Heimelaga, sunt sjokoladepålegg på 1-2-3!

Hei!

Endelig fredag!
Helg er alltid godt, men ekstra godt når man er heime på Vestlandet og helga kan nytes i fjella <3 får berre håpe været blir litt bedre enn dei siste dagane, det har faktisk pøseregna sida eg kom!

Men, over til dagens oppskrift! Eg har lenge laga mitt eget nøttesmør og sjokoladepålegg. Det smaker godt, og man kan justere og variere smak akkurat som man liker det. Det er enkelt å lage, går relativt kjapt og krever få ingredienser. Oppskrifta er basert på hasselnøtter, men du kan fint bruke andre nøtter som mandler eller cashewnøtter istedenfor. Uansett blir det en fyldig, smaksrik og flytande nøttemasse som både er sunn og god, som man kan nyte med den beste samvittighet 🙂

IMG_2753

Dette må da være perfekt å lage opp i ei krukke og gi i julegave vell? Lag en oppskrift til deg sjølv i helga, så kan du lage nye porsjoner seinare og gi vekk til sjokoladeelskere som en spiselig julegave 🙂

IMG_2762

Heimelaga, sunn nugatti 
250 g hasselnøtter
3-4 ss kakao
1 ts maldonsalt
2-4 ss søtning*

Slik gjer du:
1. Rist hasselnøttene på 200 grader i 5-10 minuter til dei begynner å lukte og bli gylne. Rist gjerne av skallet, men det er ikkje nødvendig. Ha nøttene over i en kraftig foodprosessor/blender.

2. Nøttene blir først malt, deretter begynner fettet å slippe og konsistenen vil først bli tjukk, deretter flytande. Hjelp til med en slikkepott i kantene underveis. Ha gjerne pauser underveis om foodprosessoren blir veldig varm.

3. Når du har fått flytande nøttesmør smaker du til med kakao, salt og søtning. Hold gjerne litt tilbake og juster slik du liker det.

* av søtning bruker eg som regel en blanding mellom sukrin gold og sukrinmelis. Du kan bruke anna søtning etter smak og behag, som for eksempel sukin+ eller stevia. Anbefaler ikkje flytande søtning i form av honning/fibersirup og lignande, etter tilbakemelding fra lesere gjer dette nøttesmøret til en kompakt, uhåndterbar masse.

collage3

Hell nugattien over i eit glass, oppbevar romtemperert. Det holder seg i vekesvis!

IMG_2773

Smaker nydelig som pålegg på nystekte, sunne vafler eller pannekaker! Oppskrifter finner du her.

IMG_1994

Ellers smaker nugattien nydelig over havregrøt, kjøleskapsgrøt, yoghurtblandinger, tilbehør til frukt og bær, i lomper eller på brødskiva, glasur på kaker, i baksten – eller rett og slett som ei skei rett i munnen 🙂

Håper det frister. 
Riktig god helg godtfolk!

*

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

38 kommentarer

  1. Nå fikk jeg vann i munnen.. Haha, uff. Du er så flink!

    1. Tusen takk, Anita! 🙂

  2. Nam! Har du noen gang prøvd å lagd middelhavssalat? Jeg har forsøkt, men får den ikke så god som den i butikken. Kan du gjøre en forsøk?

    1. Hei! Kva består en middelhavssalat av? 🙂

      1. Emilie

        Jeg tenkte da på mills sin versjon.http://www.mills.no/produkt/delikat-middelhavsalat/

        Ikke at den må være akkurat lik, vet ikke hvor sunn denne er, men noe lignende.

      2. Åja, sånn type ja.
        Det er jo egentlig berre å mikse sammen samme type ingredienser som er i middelhavssalaten 🙂 Ulike bønner, mais, litt revede grønnsaker, salt, pepper og olje!

  3. Prøvde nettopp å lage denne, men etter jeg hadde hatt i kakao og honning så ble massen tjukk som en hard deig.. forslag til noe jeg kan tilsette for at det skal bli mykt? Ellers var den kjempegod takk for oppskrift!

    1. Hæ? Er det sant? Så merkelig! Var massen heilt flytande når du tilsatte kakao og honning? Kva type honning brukte du?
      Eg ville prøvd å kjøre den rennande igjen i foodprosesoren. Ellers må du tilsette olje…

    2. Det samme skjedde med min, den var fin og flytende helt til jeg tilsatte fiber sirup gold. Da ble den som en litt kompakt masse. Jeg tilsatte litt smeltet cocosa og fikk en fin konsistens tilslutt og veldig god på smak

      1. Så bra at resultatet blei bra til slutt, Tine! Eg klarer ikkje finne en forklaring på det, men kanskje det gjelder å vende fibersirup/honning forsiktig inn, og ikkje kjøre det i foodprosessoren 🙂

  4. Samme skjedde hos meg, at den ble hard. Jeg brukte litt tid på å smake til, så kanskje den ble mikset for lenge? Brukte fibersirup gold isteden for noe av sukrinen, så trodde det kunne være feilen.. Men hvis Marthe brukte honning, var det kanskje ikke det likevel. Det var flytende og fin før jeg tilsatte alt (og også underveis i tilsetningen), men det skjedde visst noe rart på slutten der.

