Eltefrie spelt- og havrerundstykker med chiafrø

Riktig god mandag alle sammen!

Påskeveka er i gang og mange har allerede tatt påskeferie. Det blir litt påskeveke på bloggen også denne veka, med fokus på oppskrifter og inspirasjon som passer ekstra godt til påske. Då snakker eg ikkje berre om påskesnop, men også frukostoppskrifter, turmat, tursnacks, kveldskos og lignande 🙂 Det vil bli nye oppskrifter, men også temainnlegg der eg samler sammen ulike forslag til oppskrifter fra arkivet (har de forslag til tema, skrik ut! Sukkerfri påskegodt/søtsaker er allerede notert!).

Første oppskrift ut denne veka er ELTEFRIE RUNDSTYKKER♥

Dei vanvittig enkle, digge rundstykka der du rører sammen ingrediensane dagen før, og kan nyte nystekte rundstykker til frukost eller lunsj dagen etterpå. Min variant idag ganske grov med havre, spelt og chiafrø – men her kan du egentlig bruke det du liker og har tilgjengelig heime 🙂

Eltefrie havrerundstykker med chiafrø, 10 stk
200 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
200 g havremjøl
100 g havregryn
3 ss chiafrø
3 ss sesamfrø (eller andre frø/kjerner)
1 ts salt
1 ts sukker (eller flytande honning)
1 liten ts tørrgjær
5 dl kaldt/lunka vatn fra springen

Slik gjer du:
1. Rør sammen alle ingrediensane og dekk til bakebollen med lokk eller plast. La deiga heve på kjøkkenbenken i 12-2o timer.

2. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Ha ein del mjøl på kjøkkenbenken og skrap deiga ut av bollen. Kna inn litt og litt mjøl til deiga er metta.

3. Del deiga opp i 10 emner. Legg på eit steikebrett med bakepapir, dekk til med eit kjøkkenhåndkle og la rundstykka etterheve i 30-60 minutt.

4. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, til overflata og underflata på rundstykkene er gylne. Avkjøl på rist.

Tips og alternativer
Havremjøl får du kjøpt på alle dagligvarebutikker. Du kan også lage havremjøl sjølv ved å finblende havregryn.

→ Du må gjerne pensle rundstykka med vatn og ha over frø/kjerner. Eg synes dei ser like fine ut med litt ekstra mjøl på toppen 🙂

→ Ja, rundstykka kan fint frysast!

Nyt med salt eller søtt pålegg♥

Eg baker så og sei kun eltefritt, og gleder meg til å lage mange fleire eltefrie oppskrifter framover! Både brød, rundstykker og langpannebrød, men også focaccia, søte boller og lignande. Eg er veldig spent på om det går fint å bake både eltefritt og sukkerfritt (tenker då på søt gjærbakst som kanelsnurrer o.l), er det kanskje nokon av dokke som har prøvd det??

Uansett, eg håper oppskrifta på desse eltefrie rundstykkene frister! Om dei blir laga no i påska eller seinare spiller ingen rolle, oppskrifta står her og er klar for å brukast 🙂 Eg blir også veldig glad for tilbakemeldinger, enten i kommentarfeltet på bloggen, på facebook-sida mi HER eller instagram under @lindastuhaug!

Ha en fortsatt fin mandag!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

61 kommentarer

 1. Deiga er laga og skal bli til frukostrundstykker i morgon

  1. Håper dei smakte, Evy 😀

   1. Desse var både saftige og gode, og enkle å lage. Takk for ei flott oppskrift, ny deig i kveld ☺️

   2. Så kjekt å lese, Evy 😀 Fantastisk!

 2. Dette så utrolig godt ut. Tror du man kan lage bollene ferdige, for så la de heve på benken i 12-20 timer? (Så er det bare rett inn i ovnen på morgenen )

  1. Hm. Deiga er jo veldig klissete, så eg trur egentlig du får litt problemer med å forme boller av deifa før den heva. Under hevetida så blir jo og deiga mindre klissete og renannde 🙂 Men du kan jo alltids prøve!

