferdig snart 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Spørst det! Ikkje verst å få kake som overraskelse på bursdagen, som man også kan spise med god samvittighet 🙂 God helg vidare til deg også <3

 13. Linda Marie Stuhaug

  Myrte: Eg tar med tid til å svare leserene mine, det er veldig viktig for meg 🙂 Prøv deg fram med solsikkekjerner, det skal kunne gå å bytte det i mange oppskrifter – men selfølgelig ikkje alle. Berre hyggelig å komme med nyttige tips! God helg vidare til deg også 🙂

 14. cathrinehenriksen

  Takker , ja han trener jo også så da hører det med at det blir en litt sunnere versjon 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Ingvild Sætherbø: Forstår at det er en utfordring som nøtteallergiker og med kryssallergier når man ønsker å leve ett sunt og variert kosthold, men samtidig så må man fokusere på alle mulighetane man faktisk har utenom 🙂 Sjølv spise eg lite nøtter og får heller sunt fett fra kokosmelk (fungerer til veldig masse – lag havregrøt, bruk som saus i wok, lag desserter osv) , kokosolje, egg, laks, makrell og anna feit fisk, avokado (reint, som tilbehød, guacamole eller som «sjokado»), litt nøtter, frø og kjerner (masse sunt fett i kjerner, supert å strø over havregrøt, smoothie, bake med osv). Velger sjelden light produkter når det kommer til for eksempel cottage cheese og ost. Håper du fikk noken tips her! Når det kommer til erstatning for nøtter så skal eg huske på å skrive det i oppskriftene når det er mulighet for det 🙂 I mange oppskrifter går det an å bruke solsikkekjerner istedenfor f.eks mandler, sånn at du kan huske på det 🙂 Håper det var litt til hjelp for deg, Ingvild! God helg vidare!

 16. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tommel opp 😀

 17. cathrinehenriksen

  😀

 18. Johanne

  Jeg laget kaken din idag og den ble helt fantastisk! Åh herregud så glad jeg er nå, tusen takk!!! Jeg laget sjokado som glasur men ble litt for mye avokadosmak for min del(og jeg brukte faktisk 40g mindre enn oppskrifta). Men jeg kan vel finne en glasur som funker, uansett så var kaken kjempegod uten! TUSEN TAKK! gleder meg til å prøve flere oppskrifter! Stor klem!

 19. Den så helt fantastisk ut og skal definitivt prøves! Jeg håper det er greit at jeg delte den med leserne mine på https://www.facebook.com/MatForMannfolk/posts/442433219223920?stream_ref=10

 20. Ingvild Sætherbø

  Takk for rådene! Ha ei fin uke:)

 21. Linda Marie Stuhaug

  Ingvild Sætherbø: Berre hyggelig 🙂 Ha ei knall veke du også!

 22. Linda Marie Stuhaug

  Lars: Så hyggelig, det er selfølgelig greit 🙂 Berre kjekt å kunne spre oppskriftene til enda fleire! Håper du får en knall start på den nye veka 🙂

 23. Linda Marie Stuhaug

  Johanne: Så utrulig hyggelig Johanne! Tusen takk for tilbakemelding, det setter eg stor pris på 🙂 «Sjokadoen» kan bli litt voldsom for mange – men er du glad i kokossmak så kan eg anbefale kokos-sjokoladekremen 🙂 Som nevnt i innlegget kan man også lage peanøttglasr, osteglasur eller det man måtte ønske! Stor klem tilbake 🙂

 24. Hei Linda! Har lest igjennom alle kommentarene her nå, og mange lurer på hva de kan bruke i stedet for egg.. De kan bruke eggerstatning! Det er pulver som fåes kjøpt på velassosierte, vanlige matbutikker 🙂 Funker greit! Tok en sånn test du nå har tatt, og fikk påvist 14 (!) matintoleranser i høst! Ikke noe kjekt, men nå kan jeg spise noe av det igjen – heldigvis!

