Saftig, enkel og sukkerfri sjokoladekake

Hurra for SJOKOLADEKAKE♥ Ei superenkel, saftig, luftig og skikkelig god sjokoladekake uten sukker. Som er enkel og tradisjonell, som er nokså lik ekte vare, som barna vil like og som er fin å fryse. Etter ønske fra mine kjære følgere og lesere sjølvsagt 🙂

Som nevnt tidligare spurte eg på instagram forrige veke om nytt kakeønske til mai – den store kakemåneden. Eg har mange oppskrifter i arkivet, men til denne anledninga hadde eg lyst å lage ei heilt ny oppskrift. Mange av oppskriftene som kom ønske om ligger i arkivet fra før (og eg oppsummerte 10 av dei her), men det var ei kake som gjekk igjen hos fleire, nemlig sjokoladekake!

Og eg har nokre ulike oppskrifter på sjokoladekake her på bloggen, men ikkje som er som denne. Altså ei typisk tradisjonell, enkel sjokoladekake med glasur. Som er som eg skreiv innledningsvis; saftig, luftig, nokså lik ekte vare og som barna vil like. Dermed fant eg ut at dette er noko som er mangelvare på bloggen, som virkelig er på tide å dele oppskrift på. Så er dette årets mai-kake fra meg!

Kaka har eg laga både i rund form og firkanta form. Du kan bruke begge deler 🙂 Den passer best i rund form på 24 cm, eller firkanta form på 20×30 cm. Det gjer ingenting at forma du bruker er bittelitt større eller bittelitt mindre, einaste er at kaka blir høgare/lavare og steiketida evt. må justerast nokre minutter.



Sjokoladekake

• 150 g original kesam/ rømme/ creme fraiche
• 3 egg
• 1 dl valgfri melk
• 75 g smør, smelta
• 50 g sukrinsirup gold*
• 100 g sukrin+ (eller anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin)
• 200 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl*
• 50 g bakekaka0
• 2 ts bakepulver + 1 ts natron

• 1 ts ekte vaniljepulver (om du har)
• en god klype salt

Sjokoladeglasur
• 50 g smør, smelta
• 50 g sukrinsirup gold*
• 125 g kremgo naturell (1 pk)
• 70 g sukrinmelis
• 20 g bakekakao
• 1 ss kruttsterk kaffe
• en god klype salt
• eit godt dryss ekte vaniljepulver (om du har)

Slik gjer du:
1, sjokoladekake: Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Rør sammen alle ingrediensane til sjokoladekaka utenom smør og sikta speltmjøl/kveitemjøl. Visp deretter inn mjølet til en klumpfri deig. Rør inn smøret heilt til slutt (du trenger berre vispe røra lett sammen med en handvisp i heile prosessen her).

2. Hell røra i en rund form på 24 cm eller firkanta form på 20×30 cm. Bruk bakepapir og evt smør kantane godt i rund form. Steik kaka midt i ovnen i 25-35 minutt, eller til den akkurat er gjennomstekt (sjekk underveis med en strikkepinne e.l). Avkjøl.

3, sjokoladeglasur: visp lett sammen alle ingrediensane utenom kremgo – denne visper du inn til slutt. Smak til, kanskje du vil ha litt meir søtning/kakao/kaffe.

4. Bre sjokoladeglasuren over den avkjølte kakebunnen. Oppbevar i kjøleskap til servering. Nyt eit kakestykke eller to♥

Tips og alternativer*
Ønsker du en litt grovare kake? Butt ut 50-100 g av sikta speltmjøl/kveitemjøl med f.eks havremjøl.