 3. Disse ser riktig så spennende ut, skal vurderes! Senere i dag skal jeg prøve bananbrødet ditt 🙂 God påske!

  1. Åh, bananbrød er så godt! Prøv og rundstykka iløpet av påska!! 😀 God påske til deg også <3

 4. Disse ble stekt i dag ,hadde bare hvetemel og valnøttkjerner som frø. Smakte helt nydelig <3 så dette blir en favoritt! Tusen takk!

  1. Så kjekt å lese, Aslaug 😀 <3

 5. Synnøve

  Disse var kjempe gode! Skal lages på nytt
  Har du noe tips for å få de enda grovere, f eks bytte ut deler av hvetemel med noe grovere type mel?

  1. Så bra! Du kan jo for eksempel bytte ut 100 g spelt/kveitemjøl med 100 g ekstra havremjøl. Ville hatt litt fint mjøl, ellers blir dei fort veldig tunge 🙂

   1. Synnøve

    Okei, prøver det neste gang 🙂
    Akkurat satt ny deig til heving;)

   2. Så bra! God frukost 😀

 6. Kristin

  Disse var utrolig lettvint å lage og ble kjempegode

  1. Så kjekt å lese, Kristin 😀

 7. Ble kanskje litt mer kompakte enn jeg håpet, men absolutt veldig gode! Jeg valgte fibramel i stedet for spelt. Tror du de ville blitt enda mer luftige hvis jeg hadde erstattet havremel også med fibra?

  1. Det er ikkje så rart dei blei kompakte om du bytta ut speltmjøl med fibramjøl. Fibramjøl er jo grovare og poenget med speltmjølet her er å få dei luftige (kun grovt mjøl gir kompakt resultat). Eg vil absolutt anbefale å bruke litt speltmjøl/havremjøl for å få dei luftige og gode 🙂 Heller bytte ut litt av havremjølet med fibramjøl.

   1. Okei. De var nemlig tomme for speltmel i butikken! Også står det på posen at fibramel har gode bakeegenskaper og kan fint erstatte hvetemel i mange oppskrifter

   2. Det blir ikkje heilt det samme, dessverre. Bruk speltmjøl eller kveitemjøl neste gang så skal du sjå at du får eit heilt anna resultat 🙂

 8. Henrikke

  Hei. Kan man bruke fersk gjær til disse? Hvor mye bør man i så fall bruke?

  1. Hei! Aner ikkje. Aldri brukt fersk gjær før, og veit ikkje om det egner seg til eltefritt, dessverre 🙂

 9. Skal de stå på benken over natta?

  1. Ja, på kjøkkebenken som det står i teksten 🙂

 10. Marianne

  I dag ble det rundstykker til hjemmekontorlunsjen. MEN, jeg har et spørsmål. Det lukta veldig gjær av deigen – eller mer en slags gjæringsprosess (som det jo er 😀 ) Det gjorde det også etter steking, nesten så jeg blir litt skeptisk. men de var veldig gode på smk allikevel. Kan jeg har gjort noe feil? Jeg fulgte oppskriften nesten til punkt og prikke. Tok ca 1 ss honning i stedet for 1 ts som det sto. Lagde deigen i går kveld og den har stått på kjøkkenbenken. Den har nok blitt stående i morgensola- for det tenkte jeg ikke på i går 😀 Takk for fine oppskrifter og side! 😀

  1. Hei! Dette skjer av og til her også, men eg veit ikkje kva det kjem av. Det er uansett heilt ufarlig og ingenting å tenke på 🙂 Håper du likte oppskrifta!

