Havre- og valnøttkjeks

Hei!
Idag kommer eg med oppskrift på havre- og valnøttkjeks, med utgangspunkt i den tidligere oppskrifta på havre- og mandelkjeks. Desse er kjempegode både med og uten pålegg – som snacks, mellommåltid, dessert, lett kveldsmat, på ostefatet eller som tilbehør. Dei kan også lett varieres med å smaktilsette dei forskjellig fra gang til gang, eller bruke ulike nøtter og frø.

Kjeksene er uten både sukker, gluten og melk.
Fulle av proteiner, sunt fett og langsomme karbohydrater.
Perfekt å ha med i en liten boks i veska, og ha som mellommåltid.
Passer til både salt&søtt pålegg.
Holder seg månedsvis i tett boks i romtemperatur.
Er raske og enkle å lage:

Havre- og valnøttkjeks
1 dl finhakkede valnøtter
1 dl sesamfrø
1 dl havregryn
2 eggekvitter
1/2 ts salt
1 ts sukrin pluss, evt. anna søtning
2 ts fiberhusk, kan droppes – men bruk gjerne litt meir tørrvare
Evt. litt vatn

Sett ovnen på 180 grader. Du kan kjøre både valnøtter og havregryn grovt i en foodprosessor eller blender. Bland sammen ingrediensane og la røra svelle stå 10 minutter – juster da med et par ss vann om den er veldig tørr. Kle en langpanne med bakepapir, rull kuler av deiga og press dei flate med ca. 0,5 cm tjukkelse. Eg forma mine i hjerteformer, men lag gjerne runde kjeks. Om det kleber veldig, bruk litt vatn på fingrene for å gjere det enklare å forme dei. Smaksett evt. kjeksa (sjå under) – og steik kjeksa ca. 15 minutter midt i ovnen, men følg med underveis. Slå av ovnen, slipp ut litt luft og la dei deretter stå i ettervarmen så dei blir sprø og cruncy.

Tips:
Kjeksa er veldig gode naturelle, då du kan variere pålegget både salt&søtt. Om du ønsker kan du smaksette kjeksa med å drysse det over før du steiker dei. Eg pleier å ha maldonsalt på halvparten, salte kjekt er kanongodt med forskjellige typer ost. Då trykker eg saltflakene litt ned i kjeksa så det ikkje drysser av under oppbevaringen. Du kan også bruke ulike typer frø, urter eller krydder – prøv gjerne litt forskjellig på en oppskrift og finn din favoritt!

Havre- og valnøttkjeksene er spesielt gode med ulike typer ost.
Brunost eller cottage cheese med sukkerfritt syltetøy er veldig gode på dei naturelle kjeksene.
Kremost og/eller varianter av kvitost er spesielt gode på maldonsalte kjeks, gjerne med litt grønt.

Her med skinke, grønnsaker og litt snacks som en lett kveldsmat i går kveld –

Kjeksene er jo supre å lage opp å ha tilgjengelig, for innimellom er det greit med «noke å ha pålegget på» som heller ikkje er for masse. Heimelaga (søt)potetlomper er jo en storfavoritt om dagane, for å ikkje snakke om noken knasande gode knekkebrød eg gleder meg til å dele med dere!

Sukkerfri, sprø havrekjeks er også en variant som er nydelig, den er også litt søtere i smak og har en anna konsistens.Ei oppskrift har eg fått mange gode tilbakemeldinger på 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

24 kommentarer

 1. Kristina Skarbø

  Namnam! Ser veldig godt ut. Bare synd jeg ikke tåler valnøtter 🙁 Hadde forresten blitt veldig glad om du kunne tatt en titt innom bloggen min :-*

 2. maren sørum

  jeg vet du ikke regnerkaorir, men kunne værtså snil å lagt ut næringsnoldet idisse eller de andre kjeks oppskriftene?:-) de så nydeige u! Kos deg videre I dag!

