Kreolsk torskegryte

Hei godtfolk!

Eg er tilbake i Oslo for nokre dager, men før eg reiste fikk eg laga ein av dei beste torskemiddagane eg har ete på lenge. Kreolsk torskegryte er herved på min topp 3 liste over favoritt kvardagsmiddager! Den var både rask og enkel å lage (ca. 20 min!), var skikkelig smakfull og skikkelig god på samme tid (eg sleika rein tallerken!) og ikkje minst så er den super å variere med andre typer grønnsaker, fisk eller skalldyr.

Oppskrifta er inspirert av flinke Linn Sprudlendesunn, og du finner innlegget HER. Smakane minner om thaigryte med red curry paste som smakstilsetning, men kreolsk torskegryte slik som Linn kaller gryta, hørtes rett og slett hakket bedre ut! Her har du min vri på oppskrifta, som er naturlig glutenfri og kan fint lagast melkefri:

Du trenger, 3-4 personer
600 g naturell/lettsalta torskefilet
1 bunt vårløk
1 stor paprika
6 mellomstore gulerøtter
2 fedd kvitløk
4 ts red curry paste
1 ts karrikrydder
1 ts paprikakrydder
1 boks (300 g) creme fraiche
1 kartong (250 ml) kokosmelk
1-2 ss smør/olje
salt og pepper

Slik gjer du:
1. Skjær vårløken og paprika i passelige biter, gulerøtter i skiver og finhakk kvitløk. Steik i smør/olje.

2. Tilsett red curry pasta, karrikrydder og paprikakrydder. La det surre 2-3 minutt før du tilsetter creme fraiche og kokosmelk. Kok opp og la det småkoke i 2-3 minnutt.

3. Tilsett torsk i terninger. La gryta kose seg rett under kokepunktet i 3-4 minutt, til torsken er ferdig. Smak til med salt og pepper, og eventuelt meir red curry paste/karri/paprika om nødvendig.

4. Server straks med det tilbehøret du ønsker!


Tips og alternativer*

– Tåler du ikkje melkeprodukt kan du erstatte creme fraiche med 1 kartong ekstra med kokosmelk. Eg vil ikkje anbefale light kokosmelk.

– Her kan du også bruke dei grønnsakene du liker og har tilgjengelig. Purreløk, brokkoli, squash etc…

– Er gryta litt tynn kan du blande ut 1-2 ss maisenna i litt vatn, og justere konsistensen med litt etter litt til den er passelig. Hugs at gryta då må småkoke.

Som tilbehør passer det meste; ris, bulgur, potet, potetmos, potetbåder etc. Eg hadde quinoa som tilbehør og synes det var heilt perfekt kombinasjon!

Og du? Restande smaker minst like god – om ikkje bedre – dagen etterpå. Då har smakane fått satt seg skikkelig! Så lag gjerne stor porsjon og ha til middag i to dager, eller ta med restane i matpakken.

Eg skal prøve meg fram med andre typer fisk/skalldyr, har trua på at både laks, ørret, scampi, reker, krepsehaler er ypperlig erstatning for torsken!

Velbekomme og god middag 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

23 kommentarer

  1. Ser kjempe godt ut, skal definitivt prøvast! 🙂 Kan eg spørje kva dine 2 andre favoritt kvardagsmiddagar er? 😀

    1. Alle slags slike «alt-i-ovnen» middager enten det er med kjøtt, fisk eller kylling er en anna slager hos meg, også havner wok også blant topp 3 🙂 Det er vertfall slik no – men eg er eit periodemenneske så dette er nok endra iløpet av nokre veker, hehe 😀

  2. Nam, denne så kjempe god ut. Må testes ut. Tusen takk for at du deler <3

    1. Det er berre kjekt å dele <3

  3. Wow, den var rågod!

    1. Ikkje sant? 😀 Kjekt den falt i smak hos deg også!

  4. Er denne sterk eller vil du tro den passer for barn?

    1. Nei, den er ikkje så sterk. Men kan jo fint justere ned mengden red curry paste og heller smake til etterkvart 🙂

  5. Hei! Denna ser såå god ut! Men lurar på om kokosmjølka vert veldig framtredane i gryta? Er ikkje så glad i det når kokosen tek overhand. Eller er det noko ein kan byte kokosmjølka ut med?

    1. Hei! Nei, det blir den absolutt ikkje 🙂 Kombinerer jo både kokosmelk og creme fraiche som nøytraliserer kokosmelka, i tillegg gir redd curry paste veldig mykje smak. Men du kan fint bytte kokosmelk med creme fraiche om du ikkje vil bruke det 🙂

  6. Maylen Steen

    Bruker du lett produkter i form av lett kokosmelk og lett creme fraiche? Denne haver på vår ukesmeny

    1. Nei, eg bruker ikkje lett produkter. Alltid original med mindre anna står 🙂 Her kan du bruke lett creme fraiche (19%) men som det står anbefaler eg ikkje lett kokosmelk.

  7. Denne skal testes idag 🙂

    1. Håpa den smakte, Kristin 😀 Eg gleda meg til å lage denne igjen seinare i veka!!

  8. Må prøves

    1. Håper den faller i smak hos deg også 😀

  9. Hei, ser deilig ut! betyr en bunt vårløk en stilk eller en pakke? hehe 😛

    1. En bunt er en pakke 🙂 Eller, her kjøper eg dei kun med en strikk rundt, som regel… Håper den smaker 😀

  10. Hei! Gleder meg til å prøve denne. Lurer på om det er mulig å bytte ut creme fraiche med rømme, eller er ikke det noe du vil anbefale?

    1. Creme fraiche egner seg bedre i varme retter fordi den ikkje skiller seg, det er fort at rømmen skiller seg slik at du veit det iallefall 🙂

  11. Takk for denne Linda, kjempegod. Selv om yngstemann synes den var litt sterk.. Vi andre koste oss, og jeg spiste restene til lunsj. Hadde Bare Bra super-ris til. Passet veldig godt.

  12. Hei.. kan eg bruke feks mer creme fraish i stedet for kokkusmelk.. har ei datter så ikje kan fordra det?

    1. Hei! Ja, det kan du 🙂