   1. Marianne

    Oppskriften var veldig bra! Men da vet jeg at det kan skje Og skal definitivt lage disse igjen. Takk for svar

   2. Berre hyggelig 🙂

 11. Har du erfaring med denne oppskriften med surdeig istedenfor gjær? Prøvde nå, så blir spennende å se hvordan resultatet blir i morgen

  1. Hei! Nei, dessverre. Har absolutt ingen erfaring med surdeig :/ Du får gi en tilbakemeldin på korleis resultatet blei 😀

   1. De ble sååå gode, saftige og luftige! Disse skal definitivt lages igjen!

 12. Gørill

  Disse var helt utrolig gode! Blir fast fremover disse.

 13. Margarita Stuland

  Utruleg lette å laga og veldig gode. Tek det eg har i skapet av mjøl og korn med utgpkt i oppskrifta, så dei varierer litt fra gang til gang. Men, smakar alltid like godt og vert fort ete opp.

  1. Så kjekt å lese, Margarita 😀

 14. Gleder meg til å pøve disse! Kan jeg droppe chiafrøene?

  1. Ja, bytt med andre frø/kjerner eller ekstra mjøl 🙂

 15. Cathrine

  Tusen takk for verdens enkleste oppskrift på gode rundtstykker. Så lett å lage og likevel gode og luftige. Disse er ny søndagstradisjon for oss!

  1. Hurra, så kjekt å lese, Cathrine 😀

 16. Har laget disse to ganger og de ble nydelige og saftige! Hadde valnøtter oppi, det ble veldig godt. Men nå siste gang prøvde jeg å sette rester av deigen i kjøleskapet etter å ha hevet over natten på benken (morgenrundstykkene av denne deigen ble gode). Da jeg skulle steke meg ferske rundstykker til kveldsmat, ble de veldig tunge og kompakte selv om de etterhevet nesten en time. Deigen kjentes også veldig kompakt da jeg formet de. Hva kan dette komme av? Bør deigen ha mer væske for å stå i kjøleskapet?

  1. Hei! Ja, havre tiltrekker seg mykje væske, så skal du ha deiga i kjøleskapet over natta må du bruke mindre havre.

   PS! Desse treng ikkje etterheving. Det har null betydning for ferdig resultat, dette er jo ikkje ei gjærdeig 🙂

 17. Kamilla

  Hei disse så fryktelig gode ut, hvor mange rundtsykker fikk du på en deig?

  1. Hei! 10 stk (det står i overskrifta på oppskrifta) 🙂 Håper dei smaker 😀

  1. Har du prøvd? 🙂

 18. Prøvde disse uten salt og sukker, pga min 1 åring og skal spise de De ble veldig gode og saftige!

  1. Så bra 😀 Kjekt dei falt i smak!

 19. Hei.
  Oppskrifta ser veldig god ut Men eg må lage den glutenfri, trur du det fungerer bare med glutenfri havremel og havregryn? Og evt litt blanding med div frø.

  1. Hei! Nei, dessverre. Til gjærbakst anbefaler eg deg at du bruker tilpassa, glutenfri oppskrifter 🙂

 20. Deigen er satt på kjøkkenbenken og skal lages og nytes til tomatsuppe de i morgen! 😀

  1. Fantastisk! Håper dei smaker 😀

 21. Lagde dette i går til i dag med få justeringer. Kjempegode, mettende, og kjenner det er veldig sunt!! takk for god oppskrift og inspirasjon! Deilig at sånne oppskrifter er så lett tilgjengelige!

  1. Så hyggelig å lese, Therese! Takk for fin kommentar, det setter eg stor pris på!! 🙂

 22. Kan disse stekes på varmluft?:)

 23. Saftig og supergode rundstykker! Anbefales virkelig. Tusen takk for flott oppskrift

  1. Hyggelig å inspirere 🙂

 24. Takk for ei kjempegod oppskrift! Har nett no satt tredje dobbeltoppskrift og gler meg til nysteikte rundstykker til lunch i morgon!

 25. Disse var sykt gode!! Skal absolutt lages igjen

  1. Så kjekt å lese, Trine 😀