 25. Linda Marie Stuhaug

  Vibeke: Tusen takk for tipset, Vibeke! Veit du dosering med eggerstatning i forhold til ett egg? 🙂 Huff, ikkje greit med heile 14 matintoleranser! Eg har sjølv tatt test og venter i spenning på resultatet… håper ikkje på så drastiske resultat som deg, men uansett kva det er så skal eg no kunne klare å omstille meg 🙂

 26. Hei! Er det fint å bruke kokosmel i kaken? Vil det evt bli samme mål? Gleder meg til å prøve kaken! 🙂

 27. Linda Marie Stuhaug

  Maria: Eg ville kanskje ha brukt 50/50 med havregryn og kokosmel i tilfelle. Kan hende det går å ertsatte alt, men eg har egentlig ingen erfaring med kokosmel i kaker – så eg veit ikkje korleis det er i forhold til andre typer mel… Har du laga kake med kun kokosmel før og fått godt resultat, så går det nok heilt fint 🙂

 28. Christine

  Jeg har intolleranse for melk (alt av melk, også laktose), gluten, egg, gjær, ris og mandler. Vanskelig med variert mat. Hatt det i tre år og enda ikke bedre.

 29. Linda Marie Stuhaug

  Christine: Oi, såpass! Da forstår eg at mat er en utfordring for deg. No framover vil eg komme med fleire tips og oppskrifter til melk- og glutenfri mat 🙂 Mange av desse er også uten egg og dine andre intoleranser, så håper eg kan inspirere deg!

 30. Christine

  Så spennende 🙂 du er en stor inspirasjon! Jeg ser alltid muligheter istedet for begrensninger! Så moro at du skal det! Jeg følger med 😀

 31. Linda Marie Stuhaug

  Christine: Tusen takk! Ja, det gjelder å fokusere på mulighetane man har 🙂

 32. Hei 🙂 tenkte jeg skulle lage denne, men ble så usikker på hva «fullfett kokosmelk – den tykke delen» er fornoe ? 🙂 er det bare vanlig kokosmelk ?

 33. Linda Marie Stuhaug

  sandra: Det er den stive delen av kokosmelka du får når du lar den stå kaldt ei stund 🙂 Du må ikkje bruke light-varianten, det vil gjere kaka tørr. Den stive delen er veldig stiv, sp og sei smør-konsistens 🙂

 34. Cathrine

  Hei! Kjempegod kake:) Men jeg lurer på om du har prøvd å lage denne med melkeprodukter i stedet for kokos? Fløte, eller rømme for eks? Jeg bruker mye kokosmelk, å har av og til lyst på noe som ikke smaker fullt så mye kokos;-)

 35. Linda Marie Stuhaug

  Cathrine: Hei! Ja, du kan fint bruke kesam istedenfor kokosmelk (som er i originaloppskrifta mi). Da smaker den meir nøytralt også 🙂

 36. Er det meningen at man skal ha 150 gr. søtpotet her, eller kommer mengden an på hvor stor poteten er? Kaka ble litt flat, men jeg brukte 1/2 ts natron istedet for bakepulver – så det er nok litt av grunnen.

 37. Linda Marie Stuhaug

  Anette: 150 g søtpotet blir ikkje 150 g søtpotetmos, så du skulle nok hatt meir. I tillegg kan natron/bakepulver ha betydning for sluttresultatet, for denne blir absolutt ikkje flat! Bedre lykke neste gang 🙂

 38. Henriette

  Jeg brukte bakepulver og følgte oppskriften helt. Men kaka blei kjempe flat ?? 🙁

  1. Å? Så merkelig! Brukte du kokosmelk eller søtpotetmos? Er bakepulveret veldig gammalt?

 39. Hei!
  Går det fint å lage denne kaken dagen i forveien? Tenkte jeg velger varianten uten søtpotet denne gangen, men hvor mye søtpotet skal jeg bruke hvis jeg lager med det en annen gang? Blir kaken best med eller uten søtpotet og hvor lenge holder den seg?

  1. Hei! Ja, det gåt fint å lage den uten søtpotet. Du skal bruke 150 g søtpotetmos visst du ikkje bruka kokoskrem. Mengden er den samme 😉 Kaka holder seg nok 3-4 dager 🙂