Må du ha glutenfri kake? Bytt ut mjølet med glutenfritt mjøl. Min anbefaling er en kombinasjon av to ulike, nøytrale mjøltyper. Med nøytrale mjøltyper meiner eg mjøl som ikkje har en veldig dominerande smak eller egenskap (mørkt bokkveitemjøl smaker f.eks litt sand og lavkarbo mjøltyper som mandelmjøl og kokosmjøl gir berre smuldrette og tørr kake). Bruk den mjøltypen du pleier å lage vellykka, glutenfri kake med 🙂

Må du ha melkefri kake? Då må det litt fleire justeringer til. Det er ikkje umulig, men eg kan ikkje garantere det heilt samme resultatet smaksmessig. Det finnes melkefri alternativ til alle produkter i ingredienslista (smør – melkefri margarin, melk – plantemelk, kesam – melkefri creme fraiche eller kokoskrem, kremgo – melkefritt alt. til kremost).

Sukrinsirup gold kan byttast med ein av dei andre typane sukrinsirup, eller eventuelt fibersirup om du har det i skapet ditt.

Eg håper alle dokke som skreiv «sjokoladekake» som tips forrige veke vertfall har lyst til å prøve 🙂 Og: hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger, enten det er i kommentarfeltet, facebook-sida mi her eller instagram under @lindastuhaug.

Sjokoladekaka blei berre skikkelig god, og eg er spent på korleis den blir tatt imot hos dokke!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

45 kommentarer

  1. Kjersti Bjørhusdal Juvik

    Må kan kjøpe sirup på nett eller hvor kan man kjøpe det ellers?

    1. Nei, du må ikkje kjøpe det på nett. Du finner det i alle helsekostbutikker og nokre dagligvarebutikker med godt utvalg 🙂

  2. Denne skal bakes til 17 mai! Helt klar Men jeg har et spm. Kunne tenkt meg å lage dette som muffins også. Hva tror du steketiden vil være da ca?

    1. Det må du berre sjå an, mellom 10-20 minutt alt etter størrelse 🙂

  3. Må ha laktosefri, innafor å bytte rømmen ut til lett variant da det er eneste laktosefrie av alternativene?

    1. Ja absolutt 🙂

  4. Takk for oppskrift, men jeg klarer ikke å forstå at denne er sukkerfri når det står klart som dagen i oppskriften at du skal tilsette 200 gram sukker og du anbefaler ikke sukrin? Er den sukkerfri eller ikke

    1. Les på nytt 😉 Som med ALLE andre sukkerfri oppskrifter eg deler, så står det alltid i parantes etter søtningen (eller under tips) at ein kan bruke anna søtning tilsvarande samme mengde sukker. Det er nettopp dette eg skriver her også. Nokon foretrekker å bruke sukrin gold, andre stevia eller tagatesse. Derfor skriver eg det slik så man kan justere etter det man liker/har tilgjengelig. Ulike søtninger har ulik søtningsgrad og derfor er sukker den beste referansen 🙂

  5. Amalie: Tror du mÃ¥ lese oppskriften pÃ¥ nytt. «200 gram annen søtning TILSVARENDE sukker».

  6. Kanskje dumt spørsmål, men hvis man skal bytte ut sukrin+ med sukrin gold, blir det 200g sukrin gold da, slik jeg forsto det med tanke på det du skrev i parantes? 🙂

    1. Jepp, det stemmer. Sukrin gold har lik søtningsgrad som sukker, i motsetning til sukrin+ som er dobbelt så søtt 🙂

      1. Okei takk for svar 🙂

      2. Håper den smaker 😀

  7. Hvilket vaniljepulver bruker du og er det bakekako fra matbutikk du bruker?

    1. Eg bruker vaniljepulver fra Økosjokolade og bakekakao fra Freia 🙂

  8. Kan jeg bruke sukrin gold istedenfor sukrin+?

    1. Ja sjølvsagt. Det gÃ¥r jo under «anna søtning» 🙂

  9. Hei!
    Kan den fryses?

    1. Ja, det står innledningsvis 🙂

  10. Tror du den blir like god om jeg bytter 100 gram av melet mer mandelmel?

    1. Visst du bruker vanlig fullfett mandelmjøl (ikkje fettredusert), sÃ¥ sannsynligvis gÃ¥r det nok bra – uten at eg kan garantere 🙂

  11. Hei
    Er allergisk mot egg, går det ann å lage den uten egg?

    1. Nei, du kan ikkje berre droppe egga. Du mÃ¥ bruke en slags eggerstatning 🙂 Veit mange av lesarane mine har brukt «no egg» erstatter tidligare iallefall, kanskje det er eit alternativ? 🙂

  12. Joakim Sørum

    Hvorfor anbefaler du ikke vanlig sukrin og blir den god av å stå over natta?

  13. Dette ble årets 17. Mai kake, og den ble rett og slett knallgod! Tusen takk for en helt nydelig oppskrift!! 😀

    1. Fantastisk! Tusen takk for tilbakemelding, det setter eg pris på 😀

  14. Nam! Denne var kjempegod, til og med på 17.mai kunne ikke tenkes at den var sukkerfri engang

    1. Såå kjekt den falt i smak, Frida 😀

  15. Bjørg Langerud

    Hei har prøvd å bake den nå. Ser bra ut men får ikke prøvd den før imorgen da vi har gjester.. Jeg hadde ikke sukrin +men brukte litt mindre cocosa sukker. Jeg hadde heller ikke bakekakao men råkakao så ble litt mørkere enn ditt bilde.. Gleder meg til å smake

    1. Hei!
      Cocosa sukker er like søtt som sukker. Det betyr at du skulle brukt 200 g for å få samme mengde søtning. Er det dette du har brukt? Håper det vertfall 🙂

  16. Veldig god skjokoladekake, brukte 100 gram havremel, og 100 gram hvetemel, fungerte helt fint, ble litt kjølig smak på sjokoladekremen , tips for å bli kvitt den?

    1. Der sukrinmelisen som gir denne kjølige smaken. Det er ikkje alle som kjenner den, alle opplever sukrinprodukter i ulike mengder ulikt 🙂 Eg har prøvd å nøytralisere den med Sukrinsirupen og vaniljepulver i denne oppskrifta, men litt sukrinmelis må nesten brukast for å oppnå smak og konsistens på glasuren.

  17. Har laget denne med hvetemel og med glutenfritt mel – vellykket og god begge gangene.
    Sist jeg laget denne ble den bygget til et sjørøverskip til 5 Ã¥rsdag – veldig fornøyd 5 Ã¥ring og kaka gikk ned pÃ¥ høykant av smÃ¥ og store.

    1. SÃ¥ kjekt Ã¥ lese, Stine – fantastisk 😀 Kan eg og fÃ¥ spørre kva for glutenfritt mjøl du brukte? 🙂

      1. Brukte «fin melblanding» fra møllerens

      2. Takk! Den er veldig mange som har brukt og fått supert resultat. Då er eg vertfall sikker på at eg kan anbefale denne vidare 🙂

  18. Ã…se Steffensen

    Dette ble en kjempegod kake. Helt perfekt. Saftig og veldig smakfull både kake og fyllet. Takk for fin oppskrift.

    1. Hyggelig at den falt i smak, Åse 😀

  19. WOW! Dette er en av de beste sukkerfrie kakene jeg noen sinne har smakt! Den er saftig, søt, smaker skikkelig sjokolade! Lagde uten glasur, og den er bare helt NAM!
    Elsker at man kan bytte ut ingredienser etter hva man har tilgjengelig. Jeg hadde verken rømme, kesam eller creme fraiche, så jeg brukte Tjukkmjølk fra Rørosmeieri i stedet. Takk for en svært god sjokoladekake!

    1. Såå kjekt den falt i sÃ¥ god smak – det gleder meg virkelig 😀 Tjukkmjølka er absolutt eit godt alternativ og!!

  20. Wenche Hermundstad

    Kan man bruke sukrin 1 i stedet for sukrin + i denne oppskrifta?

    1. Ja, så lenge du tilpasser mengden 🙂

  21. Kan man doble denne og lage langpanne sjokoladekake?

    1. Det vil eg tru passer fint ja 🙂