    1. Men smaken var kjemegod likevel da, så tusen takk for oppskrift 🙂 Skal begi meg ut på fire av dine juleoppskrifter neste helg, gleder meg!

      1. Så bra du likte smaken 🙂 Men det er spesielt godt når du kan smøre det over maten! Så hyggelig – fra 1.desember deler eg mine nye juleoppskrifter, kanskje du finner noko som inspirerer då!

    2. Det høres veldig rart ut. Klarer ikkje heilt å skjønne kva som skjer eg… Eg mikser aldri så lenge etter eg har tilsatt ingrediensene, så kanskje det er det som er feilen? At den blir miksa for lenge etter smakstilsetningene?

  5. Massen var rennende da jeg tilsatte honning og kakao, honningen jeg brukte var den oransje boksen som heter «ekte honning». Får prøve å tilsette olje neste gang om det blir sånn da også 🙂

    1. Men den er vell ganske tjukk i konsistensen? Eg har brukt honning, men den har våre flytande. Kanskje det er der problemet ligger…

  6. det høres ganske logisk ut, for honningen var ikke så rennende nei! da vet jeg det til neste gang:D

    1. Det gjer du 🙂

  7. Hvilken kakao brukte du?

    1. Vanlig originalkakao 🙂

  8. rebecca

    Mitt ble også hardt og tørt etter jeg tilsatte kakao og honning 🙁 ellers smakte det greit, det ble ikke så veldig sjokoladesmak, heller en tørr kakaopulversmak. men det hjalp og ta det på varm scones med smør!! 🙂

    1. Da er det rett og slett honningen som gjer det altså! Skal få vekk honning som ingrediens her, så ikkje fleire får samme problemet 🙂

  9. Skulle lest kommentarene før jeg startet.. brukte lønnesirup, den ble grov i konsistensen, men tilsatte litt nykokt sterk kaffe og det ble nydelig.

    1. No har eg jo endra innlegget, så man skal slippe å lese kommentarene 🙂 Men bra du fant en løsning på det!

  10. Hva slags kakao bruker du? Jeg har kjøpt sjokoladepulver fra Økosjokolade og vurderer å prøve denne, men når jeg prøvde den til sjokolademelk så ville ikke pulveret blandes med melken. Den bare fløt på toppen :/

    1. Eg bruker vanlig originalkakao/bakekakao 🙂

  11. Vil først bare si at jeg elsker siden din. Men dette pålegget var absolutt ikke laget på 1-2-3, hehe. Mulig min Bosch foodprosessor ikke er av de beste, men det tok en eevighet før det ble glatt, og så klarte jeg å ødelegge det med for mye salt, da jeg tok 0,5 ts bordsalt i stedet for 1 ts Maldon. Ellers er det sikkert kjempegodt hvis man smaker det riktig til, og gidder å bruke tid på det

    1. Eg bruker 8-9 minutter på å lage dette sjokoladepålegget, så det vil eg påstå gjerast på 1-2-3 😉 Maldonsalt og bordsalt burde heller ikkje forvekslast, då må du bruke ganske mykje mindre… Ja, det er både raskt og godt, uten at man trenger å bruke mykje tid på det 🙂 Men en god foodprosessor er på sin rette plass 😉

      1. Takk for svar, da skal jeg vurdere å bytte ut foodprossessoren 🙂

      2. Kan høres ut som det kanskje er fornuftig… 🙂

  12. Ops, puttet i alle ingrediensene samtidig jeg… ser ut som den ikke blir flytende da?

    1. Nei, det blir den nok ikkje.

  13. Jeg glemte å riste hasselnøttene først, kan jeg lage det av uristede hasselnøtter?

    Line

    1. Ja, går fint det – men du mister litt smak 🙂

  14. Elisabeth

    Bakekakao eller vanlig kakao? Har det noe å si?

  15. Hei! Leste igjennom kommentarene og ville bare si at jeg har prøvd å blande fibersirup gold i sesamsmør og det ble også plutselig en kompakt masse. Så jeg tror rett og slett at fibersirup og nøttesmør/frøsmør ikke går sammen. Sikkert noe med den egenskapen til fibersirupen at den gjør ting sticky og seigt. Perfekt i cookies osv, men tydeligvis kræsj med nøtter/frø.

    1. Aha! Tusen takk for tips, Julie! Dette har eg ikkje vore klar over, så eg skal endre innlegget med det samme 🙂