 3. Julie @ WolfItDown

  Mmmm, ja, den første versjonen frister meg, og det gjør pikade meg denne også, de ser så gode ut! 😀 Må spise opp knekkebrødene jeg har hjemme, så kanskje det blir til at jeg lager selv 🙂 Håper du har en fiiiin onsdag, også håper jeg solen skinner like fint enda som på bildene der 🙂 x

 4. Runa Storli Øvstetun

  Blir SÅ svolten kvar gang eg er innom her! 🙂 Prøvde yoghurt nøtter idag, og dei var så gode! Kanskje desse skal stå på menyen i morgo! 🙂 Du er såå flink! 🙂

 5. Småbarnsfamilien

  na nam 😀

 6. snuppa73

  Mums, nå vart eg svolten 😉

 7. Her var jo enda mer snadder, jo:) Knekkebrød & kjeks er ting jeg alltid Må ha, blir bakt mye sånt her i huset! Elsker valnøtter, bruker det der jeg kan, så nå får jeg prøve meg på «dine» kjeks:) Ble inspirert av gårsdagens omelettwraps. Hadde ei venninne på lunsj i dag, koste oss med wraps m/ ruccula,røykelaks, avokado & rødløk sammen med tomatsalat & focaccia. Herlig! I kveld ble det speltlomper m/ Philadelphia, ruccula, røykt ørret, avokado & rødløk sammen med en god salat:) Masse godt på en dag:) Gleder meg til flere oppskrifter og mer inspirasjon:) Supert med alt du deler:)

 8. Linda Marie Stuhaug

  Siv: Då er vi to, Siv! Å ha knekkebrød og sunne kjeks tilgjengelig må eg rett og slett ha til einkvar tid 🙂 Så kjekt å lese at omelettwrapsen falt i smak hos deg og venninna di! Det er blitt en stor favoritt her, det er jo så godt 🙂 Hyggelig å inspirere – håper eg kan fortsette med det! Ha en super Torsdagskveld 🙂

 9. Linda Marie Stuhaug

  snuppa73: Det tar eg absolutt som ett kompliment 😀

 10. Linda Marie Stuhaug

  Småbarnsfamilien: Absolutt 😀

 11. Linda Marie Stuhaug

  Runa Storli Øvstetun: Tusen takk, Runa – så kjekt å høre 🙂 Supert at yoghurtnøttene falt i smak!

 12. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Tusen takk, Julie! Heimelaga knekkebrød og kjeks er det aller beste 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  maren sørum: Nei, eg har ingen planer om å rekne kaloriene på kjeksene – gjer eg det skriver eg det i innlegget 🙂 Men uansett er det overhode ikkje avansert eller vanskelig å rekne kaloriene. Takk det samme – ha en super Torsdagskveld 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Kristina Skarbø: Du kan fint bruke andre typer nøtter – som mandler eller cashewnøtter 🙂

 15. snuppa73

  Så nokså digg ut 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  snuppa73: Absolutt fantastisk gode 🙂

 17. Sivemor

  Åh, så mye gode oppskrifter 🙂 Skal definitivt prøves, jeg bare MÅ ha grove kjeks og knekkebrød i skapet, ungene er like avhengige som meg 🙂 Veldig kjekt med sunne kjeks som kan være mat i farta på tur til bhg 😉 Du burde gi ut oppskriftsbok, du 😉

 18. Linda Marie Stuhaug

  Sivemor: Tusen takk! Så hyggelig å høre da – å gi ut oppskriftsbok er en stor drøm 🙂 Å ha sunne kjeks tilgjengelig er tipp topp for både voksne og barn! Håper dei faller i smak 🙂

 19. Eli Mari

  Artig at du skulle legge ut en slik oppskrift. Jeg har akkurat laget knekkebrød basert på lignende ingredienser, og du bringer opp noe jeg lurte på da jeg lagde mine, nemlig hvor lenge de holder seg. Akkurat som deg brukte jeg eggehviter i mine, og det fikk meg til å lure på hvor lenge de vil holde seg. Og burde de bli oppbevart i kjøleskapet? Jeg vet ikke om eggehvitene utgjør noe forskjell for holdbarhetsdatoen?

 20. Linda Marie Stuhaug

  Eli Mari: Neida, kjeksene holder seg best i romtemperatur. Eg har ete desse kjeksene månedsvis etter eg har laga dei, så dei holder seg relativt lenge sjølv om det er eggekvitte i oppskrifta 🙂 Dei blir jo godt stekte og oppbevares tørt 🙂

 21. Bente Engelien

  Hei, har en sønn med nøtteallergi. Noen ide til hva jeg kan bruke i stedet for nøtter? Super blogg forresten!

 22. Linda Marie Stuhaug

  Bente Engelien: Tusen takk for det! Pinjekjerner vil vere eit godt alternativ til nøttene. Eller kanskje solsikkerkjerner? 🙂

 23. Disse var veldig gode! Du har mange fristende oppskrifter på bloggen din 🙂 Noen er allerede prøvd og flere skal prøves. God sommer!

 24. Linda Marie Stuhaug

  Monica: Så hyggelig å lese, Monica! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 God Sommer til deg og dine!