Lapskaus med byggryn

God mandag!

Idag har eg en ny, deilig oppskrift på lapskaus å dele med dokke 🙂 Eg har laga ein vegetarvariant med byggryn som blei skikkelig, skikkelig godt. Byggryn gir lapskausen en god kilde til protein og karbohydrat, og holder magen god og mett i timesvis. For å ikkje snakke om at byggryna gir en knallgod konsistens og litt ekstra tyggemotstand:

Du trenger, ca. 4 personer
1200 g lapskausblanding*
1 purreløk, grovhakka
4 gulerøtter, i terninger
350 g kålrot, i terninger
200 g middagsbygg*
1 liter grønnsakskraft, evt. buljong/fond
valgfritt krydder

Slik gjer du: 
Ha alle ingrediensane i ein kjele. Kok opp og la lapskausen småkoke under lokk i 45-60 minutt, til den konsistensen du ønsker. Spe på med meir væske underveis om nødvendig. Hugs å røre med jevne mellomrom!

Smak til med krydder heilt til slutt. Eg brukte urtesalt og pepper, men her kan du bruke akkurat det du liker for å gi lapskausen en god smak. Server!

Tips og alternativer*
Lapskausblanding kan byttast med en blanding av poteter, gulrot, sellerirot og purreløk i grove terninger. Eg foretrekker fryst lapskausblanding fordi det er svært så lettvint og tidsbesparande. Lapskausblanding inneholder ingenting anna enn dei overnevnte ingrediensane, og er ikkje noko mindre sunt alternativ sjølv om det har vore fryst.

→ Eg har brukt middagsbygg (Gullbygg) som ikkje trenger bløytlegging i denne oppskrifta. Skal du bruke heile byggryn må du bløytlegge gryna over natta før tilberedning. Hell av bløytleggingsvatnet og følg eller samme framgangsmåte.

Virkelig superenkel å lage! Den skal jo koke ei lita stund, men det det er minimalt med arbeid før du setter gryta på plata 🙂 Lapskaus er den type middag eg synes smaker bedre dagen etterpå, så det er heilt perfekt å ha rester igjen. Eg synes også at lapskaus er en super middag å fryse, og ta opp som ein kjapp middag seinare.

Dette anbefalast virkelig å prøve! Eg kan garantere at du ikkje vil savne kjøttet 🙂


Hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger! Tag meg gjerne på instagram med både @lindastuhaug og #lindastuhaug, slik at eg er sikker på at eg får med meg at du lager oppskrifter. Du kan også legge igjen en hilsen i kommentarfeltet her på bloggen, eller på facebook-sida mi HER

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 kommentarer

  1. Katrine

    Ang byggryn. Vi bruker den fra Møllerens (kjøper på Rema). I oppskriften på baksiden står det at man enten kan bløtlegge over natt hvis de skal brukes kalde, eller kokes i 15-20 min for å brukes varme.

    Vi har brukt de på denne måten og aldri hatt noe problemer, har du prøvd ?:)

    1. Hm, har eg aldri tenkt over! Eg har alltid bløytlagt heile byggryn, trudde ikkje det var noko alternativ. Eg har ikkje testa, men funker det – så kjør på 🙂

  2. Jeanette

    Hei. Skal det være 1200 gram lapsksusblanding i tillegg til purreløk, gulerøtter og kålrot i oppskriften ? 🙂