Saftig, enkel og sukkerfri sjokoladekake

Hurra for SJOKOLADEKAKE♥ Ei superenkel, saftig, luftig og skikkelig god sjokoladekake uten sukker. Som er enkel og tradisjonell, som er nokså lik ekte vare, som barna vil like og som er fin å fryse. Etter ønske fra mine kjære følgere og lesere sjølvsagt 🙂

Som nevnt tidligare spurte eg på instagram forrige veke om nytt kakeønske til mai – den store kakemåneden. Eg har mange oppskrifter i arkivet, men til denne anledninga hadde eg lyst å lage ei heilt ny oppskrift. Mange av oppskriftene som kom ønske om ligger i arkivet fra før (og eg oppsummerte 10 av dei her), men det var ei kake som gjekk igjen hos fleire, nemlig sjokoladekake!

Og eg har nokre ulike oppskrifter på sjokoladekake her på bloggen, men ikkje som er som denne. Altså ei typisk tradisjonell, enkel sjokoladekake med glasur. Som er som eg skreiv innledningsvis; saftig, luftig, nokså lik ekte vare og som barna vil like. Dermed fant eg ut at dette er noko som er mangelvare på bloggen, som virkelig er på tide å dele oppskrift på. Så er dette årets mai-kake fra meg!

Kaka har eg laga både i rund form og firkanta form. Du kan bruke begge deler 🙂 Den passer best i rund form på 24 cm, eller firkanta form på 20×30 cm. Det gjer ingenting at forma du bruker er bittelitt større eller bittelitt mindre, einaste er at kaka blir høgare/lavare og steiketida evt. må justerast nokre minutter.



Sjokoladekake

• 150 g original kesam/ rømme/ creme fraiche
• 3 egg
• 1 dl valgfri melk
• 75 g smør, smelta
• 50 g sukrinsirup gold*
• 100 g sukrin+ (eller anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin)
• 200 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl*
• 50 g bakekaka0
• 2 ts bakepulver + 1 ts natron

• 1 ts ekte vaniljepulver (om du har)
• en god klype salt

Sjokoladeglasur
• 50 g smør, smelta
• 50 g sukrinsirup gold*
• 125 g kremgo naturell (1 pk)
• 70 g sukrinmelis
• 20 g bakekakao
• 1 ss kruttsterk kaffe
• en god klype salt
• eit godt dryss ekte vaniljepulver (om du har)

Slik gjer du:
1, sjokoladekake: Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Rør sammen alle ingrediensane til sjokoladekaka utenom smør og sikta speltmjøl/kveitemjøl. Visp deretter inn mjølet til en klumpfri deig. Rør inn smøret heilt til slutt (du trenger berre vispe røra lett sammen med en handvisp i heile prosessen her).

2. Hell røra i en rund form på 24 cm eller firkanta form på 20×30 cm. Bruk bakepapir og evt smør kantane godt i rund form. Steik kaka midt i ovnen i 25-35 minutt, eller til den akkurat er gjennomstekt (sjekk underveis med en strikkepinne e.l). Avkjøl.

3, sjokoladeglasur: visp lett sammen alle ingrediensane utenom kremgo – denne visper du inn til slutt. Smak til, kanskje du vil ha litt meir søtning/kakao/kaffe.

4. Bre sjokoladeglasuren over den avkjølte kakebunnen. Oppbevar i kjøleskap til servering. Nyt eit kakestykke eller to♥

Tips og alternativer*
Ønsker du en litt grovare kake? Butt ut 50-100 g av sikta speltmjøl/kveitemjøl med f.eks havremjøl.

Må du ha glutenfri kake? Bytt ut mjølet med glutenfritt mjøl. Min anbefaling er en kombinasjon av to ulike, nøytrale mjøltyper. Med nøytrale mjøltyper meiner eg mjøl som ikkje har en veldig dominerande smak eller egenskap (mørkt bokkveitemjøl smaker f.eks litt sand og lavkarbo mjøltyper som mandelmjøl og kokosmjøl gir berre smuldrette og tørr kake). Bruk den mjøltypen du pleier å lage vellykka, glutenfri kake med 🙂

Må du ha melkefri kake? Då må det litt fleire justeringer til. Det er ikkje umulig, men eg kan ikkje garantere det heilt samme resultatet smaksmessig. Det finnes melkefri alternativ til alle produkter i ingredienslista (smør – melkefri margarin, melk – plantemelk, kesam – melkefri creme fraiche eller kokoskrem, kremgo – melkefritt alt. til kremost).

Sukrinsirup gold kan byttast med ein av dei andre typane sukrinsirup, eller eventuelt fibersirup om du har det i skapet ditt.

Eg håper alle dokke som skreiv «sjokoladekake» som tips forrige veke vertfall har lyst til å prøve 🙂 Og: hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger, enten det er i kommentarfeltet, facebook-sida mi her eller instagram under @lindastuhaug.

