Sukkerfri, saftige solskinnsboller

God mandag!

Eg vil tru det er mange som allerede har tatt påskeferie? Eg jobber som sagt til onsdag før eg tar nokre dager påskefri, og det blir godt!

Men før den tid tenkte eg å dele oppskrift på blant anna sukkerfri solskinnsboller. Eg har fått fleire spørsmål om eg kan dele oppskrift på sukkerfri, saftige og luftige boller som ein kan ta med på påsketuren, på hytta eller ha til kaffikoppen i solveggen. Det er klart eg kan!

Valget falt på solskinnsboller, men bruk gjerne gjærdeiga som grunnoppskrift og lag andre typar bollar, som skillings­bollar, skulebollar, sjokoladebollar, rosinbollar eller bollekake 🙂 

Opppskrifta er henta fra boka mi OPPTUR MED SUNN MAT, men det er samme grunnoppskrift som du finner på bloggen fra før i ulike bollevarianter 🙂 Alle foto her i innlegget er tatt av superfotograft Jon Marius Nilsson!

Sukkerfri boller med litt meir fiber (ved bruk av fiberfin). Du bestemmer sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl – min mage tåler bedre speltmjøl 🙂 

Bolledeig, ca. 20 stk
100 g smør
4 dl melk
150 g kesam
1 pk tørrgjær
100 g sukrin+
2 ss fibersirup gold eller honning
2-3 ts kardemomme
150 g fiberfin (kan byttast med meir speltmjøl/kveitemjøl)
600–700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl

Fyll
smør, romtemperert
sukrin+ og/eller Sukrin Gold
kanel

Vaniljekrem
Oppskrift under

Slik gjer du:
1. Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunken, ca. 40 grader, før du vispar inn tørrgjær. Tilsett deretter Sukrin+, fibersirup/ honning, kardemomme og kesam. Bland godt.

2. Tilsett Fiberfin etterfølgt av litt og litt speltmjøl til deigen blir blank, smidig og lett slepper bollen. Det er betre med litt for lite enn litt for mykje. Elt deigen med kjøkkenmaskin på lav hastighet i ca. 5 minutt.

3. Hev deigen under eit kjøkkenhandkle på ein lun plass til dobbel størrelse, ca. 1–2 timar, alt etter temperatur og kva mjøl du bruker. I mellomtida kan du lage vaniljekrem.

4. Sett steikeovnen på 200 grader over­ undervarme og legg bake­papir på to steikebrett. Kjevle deiga til eit rektangel, ha over smør, Sukrin+ og/eller Sukrin Gold og kanel. Rull saman og skjer i passelege bitar. La bollane etterheve på steikebrettet i ca. 40–60 minutt.

5. Press ei grop i midten av bollane og fyll den med vaniljekrem. Deretter penslar du overflata med lettpiska egg. Steik midt i ovnen til ein gyllen farge, ca. 12–15 minutt. Avkjøl på rist.

6. Lag gjerne melisglasur av sukrinmelis og vatn, eventuelt sukrinmelis og fibersirup clear for betre smak og konsistens. Ha over bollane før servering.

Vaniljekrem
5 dl melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+
2 vaniljestenger
35 g maisenna

Slik gjer du:
1. Ha melk i ein kjele med sukrin+. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøa og ha både dei og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme under omrøring, sett deretter til side i 10 minutt. Ta deretter vaniljestengene ut av melkeblandinga.

2. Rør eggeplommer og maisenna klumpfritt i ein bolle. Pisk inn ein tredel av den varme melkeblandinga i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Kok opp melkeblandinga på nytt på svak varme under omrøring. Trekk til side når den når kokepunktet, då vil den også tjukne. Hell over i ein bolle og avkjøl.

Vaniljekremen er verdens beste (!) og den passer sjølvsagt til alle andre oppskrifter der du bruker vaniljekrem. Eventuelt som tilbehør til frukt & bær♥

Håper bollane ser fristande ut! Desse har fått ein stor tommel opp av mange allerede, og det er ingen tvil om at sukkerfri boller også kan vere suksess hos både store og små 🙂

Nyt mandagen og det fine været!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 kommentarer

  1. Kan man bruke sukrinmelis? Og hvordan blir disse uten kjøkkenmaskin tror du?

    1. Sukrinmelis i deiga tenker du på? Det skal gå fint – men hugs å doble mengden 🙂
      Kan lagast uten eltemaskin, men du må elte ei stund for hand.

      1. Takk, ja det var det jeg lurte på ! 🙂

    2. Marit Lien Hove

      Har du rekna noe på kalorier i desse bollene?

      1. Eg har vertfall ikkje 🙂

  2. Hvis jeg bytter ut vaniljestenger med rent vaniljepulver, hvor mye tror du ca. jeg trenger til vaniljekremen da? 🙂 Disse skal lages til helgen!

    1. 1/2-1 ts. Men vær obs på at vaniljepulver vil gi en «grålig» farge på vaniljekremen 🙂

  3. Kan jeg bruke annen type mel for eksempel mandelmel?

    1. Det vil nok ikkje bli noko suksess, dessverre :/

  4. Hva kan jeg bruke i stedet for Kesam? Jeg må ha laktosefritt, og den finnes ikke uten laktose. Rømme og Creme fraiche finnes i laktosefrie, er de et alternativ?

    1. Hei 😀
      Ja, du kan fint bruke rømme eller creme fraiche i laktosefri variant. Håper bollane smaker <3

  5. AnnBerit

    Kan man bruke sukrin gold?