Verdens beste mandelsmør!

Heimelaga mandelsmør er utvilsomt mitt favoritt nøttesmør♥

Peanøttsmør, cashewnøttsmør, hasselnøttsmør, heimelaga sjokoladepålegg og andre typer nøttesmør er gode dei også, men det er rett og slett ingenting som slår heimelaga mandelsmør altså!

Mandelsmør er noko eg og har (nesten) heile tida i kjøkkenskapet. Når eg lagde eit nytt glass for eit par veker sidan, så fant eg ut at eg skulle knipse nokon nye bilder og legge ut oppskrifta på nytt til dåkke. Eg har nemlig delt oppskrift før både i 2015 og 2018, men skikkelig gode oppskrifter kan ikkje delast nok 😉

Mandelsmør (og alle andre typer nøttesmør) er superenkelt å lage og du trenger ikkje mange ingrediensane, men det krever at du har en foodprosessor eller god blender.

Kor god foodprosessor/blender du har avgjer kor lang tid det tar å lage mandelsmøret, og ikkje minst kor «smooth» det blir. Her har ikkje berre motor betydning, men også kor skarpe knivane er 🙂 Med andre ord, å lage mandelsmøret kan ta 3 minutt og det kan ta 30 minutt!

Eg bruker en utrulig god blender til å lage mandelsmøret (DENNE HER – sponsa produkt/reklame!) og det tar 3-4 minutter å lage eit flytande og «smooth» mandelsmør. Anbefalast 🙂

Til eit godt glass heimelaga mandelsmør trenger du:
♦ 300-350 g mandler
♦ 1 ts maldonsalt
♦ 1 ts kanel
♦ 3 ss valgfri søtning (visst du vil ha det litt søtare, eg liker det best!)
→ denne gangen brukte eg 1 ss finesse og 1 ss sukrin gold

Slik gjer du:
1. Ha mandlane over på eit steikebrett med bakepapir, og rist dei på 200 grader over-undervarme i 6-8 minutt, eller til dei begynne å lukte godt. Avkjøl litt.

2. Ha mandlane over i foodprosessor eller kraftig blender og kjør på full effekt. Først blir mandlane malte, deretter begynner mandlane å slippe ut fett og etterkvart skal det bli flytande. Kor lang tid dette tar vil som sagt variere. Det er mulig at du må skrape ned fra kantane underveis.

3. Når mandelsmøret er blitt flytande tar du oppi maldonsalt, kanel og søtning, kjører full guffe på maskina nokon sekunder også er mandelsmøret ferdig!

Hell over i eit glass og oppbevar i kjøkkenskapet♥ Det står seg i månedsvis!

Og «Kva bruker du mandelsmør til?» får eg alltid mange spørsmål om. Det kan virkelig brukast til alt!

→ Ei spiseskei over cottage cheese/yoghurtblandinger med frukt/bær. Dette er favoritten min!
→ Topping på havregraut, kjøleskapsgraut og smoothie
→ Som pålegg på vafler, pannekaker, knekkebrød, lomper, brødskiva… enten aleine eller med f.eks bananskiver, frukt, bær, cottage cheese, brunost m.m
→ Mandelsmøret kan og brukast i oppskrifter. Eg har brukt det som konfektfyll, i energikuler og snackkuler, energibarer, i smoothie, i granola, kjeks, muffins, kaker, kakefyll og lignande

Det er eit hav av muligheter for korleis du kan bruke mandelsmør! Men mine absolutte favoritt kombinasjoner er desse:
♥ Ei skål med cottage cheese, bananbiter og mandelsmør på toppen
♥ Ei skål med gresk yoghurt, frukt, bær, granola eller nøtter og mandelsmør på toppen (bildene!)
♥ I vafler, pannekaker eller lomper med bananskiver
♥ I energikuler/snackkuler (oppskrifter kjem. Har fleire på lager!)

Og berre for å sei det: andre typer nøttesmør kan du lage på akkurat samme måte! Bruk dei nøttene du vil i usalta variant, rist dei gjerne (eg synes det blir best då), tilsett salt og evt. smakstilsetning og søtning. Andre eksempler på smakstilsetning er vaniljepulver, kardemomme og kakao 🙂

Er du overbevist om å teste mandelsmør? Eg håper virkelig det, for dette er berre SÅ godt! Og gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester, det er alltid hyggelig! Enten i kommentarfeltet, på facebook-sida mi HER eller instagram under @lindastuhaug♥

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

9 kommentarer

  1. Hei ! Jeg trenger virkelig tips om hvilken foodprosessor som takler denne nøttesmør-jobben. For det gjør ikke den jeg har.
    Mvh Toril

    1. Står i innlegget kva maskin eg bruker til mandelsmøret 🙂 Eg bruker ikkje foodprosessor til dette.

  2. Hei! Laget mandelsmør i dag i dag men det ble litt «tørt» i munnen (som peanøttsmør). Var veldig godt ellers.

    1. Sånn er nøttesmør, uansett kva du lager 🙂

  3. Dette er kjempegodt! Men idag ble det ikke like flytende som de andre gangene. Kan det være fordi jeg kjørte for lenge etter jeg hadde hatt søtning, kanel og salt oppi?

  4. Elsker mandelsmøret ditt, og er blitt helt hekta. Det smaker magisk på knekkebrød med cottage cheese, eplemost. Skal straks lage porsjon nummer to, da siste rest ble spist i går. 😀

    1. Sant det er godt!! Høyres ut som en nydelig kombinasjon 😀

  5. Er det viktig å riste nøttene?

    1. Det blir mykje bedre på smak med rista nøtter, men det er ikkje ein absolutt nødvendighet 🙂