Sjokoladekaka blei berre skikkelig god, og eg er spent på korleis den blir tatt imot hos dokke!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

55 kommentarer

  1. Kjersti BjĂžrhusdal Juvik

    MÄ kan kjÞpe sirup pÄ nett eller hvor kan man kjÞpe det ellers?

    1. Nei, du mĂ„ ikkje kjĂžpe det pĂ„ nett. Du finner det i alle helsekostbutikker og nokre dagligvarebutikker med godt utvalg 🙂

  2. Denne skal bakes til 17 mai! Helt klar Men jeg har et spm. Kunne tenkt meg Ä lage dette som muffins ogsÄ. Hva tror du steketiden vil vÊre da ca?

    1. Det mĂ„ du berre sjĂ„ an, mellom 10-20 minutt alt etter stĂžrrelse 🙂

  3. MĂ„ ha laktosefri, innafor Ă„ bytte rĂžmmen ut til lett variant da det er eneste laktosefrie av alternativene?

  4. Takk for oppskrift, men jeg klarer ikke Ä forstÄ at denne er sukkerfri nÄr det stÄr klart som dagen i oppskriften at du skal tilsette 200 gram sukker og du anbefaler ikke sukrin? Er den sukkerfri eller ikke

    1. Les pĂ„ nytt 😉 Som med ALLE andre sukkerfri oppskrifter eg deler, sĂ„ stĂ„r det alltid i parantes etter sĂžtningen (eller under tips) at ein kan bruke anna sĂžtning tilsvarande samme mengde sukker. Det er nettopp dette eg skriver her ogsĂ„. Nokon foretrekker Ă„ bruke sukrin gold, andre stevia eller tagatesse. Derfor skriver eg det slik sĂ„ man kan justere etter det man liker/har tilgjengelig. Ulike sĂžtninger har ulik sĂžtningsgrad og derfor er sukker den beste referansen 🙂

  5. Amalie: Tror du mĂ„ lese oppskriften pĂ„ nytt. «200 gram annen sĂžtning TILSVARENDE sukker».

  6. Kanskje dumt spĂžrsmĂ„l, men hvis man skal bytte ut sukrin+ med sukrin gold, blir det 200g sukrin gold da, slik jeg forsto det med tanke pĂ„ det du skrev i parantes? 🙂

    1. Jepp, det stemmer. Sukrin gold har lik sĂžtningsgrad som sukker, i motsetning til sukrin+ som er dobbelt sĂ„ sĂžtt 🙂

      1. Okei takk for svar 🙂

      2. HĂ„per den smaker 😀

  7. Hvilket vaniljepulver bruker du og er det bakekako fra matbutikk du bruker?

    1. Eg bruker vaniljepulver fra Økosjokolade og bakekakao fra Freia 🙂

  8. Kan jeg bruke sukrin gold istedenfor sukrin+?

    1. Ja sjĂžlvsagt. Det gĂ„r jo under «anna sĂžtning» 🙂

  9. Hei!
    Kan den fryses?

    1. Ja, det stĂ„r innledningsvis 🙂

  10. Tror du den blir like god om jeg bytter 100 gram av melet mer mandelmel?

    1. Visst du bruker vanlig fullfett mandelmjĂžl (ikkje fettredusert), sĂ„ sannsynligvis gĂ„r det nok bra – uten at eg kan garantere 🙂

  11. Hei
    Er allergisk mot egg, gÄr det ann Ä lage den uten egg?

    1. Nei, du kan ikkje berre droppe egga. Du mĂ„ bruke en slags eggerstatning 🙂 Veit mange av lesarane mine har brukt «no egg» erstatter tidligare iallefall, kanskje det er eit alternativ? 🙂

  12. Joakim SĂžrum

    Hvorfor anbefaler du ikke vanlig sukrin og blir den god av Ä stÄ over natta?

  13. Dette ble Ă„rets 17. Mai kake, og den ble rett og slett knallgod! Tusen takk for en helt nydelig oppskrift!! 😀

    1. Fantastisk! Tusen takk for tilbakemelding, det setter eg pris pĂ„ 😀

  14. Nam! Denne var kjempegod, til og med pÄ 17.mai kunne ikke tenkes at den var sukkerfri engang

    1. SÄÄ kjekt den falt i smak, Frida 😀

  15. BjĂžrg Langerud

    Hei har prÞvd Ä bake den nÄ. Ser bra ut men fÄr ikke prÞvd den fÞr imorgen da vi har gjester.. Jeg hadde ikke sukrin +men brukte litt mindre cocosa sukker. Jeg hadde heller ikke bakekakao men rÄkakao sÄ ble litt mÞrkere enn ditt bilde.. Gleder meg til Ä smake

    1. Hei!
      Cocosa sukker er like sĂžtt som sukker. Det betyr at du skulle brukt 200 g for Ă„ fĂ„ samme mengde sĂžtning. Er det dette du har brukt? HĂ„per det vertfall 🙂

  16. Veldig god skjokoladekake, brukte 100 gram havremel, og 100 gram hvetemel, fungerte helt fint, ble litt kjÞlig smak pÄ sjokoladekremen , tips for Ä bli kvitt den?

