Grove polarbrød på 1-2-3

Vi snakka heimelaga, grove polarbrød i ekspressfart!

Polarbrød lagast vanligvis av med gjærdeig, men når eg ville ha polarbrød som tilbehør til middagen for ei stund tilbake, så hadde eg ikkje tid eller tålmodighet til elting og heving. Då var løysinga ganske så enkel; lage polarbrød slik som ein lager scones med bakepulver som hevemiddel…

Kort forklart er prosessen slik; 
1) Rør saman ingrediensane
2) Form til polarbrød med det samme
3) Steik polarbrød
4) Ferdig resultat; luftige, saftige og grove polarbrød på 1-2-3.

Eg har laga desse grova polarbrøda med havre og spelt, men her kan du mikse og trikse med andre typer tørrvarer som du liker/tåler. Bruk gjerne sammalt og sikta kveitemjøl framfor speltmjøl, kombiner med rugmjøl eller andre mjøltyper…

For glutenfri polarbrød kan du for eksempel bruke 170 g (glutenfritt) havremjøl og 200 g valgfri, lys glutenfri mjøltype.

For laktosefri polarbrød bruker du enkelt og greit laktosefri melk, og for melkefri polarbrød bruker du alternativ melk og melkefri margarin istedenfor smør.

Grove ekspress polarbrød, 10 stk
120 g havremjøl
100 g sammalt speltmjøl
150 g sikta speltmjøl
50 g smør, smelta
2 dl melk
2 ts bakepulver
1/2 ts salt

Slik gjer du:
Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Bland saman tørrvarene, tilsett deretter smelta smør og melk. Bland saman til en deig. Juster eventuelt med litt meir tørrvare om nødvendig.

Del deiga opp i 10 emner. Rull til boller og bruk deretter ei kjevle til å kjevle dei runde og flate (ca. 0,5-1 cm tjukke). Bruk gjerne litt mjøl på kjøkkenbenken. Legg emnene på eit steikebrett med bakepapir og prikk dei med en spisepinne eller lignande.

Steik polarbrøda midt i ovnen i 6-8 minutt, eller til polarbrøda er lett gylne under. Pass på å ikkje steike for lenge, då blir dei tørre. Avkjøl på rist.

Polarbrøda er definitivt best ganske så ferske, men kan oppbevarast eit par dager i plast. Utover dette anbefaler eg å fryse polarbrøda og heller ta opp etterkvart 🙂 Tin dei gjerne litt i ovnen eller brødristaren, så smaker dei som nybakte♥

Nyt polarbrød til frukost, lunsj, i matpakken eller som turmat med både salt og søtt pålegg. Polarbrød passer også som tilbehør til suppe og salater med smør eller kremost. Vil du lage en rask og enkel pizza er også polarbrød supert å bruke som pizzabunn, og toppe med det du måtte ønske 🙂

Frista til å prøve? Eg håper det!

Fortell meg gjerne kva du liker best å bruke polarbrød til 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

43 kommentarer

  1. Såå fine! Godt med litt inspirasjon til uka Takk❤️

    1. En glede å inspiere, Kristine 🙂 <3

  2. Digg!! Eg kjem til å bake dei og ha dei med som niste på skulen supert studentmat!

    1. Høyres lurt ut, Henriette 😀

  3. Skal prøvast! Skal melka vere varm?

    1. Nei 🙂 Håper du liker dei, Monika!

  4. Dæm hva vældig go. Også enkle å lage da.

    1. Ikkje sant! Kjekt dei falt i smak, Nina 😀

  5. Har nettopp bakt de og de var kjempegode.

    1. Det er hyggelig å lese, Sølvi 😀

  6. Bruker du varmluft? Mine var langt fra ferdige på 8 min på 200 grader. Brukte minst dobbelt så lang tid.

    1. Nei, brukte ikkje varmluft.

  7. Disse ble kjempegode! Mums

    1. Så kjekt dei falt i smak, Ragnhild!! 🙂

  8. Ah, elsker de!
    Mye bedre en knekkebrød eller vanlig brød. Rask å enkelt.
    😀

    1. Hurra! Kjekt med tilbakemelding, Mia!! 🙂

  9. Disse var kjempegode, hadde en nydelig lunsj idag. Kommer til å lage dette flere ganger

    1. Så kjekt å lese, Katrine 😀

  10. Kjempe goe søndags frokost i dag her.

    1. Fantastisk Else 😀 Kjekt med tilbakemelding!

  11. Hvilke melk bruker du? Lettmelk (1% eller 0.5%)? Helmelk? Gleder meg til å lage disse, så kjempegode ut!

    1. Vanlig lettmelk (1%). Men det har ingenting å bety kva melk du bruker, om det er skumma melk eller heilmelk 😉 Håper dei smaker 🙂

      1. Tusen takk for svar
        Første gang jeg er innom å kikker her hos deg! Tror jeg blir en gjenganger! Så mye herlig sunn mat!

      2. Takk for det, så hyggelig å lese 😀

  12. Har du noen tips til å få de litt saftigere?

    1. Brukte du mjøltypane i ingredienslista?

      1. Ja, havremel, sammalt speltmel og siktet speltmel? 🙂

      2. Kanskje du har steikt dei litt for lenge? Det gjorde eg første gangen 🙂

  13. Janne Kristine

    Kan man bytte ut hele eller deler av smøret med kesam?

    1. Du kan jo prøve 🙂

  14. Disse var syyyykt gode, lagte en porsjon igår, å skal lage en til nå

    1. Fantastisk! Det er kjekt å lese, Elin 😀

  15. De polarbrødene skulle jeg visst hvor mange kalorier det er i?

    1. Kalorier rekner eg ikkje på, det må man gjere sjølv om det er nødvendig 🙂

    2. Ca 170

  16. Kan jeg bytte ut smør med olje?

    1. Det går nok sikkert fint 🙂

  17. Fantastisk gode og så enkle å lage. De forsvant fort og jeg fikk tydelig beskjed av døtrene om å lage fler med en gang

    1. Fantastisk Therese 😀

  18. Lagde di her nettopp, og for å være helt ærlig så hadde eg ikkje så store forhåpninger, men fy søren så gode dei blei! Anbefales virkelig!

    1. Bra du likte dei Celine 😀 Kan eg få spørre kvifor du ikkje hadde så store forhåpninger? Haha 🙂

  19. Dagrun Hausberg

    Har nå bakt polarbrød flere ganger. Så lettvint og så gode. Prøvde også den glutenfrie varianten, men den deigen ble litt vanskelig å jobbe med, men de også ble gode. Er de sunne?

    1. Polarbrøda er grove og eit sunt alternativ, ja.