Linda Stuhaug

26. januar 2017

Skillingsboller uten sukker

Skillingsboller uten sukker
God torsdag!
Er du glad i gjærbakst? Det veit eg vertfall at mange av leserene mine er, og til dokke har eg laga luftige, saftige skillingsboller av den litt sunnere varianten! Eller kanskje du kaller det kanelboller, kanelsnurrer eller kanel i svingane? Eg veit desse bollane har mange navn, nemlig…
Uansett, bollane er uten tilsatt sukker, litt magrere, fiberrike og bakt med speltmjøl, som gjer dei litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlig. Grunnoppskrifta har de sett før, den har blitt stor suksess hos veldig mange, både store og små det siste året 🙂 Eg baker gjærbakst med speltmjøl, men du kan fint bruke kveitemjøl også. Smaken blir den samme, men nokon av oss foretrekker spelt, fordi det blant anna er litt meir magevennlig. Einaste forskjellen er at spelt treng litt ekstra hevetid 🙂
Håper det frister:
Skillingsboller uten sukker, ca. 20 stk 100 g ekte smør* 4 dl valgfri melk* 150 g original kesam* 1,5 pk tørrgjær 100 g sukrin+ * 2 ss fibersirup/honning 3 ts kardemomme bittelitt salt 600-700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl 150 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl kanel, sukrin+ og/eller sukrin gold til fyll 1 egg til pensling
Slik gjer du: 1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, fibersirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to langpanner med bakepapir. Bruk litt mjøl på kjøkkenbenken og kjevle ut deiga til rektangulær form. Smør på mjukt smør og strø over søtning og kanel. Eg brukte en blanding mellom sukrin+ og sukrin gold som søtning. Rull sammen og skjær i skiver, fordel på langpannene med godt mellomrom.
5. Etterhev bollene i ca. 45 minutter, pensle overflata med piska egg og steik midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, eller til bollane er gylne. Avkjøl på rist.
Tips og alternativer til bollene*for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.
– sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin.
– du kan kutte litt ned på gjærmengden, men da krever bollene enda meir hevetid, spesielt om du baker med spelt.
Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!
Bollane smaker (vertfall etter mi meining) aller best litt varme/lunkne med melisglasur. Server gjerne nystekte <3 Bollane kan fint fryses også, så kan man tine opp til søndagsturen eller plutselig besøk en ettermiddag!
Baketips til helga, kanskje?
Bruk gjerne grunnoppskrifta og lag andre typer boller – skuleboller finner du oppskrift på HER. Sjokoladeboller, vanlige kveiteboller eller solskinnsboller er andre forslag!
*

God torsdag!

Er du glad i gjærbakst? Det veit eg vertfall at mange av leserene mine er, og til dokke har eg laga luftige, saftige skillingsboller av den litt sunnere varianten! Eller kanskje du kaller det kanelboller, kanelsnurrer eller kanel i svingane? Eg veit desse bollane har mange navn, nemlig…

Uansett, bollane er uten tilsatt sukker, litt magrere, fiberrike og bakt med speltmjøl, som gjer dei litt meir næringsrike, mettande og blodsukkervennlig. Grunnoppskrifta har de sett før, den har blitt stor suksess hos veldig mange, både store og små det siste året 🙂 Eg baker gjærbakst med speltmjøl, men du kan fint bruke kveitemjøl også. Smaken blir den samme, men nokon av oss foretrekker spelt, fordi det blant anna er litt meir magevennlig. Einaste forskjellen er at spelt treng litt ekstra hevetid 🙂

Håper det frister:

Sanity Image

Skillingsboller uten sukker, ca. 20 stk
100 g ekte smør*
4 dl valgfri melk*
150 g original kesam*
1,5 pk tørrgjær
100 g sukrin+ *
2 ss fibersirup/honning
3 ts kardemomme
bittelitt salt
600-700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl
150 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl

kanel, sukrin+ og/eller sukrin gold til fyll
1 egg til pensling

Sanity Image

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, fibersirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to langpanner med bakepapir. Bruk litt mjøl på kjøkkenbenken og kjevle ut deiga til rektangulær form. Smør på mjukt smør og strø over søtning og kanel. Eg brukte en blanding mellom sukrin+ og sukrin gold som søtning. Rull sammen og skjær i skiver, fordel på langpannene med godt mellomrom.

5. Etterhev bollene i ca. 45 minutter, pensle overflata med piska egg og steik midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, eller til bollane er gylne. Avkjøl på rist.

Sanity Image

Tips og alternativer til bollene*
for melkefri boller: bruk melkefri margarin og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.

– sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Sukrin gold er eit godt alternativ. Bruk ikkje vanlig sukrin.

– du kan kutte litt ned på gjærmengden, men da krever bollene enda meir hevetid, spesielt om du baker med spelt.

Har du andre spørsmål til ingrediensbytting eller lignande så er det berre å spørre i kommentarfeltet!

Sanity Image

Bollane smaker (vertfall etter mi meining) aller best litt varme/lunkne med melisglasur. Server gjerne nystekte <3 Bollane kan fint fryses også, så kan man tine opp til søndagsturen eller plutselig besøk en ettermiddag!

Sanity Image

Baketips til helga, kanskje?

Sanity Image

Bruk gjerne grunnoppskrifta og lag andre typer boller – skuleboller finner du oppskrift på HER. Sjokoladeboller, vanlige kveiteboller eller solskinnsboller er andre forslag!

*