    1. Der sukrinmelisen som gir denne kjĂžlige smaken. Det er ikkje alle som kjenner den, alle opplever sukrinprodukter i ulike mengder ulikt 🙂 Eg har prĂžvd Ă„ nĂžytralisere den med Sukrinsirupen og vaniljepulver i denne oppskrifta, men litt sukrinmelis mĂ„ nesten brukast for Ă„ oppnĂ„ smak og konsistens pĂ„ glasuren.

  17. Har laget denne med hvetemel og med glutenfritt mel – vellykket og god begge gangene.
    Sist jeg laget denne ble den bygget til et sjĂžrĂžverskip til 5 Ă„rsdag – veldig fornĂžyd 5 Ă„ring og kaka gikk ned pĂ„ hĂžykant av smĂ„ og store.

    1. SĂ„ kjekt Ă„ lese, Stine – fantastisk 😀 Kan eg og fĂ„ spĂžrre kva for glutenfritt mjĂžl du brukte? 🙂

      1. Brukte «fin melblanding» fra mĂžllerens

      2. Takk! Den er veldig mange som har brukt og fĂ„tt supert resultat. DĂ„ er eg vertfall sikker pĂ„ at eg kan anbefale denne vidare 🙂

  18. Åse Steffensen

    Dette ble en kjempegod kake. Helt perfekt. Saftig og veldig smakfull bÄde kake og fyllet. Takk for fin oppskrift.

    1. Hyggelig at den falt i smak, Åse 😀

  19. WOW! Dette er en av de beste sukkerfrie kakene jeg noen sinne har smakt! Den er saftig, sĂžt, smaker skikkelig sjokolade! Lagde uten glasur, og den er bare helt NAM!
    Elsker at man kan bytte ut ingredienser etter hva man har tilgjengelig. Jeg hadde verken rÞmme, kesam eller creme fraiche, sÄ jeg brukte TjukkmjÞlk fra RÞrosmeieri i stedet. Takk for en svÊrt god sjokoladekake!

    1. SÄÄ kjekt den falt i sĂ„ god smak – det gleder meg virkelig 😀 TjukkmjĂžlka er absolutt eit godt alternativ og!!

  20. Wenche Hermundstad

    Kan man bruke sukrin 1 i stedet for sukrin + i denne oppskrifta?

    1. Ja, sĂ„ lenge du tilpasser mengden 🙂

  21. Kan man doble denne og lage langpanne sjokoladekake?

    1. Det vil eg tru passer fint ja 🙂

  22. Kjempekul oppskrift!! Jeg lurer pÄ om jeg kan bytte ut sukrin og sukrinsyrup med vanlig sukker, der jeg ikke har noe annet tilgjengelig? Burde jeg redusere mengden da? Eller burde den forbli den samme?

    1. Ja, dĂ„ fĂžlger du det som stĂ„r i parantes 🙂 200 g sukker, ogsĂ„ kan du bruke sukker eller honning (samme mengde) som erstaning for sirupen. HĂ„per den smaker 😀

  23. Hei spennede. Hva vil du foreslÄ til evt alternativ til kremgo?

    1. Andre typer kremost fungerer ogsĂ„, f.eks philadelphia 🙂 Alternativt creme fraiche (fullfett variant for Ă„ fĂ„ riktig konsistens) 🙂

  24. Dette mÄ vÊre en av de beste sjokoladekakene! Merket ikke at den var sukkerfri:)

    1. SĂ„ kjekt Ă„ lese, Irene 😀

  25. Hei! Jeg har bakt denne kake bunnen idag,og lurer pĂ„ om jeg skal bruke sukrin sjokolade mousse som fyll oppĂ„ kaka? Har du noe kjennskap til moussen? Kan jeg fylle kaka idag? Skal ikke spiser fĂžr i morgen kveld! Eller vil moussen bli «Ăždelagt» av Ă„ stĂ„ over natta?

    1. Hei! No fekk eg ikkje sett denne kommentaren fĂžr no. Eg har laga denne moussen en gang, og dĂ„ Ă„t vi den etter eit par timer i kjĂžleskapet, sĂ„ eg er usikker pĂ„ korleis den er over natta oppĂ„ ein kakebunn. PrĂžvde du? 🙂

  26. Kan man bruke lys sirup eller noe sÄnt isteden for sukrinsirup gold?