Sukkerfri, saftige solskinnsboller

God mandag!

Eg vil tru det er mange som allerede har tatt påskeferie? Eg jobber som sagt til onsdag før eg tar nokre dager påskefri, og det blir godt!

Men før den tid tenkte eg å dele oppskrift på blant anna sukkerfri solskinnsboller. Eg har fått fleire spørsmål om eg kan dele oppskrift på sukkerfri, saftige og luftige boller som ein kan ta med på påsketuren, på hytta eller ha til kaffikoppen i solveggen. Det er klart eg kan!

Valget falt på solskinnsboller, men bruk gjerne gjærdeiga som grunnoppskrift og lag andre typar bollar, som skillings­bollar, skulebollar, sjokoladebollar, rosinbollar eller bollekake 🙂 

Opppskrifta er henta fra boka mi OPPTUR MED SUNN MAT, men det er samme grunnoppskrift som du finner på bloggen fra før i ulike bollevarianter 🙂 Alle foto her i innlegget er tatt av superfotograft Jon Marius Nilsson!

Sukkerfri boller med litt meir fiber (ved bruk av fiberfin). Du bestemmer sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl – min mage tåler bedre speltmjøl 🙂 

Bolledeig, ca. 20 stk
100 g smør
4 dl melk
150 g kesam
1 pk tørrgjær
100 g sukrin+
2 ss fibersirup gold eller honning
2-3 ts kardemomme
150 g fiberfin (kan byttast med meir speltmjøl/kveitemjøl)
600–700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl

Fyll
smør, romtemperert
sukrin+ og/eller Sukrin Gold
kanel

Vaniljekrem
Oppskrift under

Slik gjer du:
1. Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunken, ca. 40 grader, før du vispar inn tørrgjær. Tilsett deretter Sukrin+, fibersirup/ honning, kardemomme og kesam. Bland godt.

2. Tilsett Fiberfin etterfølgt av litt og litt speltmjøl til deigen blir blank, smidig og lett slepper bollen. Det er betre med litt for lite enn litt for mykje. Elt deigen med kjøkkenmaskin på lav hastighet i ca. 5 minutt.

3. Hev deigen under eit kjøkkenhandkle på ein lun plass til dobbel størrelse, ca. 1–2 timar, alt etter temperatur og kva mjøl du bruker. I mellomtida kan du lage vaniljekrem.

4. Sett steikeovnen på 200 grader over­ undervarme og legg bake­papir på to steikebrett. Kjevle deiga til eit rektangel, ha over smør, Sukrin+ og/eller Sukrin Gold og kanel. Rull saman og skjer i passelege bitar. La bollane etterheve på steikebrettet i ca. 40–60 minutt.

5. Press ei grop i midten av bollane og fyll den med vaniljekrem. Deretter penslar du overflata med lettpiska egg. Steik midt i ovnen til ein gyllen farge, ca. 12–15 minutt. Avkjøl på rist.

6. Lag gjerne melisglasur av sukrinmelis og vatn, eventuelt sukrinmelis og fibersirup clear for betre smak og konsistens. Ha over bollane før servering.

Vaniljekrem
5 dl melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+
2 vaniljestenger
35 g maisenna

Slik gjer du:
1. Ha melk i ein kjele med sukrin+. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøa og ha både dei og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme under omrøring, sett deretter til side i 10 minutt. Ta deretter vaniljestengene ut av melkeblandinga.

2. Rør eggeplommer og maisenna klumpfritt i ein bolle. Pisk inn ein tredel av den varme melkeblandinga i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Kok opp melkeblandinga på nytt på svak varme under omrøring. Trekk til side når den når kokepunktet, då vil den også tjukne. Hell over i ein bolle og avkjøl.

Vaniljekremen er verdens beste (!) og den passer sjølvsagt til alle andre oppskrifter der du bruker vaniljekrem. Eventuelt som tilbehør til frukt & bær♥

Håper bollane ser fristande ut! Desse har fått ein stor tommel opp av mange allerede, og det er ingen tvil om at sukkerfri boller også kan vere suksess hos både store og små 🙂

Nyt mandagen og det fine været!

59 kommentarer

 1. Kan man bruke sukrinmelis? Og hvordan blir disse uten kjøkkenmaskin tror du?

  1. Sukrinmelis i deiga tenker du på? Det skal gå fint – men hugs å doble mengden 🙂
   Kan lagast uten eltemaskin, men du må elte ei stund for hand.

   1. Takk, ja det var det jeg lurte på ! 🙂

  2. Marit Lien Hove

   Har du rekna noe på kalorier i desse bollene?

   1. Eg har vertfall ikkje 🙂

 2. Hvis jeg bytter ut vaniljestenger med rent vaniljepulver, hvor mye tror du ca. jeg trenger til vaniljekremen da? 🙂 Disse skal lages til helgen!

  1. 1/2-1 ts. Men vær obs på at vaniljepulver vil gi en «grålig» farge på vaniljekremen 🙂

 3. Kan jeg bruke annen type mel for eksempel mandelmel?

  1. Det vil nok ikkje bli noko suksess, dessverre :/

 4. Hva kan jeg bruke i stedet for Kesam? Jeg må ha laktosefritt, og den finnes ikke uten laktose. Rømme og Creme fraiche finnes i laktosefrie, er de et alternativ?

  1. Hei 😀
   Ja, du kan fint bruke rømme eller creme fraiche i laktosefri variant. Håper bollane smaker <3

 5. AnnBerit

  Kan man bruke sukrin gold?

 6. Hei, disse skal jeg prøve å lage idagKan jeg bruke fibramel istedenfor Speltmel?

  1. Du kan det, men bollane vil nok ikkje bli like luftige og saftige 🙂

 7. Hei! Kan man bruke en annen søtning i vaniljekremen enn sukrin+?

  1. Hei! Ja, det kan du 🙂 Eg har ofte laga den med sukrin gold også. Ellers kan du bruke det du liker/har tilgjengelig, så lenge det tilsvarer samme mengde søtning (sukrin+ er jo dobbelt så søtt som sukker, sukrin gold o.l) 🙂

 8. Hei,
  Kan man bruke naturell yoghurt istedet for kesam?

  1. Det går nok fint så lenge det ikkje er ein veldig mager yoghurt – minst 8% fett 🙂

 9. Hei! Denne skal prøves nå! 😀 kan jeg bruke naturell laktosefri yoghurt?

  1. Då ville eg heller brukt laktosefri rømme eller creme fraiche 🙂

 10. Fungerer det med vanlig sukrin? Veldig lyst til å prøve i helga, men får ikke tak i sukrin+☺️

  1. Eg anbefaler virkelig ikkje vanlig sukrin. Då er sukrin gold bedre 🙂

 11. Hei! Dette ser kjempegodt ut! Eg lurte på om det var mogleg å byte ut smør med noko anna i denne oppskrifta? Eit «endå litt» sunnere alternativ? Eller kan ein sløyfe det? 🙂

  1. Hei! Eg har allerede kutta på smøret og erstatta det med kesam. Litt smør må du bruke, men du kan evt prøve å halvere mengden og bruke litt meir kesam. Men kan ikkje garantere deg suksess ved å gjere det 🙂

 12. Viktoria

  Kan man bruke glutenfritt havremel?

  1. Det vil ikkje bli noko suksess. Skal du bake glutenfritt: bruk tilpassa glutenfri oppskrift 🙂

 13. _elsker_ oppskriften din på vaniljekrem!!
  Jeg lurte på hva som egentlig er forskjellen på Fiberfin og Maizena? Hvis jeg har skjønt det rett så er begge dele bare maisstivelse? Likevel er jo næringsinnholdet ganske forskjellig, så da ble jeg ganske forvirra 😡

  1. Oi det skulle ikke være en sånn sinna-emoji der

  2. Hei! Haha, fort gjort 😉
   Forskjellen er veldig stor i egenskaper og bruksområder. Fiberfin brukast istedenfor deler av mjøl i en oppskrift for å få det fiberrikt, for eksempel 20% av mjøl i ein bolleoppskrift. Då blir bollane fiberrike uten at det kjennes på smaken, slik som her 🙂

   Maizena er eit fortjukningsmiddel til å for eksempel tjukne sauser, supper og gryter. Så veldig ulike bruksområder, må ikkje finne på å blande desse to, hehe 🙂 Håper det var oppklarande!

   1. Skjønner! Tusen takk for svar <3

 14. Har du annet alternativ til sukrin melis?Syntes det smaker så kjemisk…
  Men ellers nydlige oppskrift!

  1. Ikkje sukkerfritt alternativ til melis, nei.

 15. kan jeg bytte ut sukrin med honning, og må jeg evt halvere da til 50g siden honning er såppas søtt??

  1. No eg eg usikker på kva du meina her? Vil du KUN bruke honning? Det blir isåfall 200 g, for sukrin+ er dobbelt så søtt som honning. Eg trur ikkje det blir noko knakande suksess om du baker bollane med kun honning altså, men kan hende eg tar feil 🙂 Gi gjerne en tilbakemelding om du prøver!

 16. Hvis jeg bruker vanlig sukrin.. hvor mye trenger jeg til kremen?

  1. Eg anbefaler deg virkelig ikkje å bruke vanlig sukrin. Vertfall ikkje til bollane 😉 Men uansenn, 40g sukrin+ er ca. 90-100 g sukrin.

 17. Hvilken kjøkkenmaskin har du?

  1. Eg har ikkje kjøkkenmaskin. Eg har tidligare brukt mamma sin (som til denne oppskrifta) som er sikkert 30 år gammal… 🙂

 18. De er kjempegode! Men hver gang jeg lager de, sprekker de på hele overflaten. (hvis jeg lager vanlige eller skoleboller). Følger oppskrift, vet du hva som kan være feil?

  1. Det høyres ut som bollane burde heve litt lengre 🙂

 19. Hvis jeg bytter ut sukrin+ med sukrin gold, skal jeg doble mengden da?:)

 20. therese

  Må starte med og si at du er et godt forbilde, og jeg digger oppskriftene dine!! ❤️Men i melisen er dt mulig og bruke sukrin sirup gold? Siden clear er ute av produksjon.

  1. Tusen takk, Therese! Så hyggelig å lese <3
   Eg ville kanskje ikkje personlig brukt sukinsirup gold i glasuren, men du må absolutt berre prøve 🙂 Er mulig den blir litt "brunlig" i fargen 🙂

 21. Hei
  Kan en bruke havrefiber i stedet for fiberfin?

  1. Det går heilt sikkert fint 🙂

 22. Trur du at man kan bruke proteinpudding med vanilje eller sjokoladesmak som kremen/fyllet?

  1. Det ville eg nok ikkje brukt sjølv. Trur ikkje denne egner seg så godt til oppvarming. Men du på gjerne prøve 🙂

 23. Hei, prøver å bake disse bollene for første gang nå og har allerede brukt vanlig sukrin, siden jeg ikke fikk tak i sukrin +. Hva er årsaken til at du virkelig ikke anbefaler å bruke dette søtningsmiddelet og heller sukrin gold f.eks?

 24. Du sier du ikke anbefaler sukrin i oppskriftene, Men Sukrin+ som du bruker er vel sukrin og steviapulver? Kan jeg «gjøre om» den sukrinen jeg har til sukrin+ ved å tilsette steviapulver og blande godt?

  1. Hei! Nja, det vil ikkje blir heilt det samme. For sukrin+ er Sukrin og stevia som er smelta sammen, så den får ein litt anna effekt. Du kan no alltids prøve, men eg vil generelt ikkje anbefale Sukrin – blant anna fordi det og «tynger» baksten 🙂

   https://www.lindastuhaug.no/2017/10/05/kva-er-egentlig-forskjellen-mellom-dei-ulike-sukrin-variantane-har-du-min-guide/

 25. Hei. Har så lyst å bake disse Jeg har diabetes, kan jeg bytte ut noe av hvetemelet med noe annet mel?

  1. Du kan supplere med litt grovere mjøl, men resultatet blir naturligvis deretter 🙂

   1. Takk for svar Kanskje jeg heller skal prøve de sukkerfrie og sunne skolebollene !

   2. Ja, deiga er nokolunde lik på begge to! Men eit tips er å bruke fiberfin i oppskrifta, det gir mykje fiber uten å gå ut over konsistens 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *