Linda Stuhaug

Annonse

26. januar 2016

Heilstekt laks med dill- og purreløksaus

Heilstekt laks med dill- og purreløksaus
Hei!
Er du så heldig og får tak i kortreist villaks burde den virkelig få plass på middagsbordet! Det er noko heilt spesielt med fersk fisk rett fra sjøen. Ikkje berre smaker det utrulig masse bedre, men det er på alle måter bedre enn oppdrettslaks. Det er ikkje alltid muligheten er der for å få tak i villaks, så da bruker eg også laksefilêter i butikkhylla, og det kan man også gjere i denne oppskrifta. Men har du heil laks (kanskje i frysaren?) er det heilt supert å bruke det!
Vekas første fiskeoppskrift er heilstekt laks med dill- og purreløksaus:
Du trenger, 4 personer 1 stor laks, evt. 6-8 laksefilêter 1 sitron friske urter, eg brukte dill og kruspersille salt og pepper
Dill- og purreløksaus: 5 dl valgfri melk 150 g purreløk, grovt kutta en god neve fersk dill, finhakka 1-2 ss smør salt, pepper, muskat ca. 2 ss maisenna
Tilbehør: Gulerøtter, brokkoli og kokte poteter
Slik gjer med laksen: 1. Sett ovnen på 180 grader. Bruker du heil laks: skrap den gjerne fri for skjell, eller unngå å spise skallet. Skjær av hodet og halen, deretter 5-6 vertikale snitt på 2-3 cm på begge sider. Fyll lommene med salt, pepper, sitronskive og friske urter. Fyll gjerne laksen i midten også.
2. Pakk laksen inn i folie. Steik midt i ovnen. Kor lang tid det tar vil variere etter størrelse, så det gjelder å følge litt med underveis, men det tar minimum 30-40 minutter. For å sjekke om laksen er ferdig: løft lett på skinnet, dytt i fiskekjøttet med en gaffel. Flaker det lett er fisken klar.
3. Bruker du laksefilêter krydrer du desse med salt og pepper, topper med friske urter og sitronskive. Ferdig etter 10-15 minutter i ovnen.
Slik gjer du med dill- og purreløksausen: Fres purreløken i smør. Tilsett melk og urter, la sausen småkoke eit par minutter. Rør maisenna ut i 0,5 dl vatn, tilsett i en tynn stråle medan sausen koker til du får riktig konsistens. Smak til med salt, pepper og muskat.
Tilbehøret: Kokte poteter, lettdampa brokkoli og bakte gulerøtter valgte eg. Gulerøttene skar eg i staver og bakte sammen med laksen dei site 15-20 minuttane.
En virkelig komplett middag med mange gode smaker! Skvis gjerne over litt ferskpressa sitronsaft før servering om du ønsker det, og krydre med salt og pepper etter smak.
God middag!

Hei!

Er du så heldig og får tak i kortreist villaks burde den virkelig få plass på middagsbordet! Det er noko heilt spesielt med fersk fisk rett fra sjøen. Ikkje berre smaker det utrulig masse bedre, men det er på alle måter bedre enn oppdrettslaks. Det er ikkje alltid muligheten er der for å få tak i villaks, så da bruker eg også laksefilêter i butikkhylla, og det kan man også gjere i denne oppskrifta. Men har du heil laks (kanskje i frysaren?) er det heilt supert å bruke det!

Vekas første fiskeoppskrift er heilstekt laks med dill- og purreløksaus:


Du trenger, 4 personer
1 stor laks, evt. 6-8 laksefilêter
1 sitron
friske urter, eg brukte dill og kruspersille
salt og pepper

Dill- og purreløksaus:
5 dl valgfri melk
150 g purreløk, grovt kutta
en god neve fersk dill, finhakka
1-2 ss smør
salt, pepper, muskat
ca. 2 ss maisenna

Tilbehør:
Gulerøtter, brokkoli og kokte poteter


Slik gjer med laksen:
1. Sett ovnen på 180 grader. Bruker du heil laks: skrap den gjerne fri for skjell, eller unngå å spise skallet. Skjær av hodet og halen, deretter 5-6 vertikale snitt på 2-3 cm på begge sider. Fyll lommene med salt, pepper, sitronskive og friske urter. Fyll gjerne laksen i midten også.

2. Pakk laksen inn i folie. Steik midt i ovnen. Kor lang tid det tar vil variere etter størrelse, så det gjelder å følge litt med underveis, men det tar minimum 30-40 minutter. For å sjekke om laksen er ferdig: løft lett på skinnet, dytt i fiskekjøttet med en gaffel. Flaker det lett er fisken klar.

3. Bruker du laksefilêter krydrer du desse med salt og pepper, topper med friske urter og sitronskive. Ferdig etter 10-15 minutter i ovnen.

Slik gjer du med dill- og purreløksausen:
Fres purreløken i smør. Tilsett melk og urter, la sausen småkoke eit par minutter. Rør maisenna ut i 0,5 dl vatn, tilsett i en tynn stråle medan sausen koker til du får riktig konsistens. Smak til med salt, pepper og muskat.

Tilbehøret:
Kokte poteter, lettdampa brokkoli og bakte gulerøtter valgte eg. Gulerøttene skar eg i staver og bakte sammen med laksen dei site 15-20 minuttane.


En virkelig komplett middag med mange gode smaker! Skvis gjerne over litt ferskpressa sitronsaft før servering om du ønsker det, og krydre med salt og pepper etter smak.


God middag!

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg